Ύποπτη φθορά υποθαλάσσιου καλωδίου στη Βαλτική, που συνδέει Γερμανία-Φινλαδία
Το C-Lion1 είναι το μόνο καλώδιο επικοινωνίας δεδομένων της Φινλανδίας που εκτείνεται απευθείας στην κεντρική Ευρώπη.
Ένα υποθαλάσσιο καλώδιο επικοινωνίας δεδομένων μέσω της Βαλτικής Θάλασσας μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας έσπασε και η αιτία της διακοπής διερευνάται, δήλωσαν οι φινλανδικές αρχές τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, η φινλανδική κρατικά ελεγχόμενη πάροχος υπηρεσιών δεδομένων, Cinia, είπε ότι «ένα σφάλμα» εντοπίστηκε τη Δευτέρα (18/11) στο καλώδιο C-Lion1 που εκτείνεται σχεδόν 1.200 χιλιόμετρα (746 μίλια) από τη φινλανδική πρωτεύουσα, Ελσίνκι, μέχρι το γερμανικό λιμάνι Ρόστοκ.
Η Cinia είπε ότι οι διεθνείς συνδέσεις δεδομένων και τηλεπικοινωνιών της Φινλανδίας είναι ασφαλείς με τη διεξαγωγή τους μέσω πολλών διαδρομών και τα αποτελέσματα μιας και μόνο βλάβης καλωδίου θα εξαρτηθούν από το επίπεδο ασφάλειας των συνδέσεων των παρόχων υπηρεσιών.
Το C-Lion1, που τέθηκε σε λειτουργία το 2016, είναι το μόνο καλώδιο επικοινωνίας δεδομένων της Φινλανδίας που εκτείνεται από τη σκανδιναβική χώρα απευθείας στην κεντρική Ευρώπη, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Φινλανδίας YLE.
Φινλανδικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι η διαδρομή του καλωδίου προς τη Γερμανία εκτείνεται κοντά στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου NordStream μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας που δεν λειτουργούν επί του παρόντος.
Η υπόθεση θυμίζει έντονα την -ανεξιχνίαστη ακόμα- δολιοφθορά στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, σημειώθηκε μια σειρά υποβρύχιων εκρήξεων και επακόλουθων διαρροών αερίου σε 3 από τους 4 σωλήνες, των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, που είναι δύο από τους 23 αγωγούς αερίου μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. Οι διαρροές εντοπίστηκαν σε διεθνή ύδατα, αλλά εντός των οικονομικών ζωνών της Δανίας και της Σουηδίας. Και οι δύο αγωγοί κατασκευάστηκαν για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και ανήκουν κατά πλειοψηφία στη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.