Βρετανία: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου... των Τόρις
Τα τραγικά λάθη, οι μοιραίες αποφάσεις και τα ακατάλληλα πρόσωπα που οδήγησαν τους Συντηρητικούς σε μία ιστορική ήττα.
Μετά από 14 -δύσκολα- χρόνια στην εξουσία, το κόμμα των Συντηρητικών, το κόμμα του Τσόρτσιλ και της Θάτσερ έγραψε χθες μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του. Ωστόσο, πριν γραφτεί αυτό το απίστευτο εκλογικό αποτέλεσμα είχαν προηγηθεί κινήσεις και αποφάσεις που προμήνυαν το τέλος του.
Το αυτοκτονικό Brexit
Το 2014 η βρετανική κυβέρνηση είχε επιτρέψει στη Σκωτία -μετά από 500 ολόκληρα χρόνια- να διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τους εμπνευστές του και ο τότε πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, θεώρησε καλή ιδέα να υποσχεθεί δημοψήφισμα για την ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των προεκλογικών του δεσμεύσεων.
Το δημοψήφισμα έγινε το καλοκαίρι του 2016 και, όπως συμβαίνει συχνά, ο «σοφός λαός» αποδείχτηκε ότι δεν είναι και τόσο σοφός. Πίστεψε τον Νάιτζελ Φάρατζ και άλλους λαϊκιστές ότι το εθνικό σύστημα υγείας θα ωφεληθεί από το Brexit, η Βρετανία θα κερδίσει την κυριαρχία της, η παράνομη μετανάστευση θα σταματήσει μαγικά και, φυσικά, όλος ο πλανήτης θα σπεύσει να ανοίξει εμπόριο με τη Βρετανία... πληρώνοντας δασμούς.
Φυσικά, τίποτα από τα παραπάνω δε συνέβη, ο Νάιτζελ Φάρατζ την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια, ο Ντέιβιντ Κάμερον παραιτήθηκε ντροπιασμένος -καθώς ήταν βέβαιος ότι θα κερδίσει το δημοψήφισμα- και ο Μπόρις Τζόνσον έπιασε στασίδι έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για να γίνει πρωθυπουργός.
Η Τερέζα Μέι και οι άλλοι
Παρότι ο Μπόρις Τζόνσον είχε προβλέψει σωστά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και λίγες μέρες πριν τις κάλπες είχε ταχθεί υπέρ του Brexit, οι Τόρις δεν του έκαναν τη χάρη να του δώσουν το δαχτυλίδι της διαδοχής του Κάμερον. Το έδωσαν στην Τερέζα Μέι που τότε νόμιζε ότι είναι η Μάργκαρετ Θάτσερ -και όχι σε πιο μοντέρνα έκδοση.
Η Μέι πήγε στο Λευκό Οίκο, είχε την περίεργη χειραψία που έχουμε δει με τον τότε Πρόεδρο Τραμπ -ακόμα πιο περίεργη και από τον χορό της στο συνέδριο- και σε μία εκδρομή, της ήρθε η ιδέα να κάνει πρόωρες εκλογές, εκμεταλλευόμενη το προβάδισμα 20 μονάδων στις δημοσκοπήσεις.
Όμως, η ιδέα, όπως αποδείχτηκε από το αποτέλεσμα, δεν ήταν καθόλου καλή. Το 2017, η Μέι έχασε και τη μικρή πλειοψηφία των 12 εδρών που είχε στο Κοινοβούλιο και αναγκάστηκε να συνεργαστεί με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit
Ξεκίνησαν το 2017 και συνεχίστηκαν έως το 2019, αν και κανείς δεν κατάλαβε τι πραγματικά συμφωνήθηκε. Το 2019, μην μπορώντας να περάσει την περίεργη συμφωνία από το Κοινοβούλιο, η Τερέζα Μέι, με δάκρυα στα μάτια, παραιτήθηκε από τη θέση της πρωθυπουργού.
Ο απίθανος Μπόρις Τζόνσον
Και τότε ήρθε η σειρά του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος... κατσικώθηκε τόσο πολύ στην καρέκλα του, που χρειάστηκε να παραιτηθούν 57 υπουργοί του για να αναγκαστεί να φύγει.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τα κορονοπάρτι; Την ανοσία της αγέλης; Τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από τον κορονοϊό; Τους ηλικιωμένους στους οίκους ευγηρίας που έπεφταν σαν τα κουνούπια; Ή τις απώλειες 100 δισεκατομμυρίων στερλινών το χρόνο από τη συμφωνία που πέτυχε με την ΕΕ για το Brexit;
Η Λιζ Τρας... το λάχανο
Εν τω μεταξύ όμως ο Μπόρις Τζόνσον είχε καταφέρει να επιτύχει μία εντυπωσιακή εκλογική νίκη -χάρις και πάλι στον σοφό βρετανικό λαό- και την πλειοψηφία αυτή κληροδότησε στην αντικαταστάτριά του, τη Λιζ Τρας, γνωστή από το βίντεο με το λάχανο, που ρωτούσε τους ψηφοφόρους ποιος από τους δύο έχει υψηλότερο IQ. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δε γνωρίζουμε την απάντηση.
Παρ’ όλα αυτά, η Λιζ Τρας θα μείνει στην ιστορία ως η πρωθυπουργός που έθαψε τη Βασίλισσα Ελισάβετ. Δύο μέρες μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η πιο αγαπητή ίσως και η μακροβιότερη σίγουρα Βασίλισσα της Αγγλίας πέθανε βυθίζοντας στο πένθος τη Γηραιά Αλβιώνα.
Το γεγονός αυτό έδωσε παράταση στη θητεία της Λιζ Τρας, η οποία διήρκησε συνολικά 49 μέρες. Η πρωθυπουργός-λάχανο, μετά την κηδεία της Βασίλισσας, παρουσίασε ένα μίνι προϋπολογισμό που οδήγησε τη στερλίνα στα τάρταρα και τις αγορές στον απόλυτο πανικό. Αν είχε εφαρμοστεί, θα είχε οδηγήσει μία χώρα της G7 στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως, ευτυχώς, η Λιζ παραιτήθηκε και ήρθε η σειρά του Ρίσι Σούνακ.
Ένας δισεκατομμυριούχος πρωθυπουργός
Το 2022, σε μία χώρα όπου 8 εκατομμύρια ενήλικες και 3 εκατομμύρια παιδιά πεινάνε, έγινε πρωθυπουργός ένας δισεκατομμυριούχος. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, ο σύζυγος μίας δισεκατομμυριούχου από την Ινδία.
Παρ’ όλα αυτά, ο Ρίσι Σούνακ κατάφερε να ισορροπήσει την οικονομία της χώρας, να ρίξει τον πληθωρισμό και, γενικά, να βγάλει τη χώρα από την άβυσσο, στην οποία την είχε στείλει ο Μπόρις Τζόνσον.
Όμως, πιστός στην παράδοση των τελευταίων ετών, πήρε και αυτός τη χειρότερη εκλογική απόφαση που θα μπορούσε να πάρει, δίνοντας στο πιάτο των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ μία ιστορική εκλογική νίκη.