Βρετανία: Έρχονται τα ρομπότ - νοσοκόμοι
Τα ρομπότ που δημιουργήθηκαν με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στη Βρετανία βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών. Ο σκοπός της δημιουργίας τους, προφανής: να βοηθήσουν τους ασθενείς, τους ηλικιωμένους και να μειώσουν τον φόρτο εργασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία της χώρας.
Στο φιλόδοξο, καινοτόμο όσο και σημαντικό έργο συμμετείχε προσωπικό από το National Robotarium του Ηνωμένου Βασιλείου με την επισήμανση ότι τα ρομπότ που δημιουργήθηκαν για να βοηθούν σε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης δοκιμάστηκαν ήδη με επιτυχία από ειδικούς.
Οι μονάδες «Spring» (Socially Assistive Robots in Gerontological healthcare / Κοινωνικώς βοηθητικά ρομπότ στην γεροντική υγειονομική περίθαλψη) θα χρησιμοποιηθούν για τη βοήθεια των ασθενών να μετριάσουν το άγχος τους, αλλά και να ξεκουράσουν το νοσηλευτικό προσωπικό. Οι πρώτες δοκιμές διεξήχθησαν στο Assistance Publique Hopitaux de Paris του Παρισιού από επιστήμονες του National Robotarium.
Τα ρομπότ διαθέτουν τεχνητή νοημοσύνη και έχουν την ικανότητα της φυσικής ομιλίας, κατανοώντας τις ανάγκες των ασθενών και βοηθώντας τους σε καθημερινές ανάγκες «ρουτίνας». Υποδέχονται τους ασθενείς, απαντούν σε ερωτήσεις, παρέχουν οδηγίες και είναι σε θέση να κατανοούν συνομιλίες στις οποίες συμμετέχουν πολλά άτομα ταυτόχρονα.
Με την εκτέλεση απλών αλλά επαναλαμβανόμενων καθηκόντων, τα ρομπότ μείωσαν τις πολλές σωματικές επαφές μεταξύ γιατρών και ασθενών. Τα πρώτα σχόλια αναφέρουν ότι η χρήση των «βοηθητικών ρομπότ» δύναται να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων, ενώ παράλληλα ενισχύει την παραγωγικότητα νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι χάρη στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, οι ασθενείς θα μειώσουν το άγχος τους απελευθερώνοντας με τη σειρά τους χρόνο για το προσωπικό των νοσοκομείων.
Η «εξέλιξη» των νοσοκομείων
«Οι ασθενείς μας ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τη ρομποτική και την εξέλιξη των νοσοκομειακών υπηρεσιών, την οποία θεωρούν ως τη λογική εξέλιξη της κοινωνίας μας», ανέφερε η καθηγήτρια Anne-Sophie Rigaud, επικεφαλής του τμήματος στο Assistance Publique Hopitaux de Paris.
«Πιστεύουμε ότι τα ρομπότ ARI μπορεί στο μέλλον να γίνουν βασικό στοιχείο της φροντίδας των ασθενών στα νοσοκομεία, χάρη στην ικανότητά τους για κοινωνική αλληλεπίδραση και καθοδήγηση», υπογραμμίζει η καθηγήτρια προσθέτοντας: «Οι ηλικιωμένοι εξέφρασαν με τη σειρά τους την ικανοποίηση για το σχεδιασμό του ρομπότ και σκέφτηκαν ότι θα ήταν χρήσιμο για την παροχή όχι μόνο πληροφοριών, αλλά και συντροφιάς σε ασθενείς με γνωστικές διαταραχές».
Το National Robotarium, με έδρα το Εδιμβούργο, χρηματοδοτείται μέσω της συμφωνίας για την περιοχή της νοτιοανατολικής Σκωτίας ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων λιρών (1,76 δισεκατομμύρια ευρώ).