Αλλάζουν τα χρονικά όρια στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης για Δήμους και Περιφέρειες
Οι Περιφερειάρχες θα εισηγούνται οι ίδιοι την κήρυξη μιας περιοχής εντός των διοικητικών ορίων ενός δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η ανάγκη για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανταπόκριση σε φυσικές καταστροφές και άλλες κρίσεις οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επιχειρεί να εκσυγχρονίσει το υφιστάμενο σύστημα, αντιμετωπίζοντας χρόνιες δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις.
Με βασική καινοτομία την επέκταση της διάρκειας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έως και έξι (6) μήνες, αλλά και τη θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου, το νέο θεσμικό πλαίσιο στοχεύει στην ταχύτερη αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών και στην αποτροπή καταχρήσεων.
Παράλληλα, διευρύνονται οι αρμοδιότητες των Περιφερειαρχών και ενισχύεται ο ρόλος του Πυροσβεστικού Σώματος στη διαδικασία εκτίμησης κινδύνων, ώστε να διασφαλιστεί μια πιο ευέλικτη και ολοκληρωμένη διαχείριση κρίσεων.
Σύμφωνα με το νόμο που ισχύει σήμερα, η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Κοινότητας Βουτών Ηρακλείου, για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων κατολισθητικών φαινομένων τα οποία εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα, έχει ισχύ για έναν μήνα, έως και τις 28 Μαΐου 2025.
Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Τι αλλάζει στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου:
Σήμερα η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διαρκεί μόλις 30 ημέρες με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι φορείς να μην προλαβαίνουν να προβούν στο σύνολο των απαραίτητων ενεργειών και νομικών πράξεων για την ανακούφιση των πληγέντων και να ζητούν διαρκώς παρατάσεις. Με τις προωθούμενες διατάξεις η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορεί να διαρκεί έως 6 μήνες, ενώ θεσπίζεται για πρώτη φορά και ένα ανώτατο όριο 3 ετών, προς αποφυγή εκμετάλλευσης ορισμένων καταστάσεων.
Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα στους Περιφερειάρχες να εισηγούνται οι ίδιοι την κήρυξη μιας περιοχής εντός των διοικητικών ορίων ενός δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για θέματα αρμοδιότητάς τους. Περαιτέρω, προστίθεται στη σύνθεση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου από την εκδήλωση καιρικών φαινομένων και πάσης φύσεως κινδύνων πολιτικής προστασίας, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, με σκοπό την αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων της.