Ανθρωποειδές ρομπότ ετοιμάζεται να στείλει η NASA στο διάστημα
Με ύψος 188 εκατοστά και βάρος 136 κιλά, το ανθρωποειδές ρομπότ Valkyrie, της NASA, είναι μια επιβλητική φιγούρα.
Η Valkyrie, που πήρε το όνομά της από μια γυναικεία φιγούρα στη σκανδιναβική μυθολογία και δοκιμάζεται σήμερα στο Διαστημικό Κέντρο Johnson στο Χιούστον του Τέξας, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε «υποβαθμισμένα ή κατεστραμμένα περιβάλλοντα που έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο», όπως περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με τη NASA.
Ωστόσο, ρομπότ σαν τη Valkyrie θα μπορούσαν κάποτε να λειτουργήσουν στο διάστημα.
Ένα ανθρωποειδές ρομπότ μοιάζει με ένα ανθρώπινο άτομο, συνήθως με κορμό, κεφάλι, δύο χέρια και δύο πόδια. Οι μηχανικοί πιστεύουν ότι με το σωστό λογισμικό, τα ανθρωποειδή ρομπότ θα μπορούν τελικά να λειτουργούν παρόμοια με τους ανθρώπους και να χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία και εξοπλισμό.
Ο αρχηγός της ομάδας Dexterous Robotics, της NASA, Shaun Azimi, ανέφερε ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ στο διάστημα θα μπορούσαν ενδεχομένως να χειριστούν επικίνδυνες εργασίες, όπως ο καθαρισμός των ηλιακών συλλεκτών ή η επιθεώρηση δυσλειτουργικού εξοπλισμού έξω από το διαστημόπλοιο, ώστε οι αστροναύτες να δώσουν προτεραιότητα στην εξερεύνηση και την ανακάλυψη.
«Δεν προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τα ανθρώπινα πληρώματα, απλώς προσπαθούμε να αφαιρέσουμε τη βαρετή, βρώμικη και επικίνδυνη δουλειά από τα δικά τους «πιάτα», για να τους επιτρέψουμε να επικεντρωθούν σε αυτές τις δραστηριότητες υψηλότερου επιπέδου», είπε ο Azimi.
Η NASA συνεργάζεται με εταιρείες ρομποτικής, όπως η Apptronik, με έδρα το Austin του Τέξας, για να μάθει πώς τα ανθρωποειδή ρομπότ που αναπτύχθηκαν για επίγειους σκοπούς, θα μπορούσαν να ωφελήσουν τα μελλοντικά ανθρωποειδή ρομπότ που προορίζονται για το διάστημα.
Η Apptronik αναπτύσσει το Apollo, ένα ανθρωποειδές ρομπότ του οποίου τα επίγεια καθήκοντα θα περιλαμβάνουν την εργασία σε αποθήκες και εργοστάσια μετακίνησης πακέτων, στίβαξης παλετών και άλλων εργασιών που προσανατολίζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η Apptronik σχεδιάζει να αρχίσει να παρέχει τα ανθρωποειδή ρομπότ σε εταιρείες στις αρχές του 2025.
Ο Chief Technology Officer της Apptronik, Nick Paine, δήλωσε ότι το Apollo διαθέτει σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με τους ανθρώπινους «ομολόγους» του, ιδιαίτερα την αντοχή.
«Στοχεύουμε να έχουμε αυτό το σύστημα online 22 ώρες την ημέρα», είπε ο Paine. «Αυτό διαθέτει μια μπαταρία με δυνατότητα εναλλαγής, ώστε να μπορείτε να εργαστείτε για τέσσερις ώρες, να αλλάξετε την μπαταρία και στη συνέχεια να συνεχίσετε σε πολύ γρήγορη διάρκεια», σημείωσε.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apptronik, Jeff Cardenas, δήλωσε ότι «όριο είναι ο ουρανός», καθώς το νέο λογισμικό και η ανάπτυξη της τεχνολογίας βελτιώνουν τις ικανότητες του Apollo.
Εξηγώντας τις εργασίες που μπορούν να φέρουν εις πέρας τα ρομπότ που σχεδιάζουν, ο Cardenas τόνισε: «Ξεκινάμε από την αποθήκη και τον κατασκευαστικό χώρο, αλλά στη συνέχεια μπορούμε να προχωρήσουμε στη λιανική... στο delivery και περισσότερο σε αυτό που ονομάζουμε αδόμητους χώρους».
Στα επόμενα χρόνια, αυτοί οι «μη δομημένοι χώροι» θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν χώρο, σύμφωνα με τον Azimi.
«Τα ρομπότ, όπως το Apollo, έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την αρθρωτή διάταξη ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται σε πολλές εφαρμογές», είπε ο Azimi. «Και εκεί είναι που η NASA προσπαθεί να αποκτήσει αυτή τη γνώση, για να δει ποια είναι τα βασικά κενά, στα οποία θα πρέπει να επενδύσουμε στο μέλλον, για να φέρουμε ένα επίγειο σύστημα (σ.σ. ρομπότ) στο διαστημικό περιβάλλον και πιστοποιημένο για λειτουργία στο διάστημα», είπε.