Πώς υπολογίζεται η διατροφή των παιδιών μετά από διαζύγιο - Ποιες οι συνέπειες αν κάποιος τη διακόψει ξαφνικά
Τι απαντά δικηγόρος για τα θέματα της διατροφής. Πώς υπολογίζεται, τι γίνεται αν διακοπεί.
Πολλές είναι πλέον οι οικογένειες που τις απασχολεί το θέμα της διατροφής που κάποιος γονέας πρέπει να καταβάλει μετά κάποιο διαζύγιο ανάμεσα στο ζευγάρι. Τι γίνεται όμως όταν αυτή η διατροφή διακόπτεται και ο γονέας που πρέπει να την καταβάλει δε το κάνει;
Όπως αναφέρει η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, μιλώντας στην εκπομπή «Action Τώρα» του Action24, «όταν ένας γονέας, είτε είναι άντρας, είτε είναι γυναίκα, σταματήσει να καταβάλει την διατροφή που πρέπει, έχει ευθύνες. Το θέμα είναι για να μπορέσει να πάρει τα χρήματα, πρέπει να ξεκινήσει διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Αυτό σημαίνει να κάνει κατάσχεση σε έναν λογαριασμό, ή να κάνει κατάσχεση ακινήτου, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος».
Συνεχίζοντας, υπογραμμίζει: «Ακόμη και αυτό, είναι μια μορφή κακοποιητικής συμπεριφοράς. Όταν δεν γίνεται από λόγους πραγματικής αδυναμίας, γιατί μπορεί κάποιος να μη μπορεί για έναν μήνα να δώσει τη διατροφή γιατί κάτι του συνέβη, δε μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις, μιλάμε για περιπτώσεις που πολλές φορές γίνεται επίτηδες, που δε βάζουνε οι γονείς που είναι υποχρεωμένοι την διατροφή για να δημιουργήσει στερήσεις, σαφέστατα είναι και ποινικό αδίκημα. Στην ουσία είναι μια μορφή κακοποιητικής συμπεριφοράς και αυτό».
Τι χρειάζεται για να κινηθούν διαδικασίες
Ερωτηθείσα για το τι χρειάζεται κάποιος για να διεκδικήσει τη διατροφή που δικαιούται αν δεν την καταβάλει ο άλλος γονέας, η ίδια απάντησε ότι «θα πρέπει να έχει μια δικαστική απόφαση, ή αν το διαζύγιο είναι συναινετικό και έχουν πάει σε συμβολαιογράφο, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία, να γίνει κατάσχεση λογαριασμού ή μισθού. Για να τα πάρει, όμως, αυτά τα λεφτά που δικαιούται για το παιδί, θα πρέπει να υποβληθεί σε έξοδα. Για τη μέση οικογένεια, μια διατροφή που εκδίδεται ή συμφωνείται μεταξύ των γονέων για ένα παιδί δεν είναι πάνω από 350 – 400 ευρώ. Για να υποβληθείς σε έξοδα να πάρεις αυτά τα χρήματα, σε πολλές περιπτώσεις είναι και απαγορευτικό».