Δικηγόρος έδωσε διαζύγιο σε λάθος ζευγάρι με ένα «κλικ» σε υπολογιστή
Ένα ζευγάρι στη Βρετανία χώρισε κατά λάθος αφού δικηγόροι σε κορυφαία δικηγορική εταιρεία έκαναν ένα λάθος κλικ στον υπολογιστή, αλλά ένας ανώτερος δικαστής είπε ότι δεν μπορεί να ανατραπεί.
Το ζευγάρι, που αναφέρεται ως κύριος και κυρία Williams από το ανώτατο δικαστήριο, ήταν παντρεμένοι για 21 χρόνια έως ότου χώρισαν το 2023.
Δικηγόροι της εταιρείας Vardags του Λονδίνου , με επικεφαλής την Ayesha Vardag, την αυτοαποκαλούμενη «ντίβα του διαζυγίου», χρησιμοποίησαν μια διαδικτυακή πύλη για να υποβάλουν κατά λάθος αίτηση για τελική παραγγελία για το ζευγάρι, το οποίο προσπαθούσε ακόμη να συμφωνήσει με οικονομικές ρυθμίσεις για τον χωρισμό τους.
Ο Sir Andrew McFarlane, ο πρόεδρος του οικογενειακού τμήματος, εξήγησε ότι οι δικηγόροι είχαν σκοπό να υποβάλουν αίτηση διαζυγίου για έναν άλλο πελάτη «αλλά κατά λάθος άνοιξαν τον ηλεκτρονικό φάκελο της υπόθεσης στο «Williams v Williams» και προχώρησαν στην υποβολή αίτησης για τελική εντολή σε αυτή την υπόθεση».
Είπε ότι οι δικηγόροι στο Vardags, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τη σύζυγο, χρησιμοποίησαν την διαδικτυακή πύλη «χωρίς την οδηγία ή την εξουσιοδότηση του πελάτη τους». Είπε ότι το διαδικτυακό σύστημα λειτούργησε με «την συνηθισμένη πλέον ταχύτητά του» και έδωσε την εντολή διαζυγίου των Williams μέσα σε 21 λεπτά.
Οι δικηγόροι κατάλαβαν το λάθος τους δύο μέρες αργότερα και υπέβαλαν αίτηση στο ανώτατο δικαστήριο για να ακυρώσει την οριστική απόφαση διαζυγίου. Περιέγραψαν το σφάλμα ως απλώς εκείνο του Vardags που έκανε «κλικ στο λάθος κουμπί» και υποστήριξαν ότι, καθώς η τελική παραγγελία υποβλήθηκε κατά λάθος, θα έπρεπε να ακυρωθεί.
Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ακύρωσης
Όμως ο ΜακΦάρλεϊν απέρριψε την αίτηση και είπε: «Υπάρχει έντονο συμφέρον της δημόσιας πολιτικής να σεβαστεί τη βεβαιότητα και την οριστικότητα που απορρέει από την οριστική απόφαση διαζυγίου και να διατηρήσει το status quo που έχει δημιουργήσει».
Πρόσθεσε ότι ήταν απαραίτητο να διορθωθεί η εντύπωση ότι η διαδικτυακή πύλη διαζυγίου θα «έδινε μια οριστική παραγγελία διαζυγίου όπου κάποιος δεν ήθελε απλώς «με το πάτημα ενός λάθος κουμπιού»».
«Όπως πολλές παρόμοιες διαδικτυακές διαδικασίες, ένας χειριστής μπορεί να φτάσει στην τελική οθόνη όπου γίνεται το τελευταίο κλικ του ποντικιού αφού ταξιδέψει σε μια σειρά προηγούμενων οθονών», είπε.
Ο Vardag, ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους δικηγόρους διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι ο δικαστής είχε λάβει μια «κακή απόφαση» και ότι «αποφάσισε, ουσιαστικά, «ο υπολογιστής λέει όχι, έχετε χωρίσει».
Ο Vardag, ο οποίος κέρδισε την απόφαση ορόσημο το 2010 ότι το προγαμιαίο συμβόλαιο της Γερμανίδας κληρονόμου Katrin Radmacher ήταν νομικά δεσμευτικό, πρόσθεσε: «Το κράτος δεν πρέπει να χωρίζει τους ανθρώπους με βάση ένα γραφικό λάθος. Πρέπει να υπάρχει πρόθεση από την πλευρά του ατόμου που χωρίζει, επειδή η αρχή της πρόθεσης στηρίζει τη δικαιοσύνη του νομικού μας συστήματος.