Αυλαία για το ψηφιακό πελατολόγιο - Ποιους επαγγελματίες σκανάρει το ηλεκτρονικό «μάτι» της ΑΑΔΕ
Μπλόκο στην απόκρυψη τζίρου με on line καταγραφή των πελατών βάζει η εφορία.

Ένα ακόμη «όπλο» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ρίχνει η ΑΑΔΕ, προχωρώντας στην ενεργοποίηση του ψηφιακού πελατολόγιου σε κλάδους επαγγελματιών και επιτηδευματιών, που θα δώσει τη δυνατότητα στη φορολογικό μηχανισμό να έχει σε πραγματικό χρόνο πλήρη εικόνα για την πελατειακή κίνηση και να διασταυρώνει τα στοιχεία με τις αποδείξεις που μεταβιβάζονται στα MyDATA εντοπίζοντας περιπτώσεις απόκρυψης τζίρου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ, σε πρώτη φάση το μέτρο θα εφαρμοσθεί σε συνεργεία και εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, βουλκανιζατέρ, πάρκινγκ και πλυντήρια οχημάτων και μέσα στο καλοκαίρι θα επεκταθεί στους χώρους δεξιώσεων και πάσης φύσης κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως εταιρικά πάρτι, βαφτίσεις ενώ σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους στη λίστα θα ενταχθούν και άλλοι κλάδοι όπως γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, φυσικοθεραπευτήρια, σχολές χορού, ξενοδοχεία και οργανωμένα καταλύματα.
Με το νέο σύστημα, όταν ένα όχημα εισέρχεται ή εξέρχεται από συνεργείο, πάρκινγκ, πλυντήριο ή εταιρεία ενοικίασης ο επαγγελματίας θα σκανάρει με το κινητό του τηλέφωνο την πινακίδα του οχήματος και αυτόματα ο αριθμός κυκλοφορίας θα καταγράφεται στο ψηφιακό πελατολόγιο στην εφαρμογή MyDATAapp. Κατά την έξοδο του οχήματος ο επαγγελματίας θα πρέπει να σκανάρει την απόδειξη ή το τιμολόγιο που έχει εκδοθεί και θα ενημερώνεται το πελατολόγιο. Με το τρόπο αυτό θα ολοκληρώνεται η διαδικασία και θα κλείνει η συναλλαγή.
Επιτόπιοι έλεγχοι σε περίπτωση αποκλίσεων
Έτσι ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει τον αριθμό των πελατών και οχημάτων και θα συγκρίνει τα στοιχεία με τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί μέσα από την πλατφόρμα myDATA. Σε περίπτωση αποκλίσεων θα «ανάβει κόκκινο» για τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου. Το ψηφιακό πελατολόγιο αποτελεί μετεξέλιξη του βιβλίου πελατών που τηρούσαν παλαιότερα αρκετές επαγγελματικές ομάδες και απαιτούσαν υποχρεωτική επίσκεψη ελεγκτών στην έδρα της επιχείρησης και άπειρες ελεγκτικές επαληθεύσεις για τον εντοπισμό φοροδιαφυγής.
Την ίδια ώρα το ψηφιακό πελατολόγιο προσφέρει στους επαγγελματίες αυτοματοποίηση στη διαχείριση των πελατών τους και συμμόρφωση με τις φορολογικές απαιτήσεις, μέσω μιας σειράς προηγμένων λειτουργιών όπως καταχώριση νέων πελατών, ενημέρωση και τροποποίηση υφιστάμενων εγγραφών, ακύρωση πελατών χωρίς την ανάγκη χειροκίνητης υποβολής εγγράφων, συσχέτιση των εγγραφών με αποδείξεις και παραστατικά. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ το σύστημα θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις να παρακολουθούν τις συναλλαγές τους και να μειώσουν την πιθανότητα λαθών που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόστιμα.
Στο μεταξύ το Φθινόπωρο ξεκινά η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων μετά το πράσινο φως από την Κομισιόν, μέτρο που θα βάλει ανάχωμα σε κρούσματα εικονικών συναλλαγών και κλοπής και απάτης στο ΦΠΑ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό η αρχή θα γίνει με τις μεγάλες επιχειρήσεις και θα ακολουθήσουν οι μικρότερες. Επισημαίνεται ότι πολλές επιχειρήσεις εφαρμόζουν ήδη την ηλεκτρονική τιμολόγηση κερδίζοντας ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια και υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό.