Ξεκινά σε λίγες μέρες η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης - Πόσο θα κοστίζει το εισιτήριο
Σταϊκούρας: «Τα συστήματα που υπάρχουν στο Μετρό Θεσσαλονίκης μειώνουν τον αριθμό ατυχημάτων».
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τα επίσημα εγκαίνια για την έναρξη λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Νοεμβρίου.
Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας βρέθηκε σε έναν από τους σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης και μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1.
Ο κ. Σταϊκούρας αρχικά αναφέρθηκε στο κόστος των εισιτηρίων στο Μετρό της Θεσσαλονίκης και είπε πως το εισιτήριο θα κοστίζει 0,60 ευρώ. Το δρομολόγιο από τη μία άκρη της γραμμής μέχρι την άλλη θα διαρκεί 17 λεπτά, ενώ σημείωσε ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης μπορεί να εξυπηρετεί καθημερινώς 254.000 επιβάτες.
«Τα συστήματα που υπάρχουν στο Μετρό Θεσσαλονίκης μειώνουν τον αριθμό ατυχημάτων, καθώς απομονώνεται η σήραγγα από την αποβάθρα σε περίπτωση ανάγκης, ενώ υπάρχουν πόρτες που ανοίγουν μόνο όταν φτάσει ο συρμός του Μετρό», είπε χαρακτηριστικά.
Το Action24 μπήκε στο μετρό της Θεσσαλονίκης
Το Action24 την περασμένη Δευτέρα (18/11) βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα μπήκε στο νέο της μετρό το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 30 Νοεμβρίου.
Τόσο οι κάτοικοι της πόλης όσο και οι επισκέπτες της θα έχουν την ευκαιρία να το χρησιμοποιούν στις καθημερινές τους μετακινήσεις και πλέον έχουν κάθε δικαίωμα να υπερηφανεύονται ότι διαθέτουν ένα από τα πιο σύγχρονα μετρό στην Ευρώπη. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται αυτόματα χωρίς την παρουσία οδηγού.
Ό υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας μπήκε μαζί με την κάμερα του Action 24 μέσα στον συρμό του μετρό.«Βρισκόμαστε σε έναν από τους 18 συρμούς που θα κυκλοφορήσουν από την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Ο συρμός χωρίς οδηγό εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει ανθρώπινο σφάλμα. Λειτουργούν όλα ηλεκτρονικά και η εμπειρία της εταιρείας που έχει αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση έχει δείξει ότι δεν έχει κανένα δυσάρεστο περιστατικό στο παρελθόν στα 40 χρόνια που λειτουργούσαν αυτά τα συστήματα. Η μέση ταχύτητα θα είναι τα 40χλμ/ώρα. Το μέγιστο που μπορεί να φτάσει είναι τα 80χλμ την ώρα και γι' αυτό η μέση απόσταση θα εκτελείται στα 17 λεπτά».
«Ο σταθμός της Αγίας Σοφίας είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς γιατί εδώ ουσιαστικά, σε διαφορετικά επίπεδα, αποτυπώνεται η ιστορία της πόλης» σημειώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Το έργο παρουσίασε πολυετείς καθυστερήσεις καθώς εκτός από την οικονομική κρίση που ανάγκασε τη διακοπή των εργασιών, υπήρξαν αλλαγές στον σχεδιασμό του έργου, οι εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές στο υπέδαφος και η προσφυγή στη δικαιοσύνη λόγω των αρχαιοτήτων.
Πώς είναι οι αποβάθρες των σταθμών
Ειδικά τζάμια έχουν τοποθετηθεί σε κάθε αποβάθρα για λόγους ασφαλείας. Τα τζάμια ανοίγουν μόνο όταν ο συρμός σταματήσει και ανοίξουν οι πόρτες του.
«Για λόγους ασφάλειας είναι απολύτως απομόνωση τη σήραγγας, δηλαδή του συρμού από τον πολίτη που περιμένει για να επιβιβαστεί στο τρένο» αναφέρει ο υπουργός.
Υπερσύγχρονο αμαξοστάσιο και κέντρο ελέγχου
«Στο αμαξοστάσιο υπάρχει το κέντρο λειτουργίας. Φαίνονται όλοι οι συρμοί και γίνονται οι έλεγχοι οι οποίοι πρέπει να γίνουν για τα τρένα, τα συστήματα και τις υποδομές. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν δυο σήραγγες άρα τα τρένα δεν θα έρθουν ποτέ το ένα απέναντι στο άλλο. Είναι μονές. Στον πίνακα φαίνονται οι σταθμοί. Εκτιμούμε ότι θα κυκλοφορήσουν 254.000 επιβάτες την ημέρα και όταν υπάρξει επέκταση ως την Καλαμαριά θα προστεθούν άλλοι 80.000. Σε κάθε τρένο μπορούν να επιβιβαστούν μέχρι 454 άτομα».