Βούτες Ηρακλείου: Ανησυχία για τα ρήγματα που μεγαλώνουν - «Ερημώνει» ο οικισμός
Αναμένεται σήμερα, Τρίτη (29/4) η επίσημη ανακοίνωση του ΟΑΣΠ με σκοπό να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν.

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του οικισμού Βούτες στο Ηράκλειο Κρήτης μετά τις ρηγματώσεις που έχουν αναστατώσει την περιοχή.
Από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν τα αρμόδια κλιμάκια που κατέφθασαν στο σημείο, έκλεισε με «λουκέτο» η παιδική χαρά της περιοχής, καθώς υπάρχουν δύο εδαφικές διαρρήξεις σε μήκος 150 μέτρων. Την ίδια ώρα διαπιστώθηκε πως από τα 20 σπίτια τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα 9 από αυτά έχουν κριθεί ως επικίνδυνα και έχουν πραγματοποιηθεί συστάσεις στους ιδιοκτήτες τους για εκκένωση.
Μάλιστα, γίνονται αναφορές πως μόνιμοι κάτοικοι του οικισμού έχουν εγκαταλείψει την περιοχή.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν όσοι από τους κατοίκους που έχουν παραμείνει στον οικισμό, οι ρηγματώσεις φαίνονται μεγαλύτερες σε σχέση με τις πρώτες μέρες που διαπιστώθηκε το φαινόμενο, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία αν και ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Ευθύμιος Λέκκας είχε φανεί αισιόδοξος αναφέροντας πως η κατάσταση βρίσκεται σε πλήρη έλεγχο.
Μάλιστα, η επίσημη ανακοίνωση του ΟΑΣΠ αναμένεται σήμερα, Τρίτη (29/4) για να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν.
Ποιες οι πρώτες εκτιμήσεις - «Καταστροφές σε οικίες, την εκκλησία και σε δίκτυα»
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ρηγματώσεις στις Βούτες Ηρακλείου σχετίζονται με εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων, ανέφερε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη σύσκεψη του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ηρακλείου.
Ο κ. Λέκκας, που βρίσκεται στην Κρήτη από το βράδυ της Κυριακής, 27 Απριλίου, σε δηλώσεις του στο τέλος της σύσκεψης ανέφερε ότι δύο διαρρήξεις είναι ορατές και έχουν προκαλέσει καταστροφές σε οικίες, την εκκλησία, την παιδική χαρά και σε δίκτυα της περιοχής.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, «είναι κυρίαρχο να δούμε τι θα κάνουμε από δω και στο εξής. Πιστεύω ότι σε τρεις με τέσσερις ώρες θα έχουμε τα δεδομένα των αποτυπώσεων που κάνουν τα επιστημονικά συνεργεία στην περιοχή έτσι ώστε να δούμε πού οφείλεται το φαινόμενο. Εάν δηλαδή οφείλεται σε μία μεγάλη κατολίσθηση ή σε κάποια τεκτονική διάρρηξη, κάποια τεκτονική γραμμή, κάποια ρευστοποίηση κλπ».
Στην περιοχή ωστόσο έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων, με μερίδα πολιτών να σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι άκουγαν κάποιους θορύβους, δεν αντιλήφθηκαν εξαρχής ότι δημιουργούνταν αυτές οι ρηγματώσεις.
Ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου σημείωσε ότι στην περιοχή θα συνεχιστεί η παρακολούθηση και πως ιδιαίτερη σημασία έχει η παρατήρηση και των επόμενων μετρήσεων προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές παραμορφώσεις, μετά την καταγραφή από τα drones και τα συστήματα υψηλής ευκρίνειας.