Χρυσοί Σκούφοι 2023: Τα καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα – Η λίστα και οι βαθμολογίες
Οι Χρυσοί Σκούφοι απονέμονται κάθε χρόνο στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας από το Αθηνόραμα και τον Alpha Guide.
Το εστιατόριο «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι στην Κέρκυρα αναδείχθηκε από την ομάδα του περιοδικού το πρώτο σε βαθμολογία εστιατόριο της χώρας, για εντέκατη συνεχή χρονιά και το μοναδικό με δύο Χρυσούς Σκούφους συγκεντρώνοντας 17/20 βαθμούς.
Ο διάσημος σεφ είδε συνολικά 3 από τα εστιατόριά του να κερδίζουν Χρυσούς Σκούφους, ενώ το «Botrini’s» στο Χαλάνδρι διαθέτει 1 αστέρι Michelin από το 2015.
Φέτος, βραβεύτηκαν συνολικά 39 εστιατόρια, με 17 εξ’ αυτών να βρίσκονται στην Αθήνα, 10 στις Κυκλάδες, 4 στα Επτάνησα, 3 στη Χαλκιδική, 2 στην Πελοπόννησο, 1 στη Θεσσαλονίκη, 1 στη Ρόδο και 1 στην Κρήτη. Για τα περισσότερα εστιατόρια που βρίσκονται στη λίστα δεν είναι η πρώτη φορά που κερδίζουν αυτή τη διάκριση, όμως φέτος υπήρχαν 9 καινούριες προσθήκες πολλά υποσχόμενων επιλογών.
Ο διάσημος σεφ είδε συνολικά 3 από τα εστιατόριά του να κερδίζουν Χρυσούς Σκούφους, ενώ το «Botrini’s» στο Χαλάνδρι διαθέτει 1 αστέρι Michelin από το 2015.
Την όλη σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς της απονομής, είχε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και παρουσιαστές υπήρξαν τρία ζευγάρια ηθοποιών, «παλιοί γνώριμοι» του θεσμού. Την τελετή άνοιξαν οι Στέλιος Μάινας και Άκης Σακελλαρίου, η παρουσίαση συνεχίστηκε με τη Ναταλία Δραγούμη και την Εβελίνα Παπούλια και έκλεισε με τους Γιώργο Καραμίχο και Κρατερό Κατσούλη.
Το δείπνο της τελετής δημιούργησαν βραβευμένοι σεφ της Ελλάδας (σύμφωνα με τους συναδέλφους τους): Έκτορας Μποτρίνι, Σωτήρης Ευαγγέλου, Αθηναγόρας Κωστάκος, Τάσος Μαντής, Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Μπαξεβάνης, Χριστόφορος Πέσκιας, Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Παύλος Κυριάκης, Ερβέ Προνζάτο και Θάνος Φέσκος. Και οι 11 σεφ, μαζί με τον executive chef της Μεγάλης Βρεταννίας Αστέριο Κουστούδη, καταχειροκροτήθηκαν στο τέλος του δείπνου.
Δείτε τη λίστα
Etrusco 17/20 (Κέρκυρα) | Σεφ: Έκτoρας Μποτρίνι
Botrini’s 16/20 (Αθήνα-Χαλάνδρι) | Σεφ: Εκτορας Μποτρίνι
Delta 16/20 (Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» – Αθήνα) | Σεφ: Γιώργος Παπαζαχαρίας, Θάνος Φέσκος
Pelagos 15,5/20 («Four Seasons Astir Palace Hotel Athens»-Βουλιαγμένη) | Σεφ: Luca Piscazzi
Squirrel 15,5/20 (Ν. Χαλκιδικής – Νικήτη, «Danai Beach Resort») | Σεφ: Βασίλης Μουρατίδης
Treehouse 16/20 (Ν. Χαλκιδικής – Βουρβουρού, «Ekies All Senses Resort») | Σεφ: Δημήτρης Παμπόρης
Varoulko Seaside 16/20 (Μικρολίμανο, Ακτή Κουμουνδούρου) | Σεφ: Κομνηνός Μουφλουζέλης, Λευτέρης Λαζάρου
Botrini’s Santorini 15,5/20 (Σαντορίνη – Οία, «Katikies Santorini») | Σεφ: Θωμάς Μπόσμος, Executive Σεφ: Έκτορας Μποτρίνι
CTC 15,5/20 ( Αθήνα – Κεραμεικός) | Σεφ: Αλέξανδρος Τσιοτίνης
Zillers (The) 15,5/20 (Αθήνα – Κέντρο, «The Zillers») | Σεφ: Παύλος Κυριάκης
Matsuhisa Athens 15,5/20 (Βουλιαγμένη, «Astir Palace») | Σεφ: Θωμάς Κουράκος, Executive Σεφ: Τόνυ Βρατσάνος
Patio 15,5/20 (Αττική – Βουλιαγμένη, «The Margi») | Σεφ: Παναγιώτης Γιακαλής
Selene 15,5/20 (Σαντορίνη – Φηρά, «Katikies Garden») | Σεφ: Βασίλης Ρούσσος, Executive Σεφ: Έκτoρας Μποτρίνι
Soil 15,5/20 (Αθήνα – Παγκράτι) | Σεφ: Τάσος Μαντής
Σπονδή 15,5/20 (Αθήνα – Παγκράτι) | Σύμβουλος Σεφ: Arnaud Bignon
Tudor Hall 15,5/20 (Αθήνα – Κέντρο, «King George») | Σεφ: Νίκος Λειβαδιάς
Varoulko Santorini 15,5/20 (Σαντορίνη – Ημεροβίγλι, «Grace Hotel») | Σεφ: Κομνηνός Μουφλουζέλης, Executive Σεφ: Λευτέρης Λαζάρου
Aleria 15/20 (Αθήνα, Μεταξουργείο) | Σεφ: Γκίκας Ξενάκης
Anama 15/20 (Πελοπόννησος – Ν. Μεσσηνίας – Γιάλοβα) | Σεφ: Χρύσανθος Καραμολέγκος
Baos 14,5/20 (Μύκονος – Χώρα, «Myconian Korali») | Σεφ: Παναγιώτης Τσουκάτος
Dionysos 15/20 (Κρήτη – Ελούντα, «Elounda Beach») | Σεφ: Albert Hazma
Elements Restaurant 15/20 (Σαντορίνη – Οία, «Canaves Epitome») | Σεφ: Τάσος Στεφάτος
Fiore 15/20 (Ζάκυνθος, «Lesante Cape Resort & Villas») | Σεφ: Άγγελος Μπακόπουλος
Hytra 15/20 (Αθήνα – Νέος Κόσμος – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) | Σεφ: Γιώργος Φελεμέγκας
GB Roof Garden 15/20 (Αθήνα – Κέντρο«Grande Bretagne»)| Σεφ: Νίκος Λιόκας, Executive Σεφ: Αστέριος Κουστούδης
Grandma’s 15/20 ( Ίος – Χώρα, «Liostasi Hotel & Suites») | Σεφ: Χρήστος Δημόπουλος, Σύμβουλος Σεφ: Σωτήρης Ευαγγέλου
Kooc Secrets 15/20 (Πελοπόννησος – Ν. Μεσσηνίας – Πύλος, «Costa Navarino») | Σεφ: Γιάννης Παρίκος
Lauda 15/20 (Σαντορίνη – Οία, «Andronis Boutique Hotel») | Σεφ: Γιώργος Δόσπρας, Σύμβουλος Σεφ: Emmanuel Renaut
Le Pavillon 15/20 (Αθήνα – Χαλάνδρι) | Σεφ: Jean-charles Metayer
Lycabettus Restaurant 15/20 (Σαντορίνη – Οία, «Andronis Luxury Suites») | Σεφ: Χρήστος Καραγιάννης
Makris Degustation 15/20 (Κέρκυρα – Μωραΐτικα, «Domes Miramare Corfu») | Σεφ: Πέτρος Δήμας
Matsuhisa Mykonos 15/20 (Μύκονος – Χώρα, «Belvedere») | Σεφ: Βασίλης Καλογερόπουλος
Melia 15/20 (Ζάκυνθος – Τραγάκι, «Lesante Blu Beach Resort») | Σεφ: Βασίλης Κρανιάς, Executive Σεφ: Νίκος Ισπυρούδης
Noble Gourmet Restaurant 15/20 (Ρόδος – Καλλιθέα, «Elysium Resort & Spa») | Σεφ: Σπύρος Κουγιός, Executive Σεφ: Γιώργος Τρουμούχης
Petra Restaurant 15/20(Σαντορίνη – Οία, «Canaves Oia Suites») | Σεφ: Βασίλης Σντρούγκια, Σπύρος Κασελούρης, Executive Σεφ: Τάσος Στεφάτος
Premiere 15/20 (Αθήνα – Νέος Κόσμος, «Athenaeum InterContinental») | Σεφ: Μιχάλης Νουρλόγλου
Salonica Restaurant & Bar 15/20 (Θεσσαλονίκη – Φάληρο, Ξεν. «Makedonia Palace») | Executive Σεφ: Σωτήρης Ευαγγέλου
Tomata 15/20 ( Ν. Χαλκιδικής – Σάνη, «Sani Marina») | Σεφ: Χρύσανθος Καραμολέγκος
Το βραβείο ONE TO WATCH που τιμάει κάθε χρόνο ένα καινούργιο εστιατόριο το οποίο επιχειρεί μια καινοτόμα πρόταση δίνεται στο Seeds και τον σεφ Δήμο Σαμουράκη
Chef Patissier 2023 αναδεικνύεται ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης
Δείτε περισσότερα.