Πιάνει δουλειά το ηλεκτρονικό «μάτι» της ΑΑΔΕ - Θα «μετράει» σε real time τους πελάτες επαγγελματιών
Έρχεται το ψηφιακό πελατολόγιο. Σε ποιους κλάδους κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο.
Στην ενεργοποίηση του ψηφιακού βιβλίου για κατηγορίες επαγγελματιών αναμένεται να προχωρήσει η ΑΑΔΕ μέσα στον Ιανουάριο, δίνοντας τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τον αριθμό των πελατών στις εγκαταστάσεις και τα γραφεία των επαγγελματιών και να συγκρίνει τις αποδείξεις με τα δεδομένα που αποστέλλονται στα MyData «ανάβοντας κόκκινο» για έλεγχο σε περίπτωση αποκλίσεων.
Με τον τρόπο αυτό θα εντοπίζονται περιπτώσεις απόκρυψης τζίρου από επιτήδειους προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή φόρου εισοδήματος και να «βάλουν στη τσέπη» το ΦΠΑ.
Το ψηφιακό πελατολόγιο είναι ένα λογιστικό πρόγραμμα ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και διασυνδεδεμένο με το Taxis για να μην μπορεί να παραβιαστεί η να αλλοιωθούν στο οποίο οι επαγγελματίες θα είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν τον ημερήσιο αριθμό των πελατών τους, τον ΑΦΜ του κάθε πελάτη τους και τα στοιχεία της κάθε απόδειξης.
Πού θα εφαρμοστεί αρχικά
Σύμφωνα με το προγραμματισμό, το πελατολόγιο θα εφαρμοστεί αρχικά σε εταιρείες ενοικίασης οχημάτων, συνεργεία οχημάτων, χώρους στάθμευσης και πλυντήρια αυτοκινήτων. Οι εταιρείες ενοικίασης οχημάτων θα δηλώνουν στην πλατφόρμα για κάθε όχημα τον αριθμό κυκλοφορίας, την κατηγορία και το εργοστάσιο του οχήματος, το σκοπό της κίνησης του οχήματος (ενοικίαση, επισκευή, ιδιόχρηση, δωρεάν Υπηρεσία κ.α.) και το τρόπο παραλαβής του, ενώ τα πάρκινγκ, τα πλυντήρια και τα συνεργεία οχημάτων θα δηλώνουν τον αριθμό κυκλοφορίας, την κατηγορία και το εργοστάσιο του οχήματος.
Στη συνέχεια το μέτρο θα επεκταθεί σε:
- Επαγγελματίες στο τομέα της παροχή υπηρεσιών σε οχήματα όπως ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων, βουλκανιζατέρ, φανοποιεία, επιχειρήσεις πώλησης ανταλλακτικών και αξεσουάρ οχημάτων και επιχειρήσεις πώλησης καινούργιων και μεταχειρισμένων οχημάτων.
- Επαγγελματίες στον κλάδο των εκδηλώσεων σε κτήματα, αίθουσες καθώς και εταιρείες catering και διοργάνωσης.
Το ψηφιακό πελατολόγιο αποτελεί έκδοση των πρόσθετων βιβλίων που μέχρι το 2012 ήταν υποχρεωτικά για πολλές κατηγορίες επαγγελματιών όπως γιατροί, οδοντίατροι, εκμεταλλευτές χώρων διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτήρια, κλινικές, θεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, συνεργεία κ.α. και στα οποία καταγράφονταν όλοι όσοι εισέρχονταν στην επαγγελματική εγκατάσταση.
Όμως με το νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών καταργήθηκαν και τα βιβλία πελατών «ανοίγοντας παράθυρο ευκαιρίας» σε επιτήδειους για μη έκδοση αποδείξεων αποκρύπτοντας από την εφορία τον πραγματικό τζίρο.