Ομόφυλοι: Δείτε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης - Αποχή από τον Μάκη Βορίδη
Για την απόφασή του να επιλέξει την αποχή στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενημέρωσε το υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
«Δήλωσα τη θέση μου αποχή. Έγινε εκτενής κουβέντα με επιχειρήματα υπέρ και κατά», είπε ο υπουργός Επικρατείας στους δημοσιογράφους μετά από το τέλος της συνεδρίασης.
Κυβερνητικά στελέχη για την περίπτωση του κ. Βορίδη σημείωναν πως έχει εκφράσει την επιφύλαξή του, ήδη πριν γίνει υπουργός. «Επέλεξε τη στάση της αποχής, άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο υπουργικό συμβούλιο».
Διευκρινήσεις και απαντήσεις για τη ρύθμιση έδωσε ο εισηγητής του νομοσχεδίου Άκης Σκέρτσος και ειδικά για το θέμα της υιοθεσίας υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή 39 χώρες σε όλο τον κόσμο επιτρέπουν την υιοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια με τις 23 από αυτές να είναι ευρωπαϊκές.
«Τα παιδιά αυτά ζουν ανάμεσά μας, χωρίς τα ίδια δικαιώματα με τα άλλα παιδιά ενώ τα παιδιά Ελλήνων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, εντός ομόφυλων ζευγαριών, δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, με δυο λόγια είναι «Ελληνόπουλα που δεν αναγνωρίζονται ως Έλληνες» είπε ο κ. Σκέρτσος.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε: «Η αναγνώριση στο γάμο συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Πόσο άραγε ταιριάζει στην ανθρωπιά να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη τόνισε: «Νομοθετούμε έχοντας την αίσθηση ότι κάνουμε το σωστό. Χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Έχοντας απόλυτη συνείδηση ότι το πρόβλημα και το δικαίωμα των λίγων είναι υποχρέωση των πολλών».
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης εκτίμησε πως το νομοσχέδιο θα έχει ευεργετικές συνέπειες και στις προσπάθειες της πολιτείας για την αντιμετώπιση του bullying.
Δυο υπουργοί κατά τις πληροφορίες του Flash.gr δεν μίλησαν καθόλου για το θέμα: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.
Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο Νόμου αναμένεται απόψε ή το αργότερο αύριο να τεθεί στη δημόσια διαβούλευση. Πέμπτη η Παρασκευή εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με στόχο να ψηφιστεί το αργότερο έως τις 13 Φεβρουαρίου.
Δείτε εδώ όλη την παρουσίαση του νομοσχεδίου από τον Άκη Σκέρτσο
Τι θα γίνει με τους υφυπουργούς
Ερώτημα παραμένει το τι θα γίνει με τους υφυπουργούς οι οποίοι έχουν ενστάσεις για την κυβερνητική ρύθμιση - μεταξύ αυτών και η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα - της οποίας το υπουργείο έχει ενεργή συμμετοχή στην κατάρτιση του σχεδίου Νόμου.
Κυβερνητικά στελέχη εξηγήσουν πως και οι υφυπουργοί έχουν ανάλογη αυξημένη θεσμική υποχρέωση ως προς τις αποφάσεις του υπουργικού Συμβουλίου, παρέπεμπαν ωστόσο στη διαδικασία της βουλής για την τελική στάση που θα επιλέξει ο καθένας εξ' αυτών.
Χαμηλοί τόνοι από Μητσοτάκη
Νωρίτερα στην εισήγησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε χαμηλούς τόνους για τους «γαλάζιους» που διαφωνούν αλλά και για την Εκκλησία, σημειώνοντας πως η ρύθμιση αφορά στην ισότητα μεταξύ των πολιτών, στην προστασία των παιδιών και δεν είναι θέμα «θεολογικών πεποιθήσεων».
«Η μεταρρύθμιση συζητήθηκε νηφάλια και χωρίς ακρότητες μέσα στην ελληνική κοινωνία, η παράταξή μας κατέκτησε τη διαδικασία της ώριμης διαβούλευσης αντί του ισοπεδωτικού μέτρου της κομματικής πειθαρχίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην παρένθετη κύηση καθώς «η Ελλάδα δεν θα γίνει ένα εργαστήρι πολιτικών που εφαρμόζονται σε ελάχιστες χώρες του κόσμου».
Δείτε ολόκληρη την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: