Μητσοτάκης για ομόφυλα ζευγάρια: «Θέμα ισότητας και όχι θεολογικών πεποιθήσεων»
Ξεκίνησε η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια να κυριαρχεί στην ατζέντα, καθώς ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, θα παρουσιάσει αναλυτικά τους άξονες και τη βασική φιλοσοφία του στους υπόλοιπους υπουργούς.
«Όπως τόνιζε ο ιδρυτής της παράταξης μας, Κωνσταντίνος Καραμανλής η χώρα μας ανήκει στη Δύση και γι' αυτό η Ελλάδα έχει στις προτεραιότητές της το κράτος δικαίου» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας πως στόχος της κυβέρνησης «είναι η προστασία των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών και η ισοτιμία όλων των πολιτών».
«Η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς αλλά δεν αφαιρεί κανένα δικαίωμα από τους πολλούς, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού», σημείωσε ο πρωθυπουργός κρατώντας χαμηλούς τόνους έναντι των διαφωνούντων «γαλάζιων» βουλευτών.
«Η μεταρρύθμιση συζητήθηκε νηφάλια και χωρίς ακρότητες μέσα στην ελληνική κοινωνία, η παράταξή μας κατέκτησε τη διαδικασία της ώριμης διαβούλευσης αντί του ισοπεδωτικού μέτρου της κομματικής πειθαρχίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην παρένθετη κύηση καθώς «η Ελλάδα δεν θα γίνει ένα εργαστήρι πολιτικών που εφαρμόζονται σε ελάχιστες χώρες του κόσμου».
Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε προς την Εκκλησία τονίζοντας πως σέβεται απόλυτα τις θέσεις της, διευκρίνισε ωστόσο πως η ρύθμιση δεν αφορά και δεν αναφέρεται σε «θεολογικές πεποιθήσεις» αλλά σε επιλογές της πολιτείας.
Υπενθύμισε μάλιστα πως η κυβέρνηση έχει δώσει λύσεις σε προβλήματα του κλήρου που εκκρεμούσαν εδώ και χρόνια - «με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές, με τον πολιτικό γάμο, την καύση των νεκρών, τις ταυτότητες αλλά η ζωή έδειξε ότι οι αλλαγές ήταν ώριμες και δεν έβλαψαν την κοινωνία και τη συνεργασία πολιτείας και εκκλησίας και είμαι σίγουρος πως έτσι θα γίνει και τώρα».
Η περίπτωση του Μάκη Βορίδη
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει ανοιχτά και ευθέως τη διαφωνία του με τη ρύθμιση. Ο κ. Βορίδης πήρε κανονικά μέρος στον «πρωινό καφέ» και όπως όλα δείχνουν, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, θα επιλέξει την αποχή.
Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενο για την υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα η οποία διατηρεί επιφυλάξεις για το σχέδιο Νόμου με κυβερνητικά στελέχη να αναγνωρίζουν την οικογενειακή ιδιαιτερότητας ότι είναι το μεγαλύτερο από τα δυο παιδιά του ιερέα, Στέφανου Κεφάλα.
Στόχος της κυβέρνησης, να υπάρξει μία fast track διαβούλευση και η ρύθμιση να είναι νόμος του κράτους το αργότερο έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Επιστολική ψήφος: Θα επανέλθει η τροπολογία μετά τις ευρωεκλογές
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισήγησή του με το θέμα της επιστολικής ψήφου εξαπολύοντας επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το «όχι» στην τροπολογία για την καθιέρωση της και στις εθνικές εκλογές.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «παλινωδίες» και δεσμεύθηκε πως η τροπολογία θα επανέλθει μετά από τις ευρωεκλογές ώστε, όπως σημείωσε, να γίνει και το δεύτερο βήμα και «θα φανεί ποιος θέλει να ψηφίζουν οι συμπολίτες μας που ζουν στο εσωτερικό χωρίς εμπόδια και ποιος βρίσκει δικαιολογίες και προσχήματα».