Τεράστια διπλή μαύρη τρύπα «καταπίνει» ύλη και εκπέμπει απόκοσμες λάμψεις- Πώς το εξηγούν οι ειδικοί
Ένα σύστημα με δύο μαύρες τρύπες που βρίσκονται σε τροχιά, η μία γύρω από την άλλη, προκαλεί πρωτοφανείς λάμψεις καθώς καταπίνει μεγάλες ποσότητες αερίων.
Υπερτεράστια διπλή μαύρη τρύπα εκπέμπει απόκοσμες λάμψεις. Πώς το εξηγούν οι επιστήμονες
Ένα σύστημα δύο μαύρων τρυπών που βρίσκονται σε τροχιά, η μία γύρω από την άλλη, προκαλεί πρωτοφανείς λάμψεις καθώς καταπίνει μεγάλες ποσότητες αερίων.
Οι μαύρες τρύπες απορροφούν ακόμα και το φως (εξού και είναι μαύρες), αλλά αυτό δεν ισχύει για ένα ντουέτο μαύρων τρυπών που πέφτει μέσα σε ένα ασύλληπτα μεγάλο νέφος αερίων.
Ο λόγος για το σύστημα 2021hdr, που είναι μια υπερμεγέθη διπλή μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός γαλαξία που απέχει 1 δισ. έτη φωτός από τη Γη. Το σύστημα αυτό παρατηρήθηκε το 2021 από ερευνητές της NASA, όταν δημιουργήθηκαν απρόσμενες λάμψεις.
Οι απόκοσμες λάμψεις
Ο πυρήνας του γαλαξία φωτίστηκε τόσο έντονα που αρχικά οι επιστήμονες νόμιζαν ότι πρόκειται για σουπερνόβα. Ωστόσο, η επανάληψη του φαινομένου απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο και οι ερευνητές εξέτασαν μια δεύτερη πιθανότητα: να πρόκειται για ένα αστέρι που το καταπίνει μια μαύρη τρύπα. Αλλά και αυτή η υπόθεση δεν έστεκε.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, «το φαινόμενο δεν μπορεί να εξηγηθεί με τους μηχανισμούς που ξέρουμε για τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες. Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός μηχανισμού που προκαλείται από διαταραχή και συσσώρευση του αερίου».
Τελικά, όταν συνέκριναν δεδομένα από το παρατηρητήριο Neil Gehrels Swift Observatory, διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ανωμαλίες σε ένα νέφος αερίων που προκαλείται από μαύρες τρύπες.
Αέριοι γίγαντες που καταπίνονται από μαύρες τρύπες
Η ένταση των εκλάμψεων ήταν τέτοια, ώστε οι επιστήμονες απέρριψαν την υπόθεση ότι προκαλούνται από αστέρια. Η μάζα που καταπινόταν από τη μαύρη τρύπα ήταν πολύ μεγαλύτερη, και μόνο νέφη αερίων θα μπορούσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο.
Όπως και άλλες ενεργές μαύρες τρύπες στον πυρήνα γαλαξιών, οι συγκεκριμένες έχουν δίσκους συσσώρευσης υλικού που έλκονται από τη βαρυτική δύναμη των μαύρων τρυπών. Αυτοί οι δίσκοι λάμπουν καθώς η τριβή και οι συγκρούσεις επιβραδύνουν το υλικό, που τελικά καταβροχθίζεται από τη μαύρη τρύπα.
Πιο συγκεκριμένα, όταν μία τρύπα έχει κάνει τη μισή τροχιά γύρω από την άλλη και πρέπει να περάσει μέσα από το νέφος αερίων για να ολοκληρώσει την τροχιά, καταπίνει μεγάλη ποσότητα αερίων, που προκαλεί τους δίσκους συσσώρευσης. Έτσι εμφανίζονται λάμψεις κάθε 60 με 90 ημέρες.
Όταν έγιναν και οι απαιτούμενες προσομοιώσεις με νούμερα, επιβεβαιώθηκε η υπόθεση του νέφους αερίων.
Τι μέλλει γενέσθαι
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το μέλλον αυτών των μαύρων τρυπών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, θα συγκρουστούν και θα συνενωθούν σε 70.000 χρόνια. Παράλληλα, ο γαλαξίας τους συγκρούεται με έναν άλλο γαλαξία, κάτι που ενθουσιάζει τους επιστήμονες, καθώς αναμένονται ακόμα πιο συναρπαστικά φαινόμενα.