Γερμανός υπουργός Άμυνας: Δολιοφθορά η ζημιά στα καλώδια της Βαλτικής - Τη Ρωσία «δείχνει» η Δύση
«Κανείς δεν πιστεύει ότι τα καλώδια υπέστησαν ζημιά τυχαία», είπε ο Μπόρις Πιστόριους. Έρευνα θα πραγματοποιήσουν Σουηδία και Φινλανδία.
Τη θέση της Γερμανίας ότι η ζημιά σε δύο υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών στη Βαλτική Θάλασσα, αντιμετωπίζεται ως δολιοφθορά, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Μπόρις Πιστόριους.
Δύο καλώδια, το ένα μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας και το άλλο μεταξύ Σουηδίας και Λιθουανίας, κόπηκαν την Κυριακή (17/11) και τη Δευτέρα (18/11) , εγείροντας υποψίες για κακόβουλη επίθεση, αν και οι αρχές αρχικά αρνήθηκαν να κάνουν εικασίες.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, μιλώντας στις Βρυξέλλες την Τρίτη, τόνισε: «Κανείς δεν πιστεύει ότι τα καλώδια υπέστησαν τυχαία ζημιά. Επίσης, δεν θέλω να πιστέψω ότι οι άγκυρες των πλοίων προκάλεσαν τη ζημιά τυχαία».
«Πρέπει να υποθέσουμε, χωρίς συγκεκριμένες πληροφορίες, ότι η ζημιά προκλήθηκε από δολιοφθορά», δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους, το όνομα του οποίου ακούγεται και για επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, Carl-Oskar Bohlin, ανέφερε ότι η προκαταρκτική έρευνα για δολιοφθορά βρίσκεται σε εξέλιξη. «Υπάρχουν κινήσεις πλοίων που αντιστοιχούν σε αυτό το έγκλημα, στη θαλάσσια επιτήρηση, επομένως έχει ξεκινήσει μια προκαταρκτική έρευνα για δολιοφθορά», είπε στο TV4.
Η Σουηδία και η Φινλανδία ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν κοινή έρευνα για τα περιστατικά.
Τι συνέβη
Το πρώτο από τα ύποπτα περιστατικά ήταν σε μια σύνδεση 218 χλμ. στο Διαδίκτυο μεταξύ της Λιθουανίας και του νησιού Γκότλαντ στη Σουηδία, το πρωί της Κυριακής.
Το δεύτερο συμβάν αφορούσε στο καλώδιο μήκους 1.200 χλμ. μεταξύ του Ελσίνκι και του γερμανικού λιμανιού του Ρόστοκ.
Σταμάτησε να λειτουργεί περίπου νωρίς το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με τη φινλανδική εταιρεία κυβερνοασφάλειας και τηλεπικοινωνιών Cinia.
Η ίδια θαλάσσια περιοχή εκτιμάται ότι είχε γίνει στόχος πολλών ύποπτων επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των εκρήξεων κατά μήκος των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream το 2022.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Γερμανίας εξέδωσαν τη Δευτέρα κοινή δήλωση εκφράζοντας τη «βαθιά τους ανησυχία» για το κομμένο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας και ανέφεραν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «ενδελεχής έρευνα».
«Το γεγονός ότι ένα τέτοιο περιστατικό εγείρει αμέσως υποψίες για σκόπιμη ζημιά λέει πολλά για την αστάθεια στην εποχή μας», δήλωσαν η Φινλανδή υπουργός Εξωτερικών, Ελίνα Βάλτονεν, και η Γερμανίδα ομόλογός της, Ανναλένα Μπέρμποκ.
«Η ευρωπαϊκή μας ασφάλεια δεν απειλείται μόνο από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, αλλά και από τον υβριδικό πόλεμο από κακόβουλους παράγοντες. Η προστασία της κοινής μας υποδομής είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά μας και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας», τόνισαν.
Τη Ρωσία κατηγορεί το NATO
Η συμμαχική ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ (Marcom) είπε ότι οι απειλές για τις υποθαλάσσιες υποδομές έχουν αυξηθεί: «Αυτές οι επιθέσεις δείχνουν πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι μια τέτοια υποδομή. Το ΝΑΤΟ ενισχύει τις περιπολίες κοντά σε υποθαλάσσιες υποδομές».
Η Marcom προειδοποίησε νωρίτερα φέτος ότι η ασφάλεια σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική απειλείται από τις ρωσικές προσπάθειες να στοχεύσουν υποβρύχιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των αιολικών πάρκων, τα οποία, όπως είπαν, είχαν «συστημικές αδυναμίε».
Ο V Adm Didier Malleterre, αναπληρωτής διοικητής της Marcom, σημείωσε τον περασμένο Απρίλιο: «Γνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει μεγάλης κλίμακας υβριδικό πόλεμο κάτω από τη θάλασσα για να διαταράξουν την ευρωπαϊκή οικονομία μέσω καλωδίων, καλωδίων Διαδικτύου, αγωγών. Όλη η οικονομία μας κάτω από τη θάλασσα απειλείται».