Υποψήφιοι ευρωβουλευτές που προηγούνται, soft landing Κουτσολιούτσων
Τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, το ενδιαφέρον προσανατολίζεται στα πρόσωπα που θα ξεχωρίσουν.
Για επτά σίγουρους ευρωβουλευτές πάνε στην ΝΔ ενώ υπάρχουν και αισιόδοξοι που μιλούν και για όγδοο, πράγμα δύσκολο. Έτσι, μέσα στην σίγουρη επτάδα (οκτάδα), αυτή την στιγμή φαίνεται να βρίσκονται Μπελέρη, Βόζενμπεργκ (που έχει ανεβεί σημαντικά), Μεϊμαράκης, Κεφαλογιάννης (που έχει αυξητικές τάσεις τελευταία), Γ. Αυτιάς, Πύρρος Δήμας (με μικρή κάμψη τις τελευταίες μέρες), Ελ. Μελέτη (που κι αυτή έχει κάμψη) και Δ. Τσιόδρας.
Το παλεύει δυνατά, μαθαίνω ο νυν ευρωβουλευτής Στέλιος Κιμπουρόπουλος αλλά και η Βούλα Πατουλίδου, που όμως δεν έχει μεγάλο πέρασμα στην πρωτεύουσα, ενώ η ευρωβουλευτής Μ. Σπυράκη, πάρα μια μικρή ανάκαμψη βρίσκεται μεταξύ 10-11.
Στον Σύριζα, που ελπίζουν μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να φτάσουν τους τέσσερεις, ίσως με την δεύτερη κατανομή, έχουν ανεβεί οι νυν ευρωβουλευτές Αρβανίτης και Κουντουρά , που «απειλούν» την κ Μπεκατώρου, ενώ Νίκος Παππάς και Ν Φαραντούρης πάνε καλά και βρίσκονται κοντά στις πρώτες θέσεις.
Λίγο πιο πίσω ο ξάδελφος Κασσελάκης , που φαίνεται να έχει κάνει «κοιλιά» τις τελευταίες μέρες ενώ πιο πίσω ο ξάδελφος Τσίπρα, Γιώργος και αρκετά πιο κάτω η πρώην εκπρόσωπος τύπου Δ. Αυγέρη.
Διεθνής φίρμα
Αν δεν κάνω λάθος ή αν δεν έχει αλλάξει άποψη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλος, δεν θεωρεί το κόμμα του ακροδεξιό. Δεν φαίνεται όμως να έχουν την ίδια άποψη και οι συντάκτες της γαλλικής “Le Monde”, μια και σε ένα από τα τελευταία φύλλα της εφημερίδας, τον περιλαμβάνουν στην κατηγορία των ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης. Η συντάκτρια του άρθρου, χαρακτηρίζει τον κ. Βελόπουλο «θαυμαστή του Ντόναλντ Τραμπ» και άνθρωπο που γοητεύεται από τον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν.
Δεν στέκεται όμως σε αυτά μόνον. Θυμίζει μια σειρά πράγματα που μάλλον ο πρόεδρος θέλει να ξεχάσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι, όπως ότι μέσω τηλεοπτικών εκπομπών «τηλεμάρκετινγκ», πουλούσε συμπληρώματα διατροφής, θεραπείες κατά του Αλτσχάιμερ, την κατάθλιψη ή τη φαλάκρα, τις γνωστές κηραλοιφές, αλλά και «αποκλειστικά», όπως λέει, «χειρόγραφες επιστολές του Ιησού». Δεν μπορείτε να πείτε. Κάποιοι συμπολίτες μας κάνουν «διεθνή καριέρα».
Που είναι τα κόμματα;
Θα θυμάστε την μεγάλη κόντρα κομμάτων της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση για το θέμα της εκλογής των μελών της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών(ΑΔΑΕ) και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) που πραγματοποιήθηκε από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με την πλειοψηφία των 3/5. Πλειοψηφία που αμφισβητήθηκε έντονα από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Το θέμα έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που το συζήτησε την περασμένη Παρασκευή.
Το θέμα όμως είναι ότι την προσφυγή κατά της συγκεκριμένης εκλογής δεν έκαναν τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως είχαν έννομο συμφέρον, μια και μετέχουν στο σώμα εκλογής, αλλά ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας. Γιαυτό, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, για το γιατί ενώ τα δυο κόμματα είχαν κάνει «σημαία» εκείνη την εποχή το όλο ζήτημα και μιλούσαν για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παράνομες συνθέσεις, δεν προχώρησαν σε αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν θεσμικά. Και δικαιολογίες τους στυλ δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες, μάλλον δεν πείθουν κανέναν μια και τα δυο κόμματα έχουν γνωστούς νομικούς στα επιτελεία τους. Για την ιστορία, η απόφαση αναμένεται να βγει σε έναν περίπου μήνα (μια και η Πρόεδρος του ΣτΕ που προέδρευσε της ολομέλειας τέλη Ιουνίου συνταξιοδοτείται). Πάντως αν δικαιώσει τον ΔΣΑ, θα υπάρξουν αρκετές παρενέργειες….
Είναι σε σύγχυση
Προβληματισμός μαθαίνω πως υπάρχει στην Κουμουνδούρου, για τα ποσοστά του κόμματος στην Βόρεια Ελλάδα, ποσοστά του γενικώς δεν είναι και από τα καλύτερα, έτσι και αλλιώς. Κι αυτό γιατί το θέμα των Σκοπίων, θέμα που η ίδια η κυβέρνηση σηκώνει πιο ψηλά θέλοντας να δείξει ότι δικαιώνεται όταν έλεγε πως η συμφωνία Τσίπρα-Κοτζιά είναι κακή, φαίνεται ότι θα κοστίσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η αρχική άποψη ήταν να κινηθεί το κόμμα «επιθετικά» προς τα Σκόπια που δεν τηρούν τους όρους, αλλά μετά από εσωτερικές συζητήσεις (και παρέμβαση περιβάλλοντος Τσίπρα μαθαίνω…) η γραμμή άλλαξε και έγινε «υπεράσπιση της σωστής συμφωνίας των Πρεσπών». Δεν βλέπω πάντως να «πουλάει» αυτή η θεωρία.
Αριστερό Κουίζ
Ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές, στέλεχος μεγάλου κόμματος (μεγάλου με την θεσμική σειρά, όχι τα ποσοστά), που μάλιστα έχει τοποθετηθεί πρόσφατα στην προβεβλημένη αυτή θέση, φαίνεται πως αν δεν «καρατομηθεί» θα υποβαθμισθεί.
«Καπέλο» θα του μπει, λέγεται εντόνως, άλλο προβεβλημένο πρόσωπο, που πρόσφατα ανακάλυψε το ….ριζοσπαστικό φως.
Μεγάλα συμφέροντα
Έχουν ξεκινήσει κόντρες με «χτυπήματα κάτω από την ζώνη», μεταξύ όσων ασχολούνται και με την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού, αναβάθμιση που αποφασίσθηκε πρόσφατα από το ΚΥΣΕΑ αλλά και σε σχέση με την προοπτική της κατασκευής μέρους του αμερικανικού πολεμικού αν τελικά η χώρα μας προχωρήσει στην αγορά του, κάτι πολύ πιθανό αυτή την στιγμή. Επειδή τα χρήματα είναι πολλά και αφορούν όχι μόνον ναυπηγεία αλλά και αρκετές άλλες, περιφερειακές εταιρείες, προβλέπω κόντρες μέχρις εσχάτων….
Πέφτουν στα μαλακά
Δεν ξέρω εάν το καταλάβατε, αλλά από την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, τα 2/3 της δικογραφίας κατά των Κουτσολιούτσων και των συνεργατών τους ουσιαστικά κατέπεσαν και η «αγία οικογένεια», οδεύει προς ένα soft landing. Οπότε και το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου, εφόσον ακολουθηθεί η εισήγηση της εισαγγελέως για την πολύκροτη δίκη, θα υποβιβασθεί σε μία απλή... υπόθεση. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι (συμπεριλαμβανομένης της κυρίας Καίτης) προτείνεται να απαλλαγούν, ενώ για τους δύο βασικούς, δηλαδή τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, ουσιαστικά προτείνεται η ενοχή για τη χρηματιστηριακή διάσταση. Δηλαδή τη χειραγώγηση μετοχής και την παραπλάνηση του κοινού και των επενδυτών. Βέβαια από την άλλη πλευρά, αυτή ήταν και η ουσία. Οπότε μένει να δούμε και πως το δικαστήριο θα αποφανθεί τελικώς για τα αδικήματα αυτά (και εάν θα συμφωνήσει και με την εισήγηση της εισαγγελέως για τα υπόλοιπα) για να δούμε και το πώς θα εξελιχθεί το όλο θέμα.
Χρηματιστηριακό ζήτημα
Δεν γνωρίζω εάν το κατηγορητήριο ήταν επαρκώς στοιχειοθετημένο (παρότι τα βασικά δεδομένα έχουν προκύψει από τις καταγραφές ανεξάρτητων auditors) ως προς τις νομικές παραμέτρους, αλλά η ουσία είναι ότι βάσει της εισήγησης η υπόθεση θα παραμείνει στα χρηματιστηριακά. Οπότε παραμένει καθοριστικός ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Βασιλικής Λαζαράκου και των συνεργατών της που ανέδειξαν την υπόθεση, ως ουσιαστικοί ενάγοντες για να μην παραπεμφθεί στις καλένδες. Otherwise, που λένε και στο χωριό μου, θα δούμε κάποια στιγμή την κυρία Καίτη να μας «επιστρέφει» ένα παλαιότερο σχόλιο για ένα κόσμημα της Folli Follie που απεικόνιζε μία τίγρη, λέγοντας πως ...η τίγρης είμαι εγώ.
Ήτανε φτωχός
Σε κάτι πιο light, τώρα, στις εκλογές του ΣΕΒ, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, άρχισε να κινείται για την διεκδίκηση της προεδρίας, με συνεντεύξεις. Τι μας είπε; «Το να διασπαστούμε σε μικρούς και μεγάλους, Αθηναίους και επιχειρηματίες της υπόλοιπης Ελλάδος, άνδρες και γυναίκες, παλαιά τζάκια και νέες επιχειρήσεις, μόνο κακό θα κάνει στην επιχειρηματικότητα. Η φωνή μας θα είναι δυνατή μόνον αν είμαστε όλοι μαζί. Μόνον όλοι μαζί θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα προβλήματα». Και συνέχισε λίγο πιο επιθετικά λέγοντας ότι «ξεκίνησε φτωχός» πριν καταλήξει πλούσιος! Δεν είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά συνιστούν επαρκή αιτιολογία για να προτιμηθεί, αλλά φαντάζομαι ότι ξέρει καλύτερα από εμένα τι πρέπει να κάνει.