Βουλή: Μετωπική Μητσοτάκη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για Γάζα και υποκλοπές
Σφοδρή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών έγινε στη Βουλή με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και την υπόθεση των υποκλοπών. Μετά από αρκετό διάστημα, το θερμόμετρο στο Κοινοβούλιο ανέβηκε κατακόρυφα και οι αρχηγοί των κομμάτων μίλησαν σε υψηλούς τόνους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο καθώς και στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, είπε χαρακτηριστικά: «Αλλάξτε τροπάριο επιτέλους, δεν θα σας υποδείξω εγώ τι θα πείτε, αλλά διευρύνετε λίγο την γκάμα σας».
Πιο συγκεκριμένα, στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για το νομοσχέδιο ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε τέσσερα λεπτά και ο Νίκος Ανδρουλάκης άλλα τόσα. «Λοιπόν, εδώ, δεν είναι βήμα άσκησης γενικής έκθεσης ιδεών, είναι Κοινοβούλιο. Υπάρχει κανονισμός, υπάρχει ημερήσια διάταξη και οφείλετε να την τηρείτε», είπε ενώ απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι η παρουσία του στη Βουλή την προηγούμενη τετραετία και οι αντιπαραθέσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς σε επίπεδο αρχηγών ήταν πολύ πιο συχνές από οποιαδήποτε άλλη φάση.
«Για πάμε να δούμε λίγο, λοιπόν, τι έχει γίνει αυτές τις 120 μέρες; Πόσες επίκαιρες ερωτήσεις έχετε καταθέσει στον πρωθυπουργό, κ. Φάμελλε; Μηδέν. Και έρχεστε εδώ και εγκαλείτε εμένα γιατί δεν έρχομαι να σας απαντήσω. Πόσες έχετε καταθέσει κ. Ανδρουλάκη; Μία. Δεν είναι ότι έχετε καταθέσει δέκα ερωτήσεις ας πούμε και εγκαλείτε εμένα γιατί δεν έρχομαι να σας απαντήσω. Άρα, το ποιος κρύβεται από τη Βουλή ή μπορεί να αισθάνεται άβολα από αυτό το πλαίσιο της ζωντανής αντιπαράθεσης χωρίς γραμμένες πρωτολογίες ας το κρίνουν οι πολίτες οι οποίοι μας ακούν», πρόσθεσε.
Βολές σε Ανδρουλάκη: «Στο Ευρωκοινοβούλιο δεν τα κάνατε αυτά»
Στη συνέχεια απευθυνόμενος τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Προφανώς υπάρχουν ζητήματα επικαιρότητας τα οποία απασχολούν τη Βουλή και είναι λογικό. Συνήθως το κάνουμε αυτό, ξέρετε, κ. Ανδρουλάκη, στις δευτερολογίες. Εδώ δεν είναι "bon pour l' orient", στο Ευρωκοινοβούλιο δεν τα κάνατε αυτά. Σας έκοβαν τον χρόνο στο ένα ή στα τρία λεπτά διότι αυτοί ήταν οι κανόνες της αίθουσας. Έρχεστε εδώ, λοιπόν, μιλάτε επί παντός επιστητού και μετά εγκαλείτε και τον Πρόεδρο της Βουλής γιατί σας ζητά το αυτονόητο: να είμαστε πιο συγκρατημένοι στη διαχείριση του χρόνου ακριβώς για να μπορούμε να ακούμε και τα μικρότερα κόμματα, γιατί είμαστε μια οκτακομματική Βουλή».
Για τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής είπε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε στο Ισραήλ το αυτονόητο δικαίωμα της αυτοάμυνας μετά την ανατριχιαστική, φρικιαστική, πρωτοφανή επίθεση την οποία δέχτηκε από μία τρομοκρατική οργάνωση εντός των εδαφών του.
«Είπαμε όμως, ταυτόχρονα, ότι επειδή το Ισραήλ είναι μια Δημοκρατία, ο πήχης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι προφανώς διαφορετικός από τον μη πήχη μίας τρομοκρατικής οργάνωσης. Είπαμε, λοιπόν, ότι η αντίδραση του Ισραήλ θα πρέπει να λάβει υπόψη το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Διαχωρίσαμε απόλυτα την Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και από την Παλαιστινιακή Αρχή η οποία διοικεί τη Δυτική Όχθη, ισχυριζόμενοι και εμείς, όπως πολλοί άλλοι, ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό, τον ζημιώνει βαθύτατα με τη συνολική της δράση. Δεν αποτελεί συνομιλητή κανενός και η δράση της όχι απλά πρέπει να καταδικαστεί, αλλά πρέπει να ηττηθεί. Ισχυριστήκαμε από την πρώτη στιγμή και δώσαμε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη να υπάρξουν όχι απλά ανθρωπιστικοί δίοδοι αλλά και «ανθρωπιστικές παύσεις», διακοπή δηλαδή των πολεμικών επιχειρήσεων, προκειμένου να υποστηριχθούν οι άμαχοι της Γάζας. Είναι τραγικές οι εικόνες -θέλω να είμαι απολύτως σαφής- οι οποίες αυτή τη στιγμή εκπέμπονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από τη Γάζα. Χιλιάδες άνθρωποι, παιδιά χάνουν τη ζωή τους από μία επίθεση η οποία έχει κλιμακωθεί πέραν των ορίων που θα περίμενε κανείς -το λέω ευθέως και ανοιχτά- να θεωρείται ως λελογισμένη αντίδραση σε μία επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ. Και ήμασταν απολύτως σαφείς σε αυτό», ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Και πρόσθεσε ο πρωθυπουργός: «Δουλέψαμε και μιλήσαμε με όλες τις αραβικές χώρες με τις οποίες εξακολουθούμε να είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές. Ήμουν από τους ελάχιστους πρωθυπουργούς που βρέθηκαν και στο Κάιρο και στο Ισραήλ. Και στο Κάιρο είδα τον Πρόεδρο Abbas, με τον οποίο συνομίλησα και στο τηλέφωνο. Ήταν ο Πρόεδρος Abbas στο Κάιρο, κ. Ανδρουλάκη και κ. Φάμελλε. Και από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα δεν άλλαξε τη θέση της περί της ανάγκης επίλυσης, πολιτικής επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος στη λογική των δύο κρατών. Αυτά τα έχουμε πει με απόλυτη σαφήνεια. Συνεργαζόμαστε με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και με άλλες χώρες για να δούμε πώς μπορούμε να αποστείλουμε ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να εξασφαλίσουμε ότι αυτή θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη το συντομότερο δυνατόν».
Το ψήφισμα στον ΟΗΕ
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να μην υπερψηφίσει το ψήφισμα στον ΟΗΕ γιατί, είπε, δεν ήταν ισορροπημένο. «Αυτή είναι η άποψη της χώρας και δεν ήμασταν μόνοι. Η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών θεώρησαν το ίδιο, ότι αυτό το ψήφισμα, από τη στιγμή που δεν μπορέσαμε να ενσωματώσουμε την τροπολογία του Καναδά που έκανε ρητή αναφορά στην καταδίκη της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης, ότι αυτό το συγκεκριμένο ψήφισμα δεν ήταν ισορροπημένο και εν τέλει δεν εναρμονιζόταν και με τα εθνικά συμφέροντα», τόνισε.
Και συμπλήρωσε: «Τα οποία εθνικά συμφέροντα σέβονται αφενός τη στρατηγική σχέση την οποία έχουμε με το Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουν απόλυτα το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους που δεν θα υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κράτους του Ισραήλ, και βέβαια όλη την πίεση την οποία έχουμε ασκήσει στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή και εμείς με τις όποιες δυνατότητές μας, έτσι ώστε να υπάρξει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην χάνονται αδικαιολόγητα ζωές στη Λωρίδα της Γάζας».
Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη και όσα ανέφερε περί μεγάλης πολιτικής παρακαταθήκης του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Αναφερθήκατε στις εποχές του Ανδρέα Παπανδρέου και του Yasser Arafat, δεκαετία '80, ισχυριζόμενος τι; Ότι ήταν ισορροπημένες οι σχέσεις της χώρας τότε με την ευρύτερη γειτονιά μας; Διότι θέλω να σας θυμίσω -γιατί δεν τα θυμάστε μάλλον καλά- ότι επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα η οποία δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ. Και αυτό εσείς έρχεστε και ισχυρίζεστε τώρα κάνοντας αναφορά σε εκείνη την περίοδο, ότι ήταν ισορροπημένη πολιτική. Ή δεν τα ξέρετε, λοιπόν, οπότε καλά θα κάνετε να ενημερωθείτε και να διαβάσετε λίγο περισσότερο για την ιστορία του κόμματός σας ή πολύ απλά είστε εκτός θέματος κάνοντας αυτή τη συγκεκριμένη αναφορά».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επ' αυτού ότι δεν αναφέρθηκε σε άλλους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ που τήρησαν πιο ισορροπημένη στάση και υπενθύμισε ότι το κράτος του Ισραήλ αναγνωρίστηκε με απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Απρίλιο του 1990 και ήμασταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που το αναγνώρισε. «Και εσείς επανέρχεστε σε αυτή την περίοδο. Τι να σας πω τώρα; Από εκεί και πέρα ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του», σημείωσε.
Η ατάκα για το... δίσκο
Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην επιχειρηματολογία του κ. Φάμελλου και του κ. Ανδρουλάκη είπε ότι του θυμίζει κάτι εφήβους οι οποίοι αποκτούν τον πρώτο τους δίσκο. «Μην έχοντας, λοιπόν, άλλον δίσκο να ακούσουν, τουλάχιστον στην ηλικία μας είχαμε ακόμα δίσκους, ακούν συνέχεια το ίδιο πράγμα, την ίδια μουσική, το ίδιο τροπάριο. Ο μεν κ. Φάμελλος, "αποκλίνετε από την Ευρώπη", "συμφέροντα", "Μητσοτάκης ΑΕ". Εσείς, κ. Ανδρουλάκη, μια μονοθεματική εμμονή -επιτρέψτε μου να το πω- με θέματα κράτους δικαίου, επαναφορά στο θέμα των υποκλοπών. Τα ίδια ακριβώς λέγατε πριν από τις εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία πήρε 41%, εσείς πήρατε 17% και εσείς πήρατε 12%. Αλλάξτε τροπάριο επιτέλους. Δεν θα σας υποδείξω εγώ τι θα πείτε. Αλλά διευρύνετε λίγο την γκάμα σας. Μην είστε τόσο, επιτέλους, μονοθεματικοί σε θέματα τα οποία καταλαβαίνω ότι σας αφορούν προσωπικά. Για τα οποία έχουμε μιλήσει πολλές φορές και εδώ είμαστε να ξαναμιλήσουμε», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι στις εκλογές ο λαός έκανε μια πολιτική ετυμηγορία ως προς την πολιτική διάσταση του θέματος η οποία δεν υποκαθιστά το έργο της δικαιοσύνης.
«Η κάλπη δεν ξεπλένει ένα ενδεχόμενο αδίκημα, αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να το ερευνήσει. Αλλά γιατί να παρέμβουμε; Γιατί παρεμβαίνουμε αυτή τη στιγμή στο έργο της Δικαιοσύνης; Εσείς κάνατε μια ολόκληρη ανάλυση. Μας είπατε περίπου ότι ξέρατε -κατάλαβα εγώ- ότι θα ασκηθούν διώξεις, ότι κάτι θα κάνουν οι ανακριτές και γι' αυτό η υπόθεση πήγε σε ανώτατο. Εσείς πού τα ξέρετε όλα αυτά; Μας είπατε ότι ξέρατε ότι η ΑΔΑΕ θα βάλει πρόστιμο. Και εσείς πού το ξέρατε αυτό; Πού το ξέρατε; Σας ρωτώ εγώ. Αν είναι τόσο ανεξάρτητη αυτή η Αρχή και αν δεν είναι σουρωτήρι με ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το ΣΥΡΙΖΑ, πού τα ξέρατε επιτέλους όλα αυτά εσείς για να τα γνωρίζετε; Και εν πάση περιπτώσει, μιας και μιλάμε για την ΑΔΑΕ και για την "ανίερη συμμαχία" που μας κατηγορήσατε ότι αναπτύξαμε με τον κ. Βελόπουλο, κοιτάξτε, μπορείτε να μας κατηγορήσετε για το ανάποδο. Το ανάποδο ισχύει.
»Πόσους μήνες είχε λήξει η θητεία των μελών της ΑΔΑΕ; Πόσους μήνες; Εννιά; Δέκα; Έντεκα; Δεν είμαι σίγουρος. Και ακριβώς επειδή δεν θέλαμε να κατηγορηθούμε προεκλογικά ότι τα αλλάζουμε με βάση τον Κανονισμό της Βουλής και αυτό το οποίο ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής. Δηλαδή θέλατε εσείς, είναι σύννομο με το κράτος δικαίου, μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει εδώ και πολλούς μήνες, να παραμένουν στη θέση τους επειδή εσάς σας βολεύει πολιτικά; Και αυτό είναι συμβατό με το κράτος δικαίου, είναι απολύτως φυσιολογικό; Είναι νορμάλ να γίνεται αυτό επειδή σας βολεύει;», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Απαντώντας στην κριτική του κ. Ανδρουλάκη για τα θέματα του κράτους δικαίου είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Είστε προερχόμενος από την Ευρωβουλή και γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει ένας τελικός κριτής, ο οποίος κρίνει την αποτελεσματικότητα και τις επιδόσεις όλων των κρατών-μελών ως προς τα θέματα κράτους δικαίου. Και είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -τα γνωρίζει καλά και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, υπήρξε Υπουργός Δικαιοσύνης. Συνεργαστήκαμε σε πολλά θέματα με την Επιτροπή, για τα οποία δεχθήκαμε δικαιολογημένες υποδείξεις. Η Ελλάδα στα θέματα κράτους δικαίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει διαρκή πρόοδο. Αυτό λέει η Ευρώπη. Τώρα το τι λέτε εσείς, ο κ. Ράμμος και όποιος άλλος μπορεί να έχει τη δική του ατζέντα, αφορά εσάς και τους συνομιλητές σας. Αυτό λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Η «απάντηση» με την συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζιτών στην Αθήνα
Επίσης απευθυνόμενος στον κ. Φάμελλο που είπε ότι η Ελλάδα αποκλίνει από την Ευρώπη στα θέματα των οικονομικών επιδόσεων, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης συνεδρίασαν στην Αθήνα και χώρας μας εισέπραξε μία σειρά από εξαιρετικά κολακευτικά σχόλια.
«Από αυτούς οι οποίοι, θέλω να θυμίσω, υπήρξαν από τους αυστηρότερους επικριτές μας. Από αυτούς που σε ένα βαθμό μπορεί να θεωρηθούν και συνυπεύθυνοι για το γεγονός ότι η Ελλάδα πλήρωσε πολύ βαρύ τίμημα λιτότητας τη δύσκολη περίοδο μετά την χρεοκοπία της. Και έρχονται όλοι, όλοι και αναγνωρίζουν την τεράστια πρόοδο της χώρας. Το γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πρωταγωνίστρια στην ανάπτυξη από εκεί που ήταν ουραγός, ότι η ανεργία διαρκώς αποκλιμακώνεται, ότι προσελκύουμε πια σημαντικές ξένες επενδύσεις.
Ότι ναι, ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα. Το λέτε ωσάν να είναι κάτι φυσιολογικό και εύκολο. Γιατί δεν το έκαναν οι προηγούμενοι τότε αν ήταν τόσο εύκολο; Ήμασταν συνεπείς, είπαμε ότι θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα τρεις μήνες μετά τις εκλογές και το πετύχαμε», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την ακρίβεια σημειώνοντας ότι δεν αντιμετωπίζεται με λύσεις που μπορεί να φαίνονται εύκολες, όπως η μείωση του ΦΠΑ. «Χρειάζεται πολλή και συστηματική δουλειά και θα συνεχίσουμε να την κάνουμε. Υπάρχουν μάχες που θα χάσουμε και μάχες που θα κερδίσουμε, αλλά αυτό δεν μπορεί να ακυρώσει τη συνολική εικόνα προόδου της χώρας. Και σημαντικής βελτίωσης της εικόνας της σε σχέση με το πού βρισκόταν πριν από κάποια χρόνια», διαβεβαίωσε.
Επανερχόμενος στο νομοσχέδιο για τις επιλογές των διοικητών στο δημόσιο είπε ότι η προκήρυξη θα είναι ουσιαστικά μία πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όσους, εντός και εκτός Ελλάδος, θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, με πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές ενώ για την κριτική του κ. Φάμελλου για τα μόρια της συνέντευξης διευκρίνισε ότι θα είναι 800 από συνολικά 2200 καθώς σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το τεστ δεξιοτήτων και όλη η αξιολόγηση.
Κριτική για «έπαρση» και «αλαζονεία»
Έπαρση και αλαζονεία καταλόγισαν στον πρωθυπουργό οι κ.κ. Φάμελλος και Ανδρουλάκης με αφορμή ειρωνικές αναφορές του στα εκλογικά ποσοστά των δύο κομμάτων στις εθνικές εκλογές. Ανέβασε τα αντιπολιτευτικά ντεσιμπέλ ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιτιθέμενος με σφοδρότητα από την Ολομέλεια, τόσο στον πρωθυπουργό, με επίκεντρο την υπόθεση των παρακολουθήσεων, όσο και τον Στέφανο Κασσελάκη με αφορμή τις αναφορές του για την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και τον Κυριάκο Βελόπουλο για το «ναι» που είπε στην αλλαγή σύνθεσης της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ.
«Είστε ικανοί για όλα, ο τρόπος που χρησιμοποιείτε τη θέση του πρωθυπουργού δείχνει ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Είστε ένοχος και εσείς και το Μεγάρου Μαξίμου για το σκάνδαλο των υποκλοπών», ανέφερε, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, κάνοντας λόγο για εμφανή αγωνία συγκάλυψης της υπόθεσης.
Έντονη κριτική για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, την οικονομία, αλλά και τη στάση της κυβέρνησης για τη Γάζα, άσκησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή επί του προαναφερθέντος νομοσχεδίου.
Φάμελλος: Διοικήσεις με βάση την κομματική εντολή
Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί τον κομματισμό στο κράτος και πως το νομοσχέδιο ορίζει τις διοικήσεις με βάση κομματική εντολή, το οποίο συνδέεται με το «σχέδιο» της «κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος» προς «κολλητούς».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ξεκίνησε την τοποθέτηση του σχολιάζοντας ότι του έκανε εντύπωση που ο πρωθυπουργός «δεν είπε κουβέντα γι' αυτά που γίνονται στη γειτονιά μας και στη Γάζα». Ο κ. Φάμελλος επανέλαβε ότι «είναι απόλυτα καταδικαστέες τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς κατά αμάχων» και πως δεν μπορεί να υπάρχει «νομιμοποίηση σε επιχειρήσεις που δημιουργούν σε ακόμα περισσότερους νεκρούς παλαιστίνιους αμάχους. Δεν μπορεί το αναγνωρισμένο δικαίωμα στην αυτοάμυνα να παραβιάζει και μάλιστα βάναυσα, το ανθρωπιστικό δίκαιο». Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση πυρός, αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και απελευθέρωση των ομήρων. Για επανεκκίνηση των συνομιλιών για τερματισμό της κατοχής και επίλυση της σύγκρουσης με ειρηνικό τρόπο στη βάση των συνόρων του 1967 με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους». Ο κ. Φάμελλος είπε ότι «είναι στρατηγικό λάθος με επικίνδυνες προεκτάσεις για τη χώρα και ντροπή για τον ελληνικό λαό ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην ακολουθεί την ισορροπημένη στάση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γαλλίας, της Ισπανίας της Πορτογαλίας…». «Να συναντά μόνο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και όχι τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης. Να δηλώνει πως ό,τι και αν συμβεί, πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρώπινο κόστος ή ότι ‘η ανθρωπιστική εκεχειρία πρέπει να επιβληθεί όταν είναι απαραίτητη'. Να μην καταδικάζει τον θάνατο αμάχων στην Μονή Αγίου Πορφυρίου. Να απέχει από ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός», συνέχισε.
Σημείωσε ότι «το συμφέρον της Ελλάδας επιβάλλει να προωθήσει την ειρήνη, την σταθερότητα και το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της. Όχι να βασιζόμαστε στη μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου συμμάχου, εις βάρος των συμφερόντων της χώρας μας».
Ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός σήμερα επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα από την ακρίβεια, από την ανασφάλεια της κοινωνίας, «όμως η ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης έχει αποδείξει ακριβώς το αντίθετο, μας απομακρύνετε συνεχώς από το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην υπόθεση των υποκλοπών, σχολιάζοντας ότι δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι «σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος απειλείται ο πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής, δημόσια και με ωμότητα από κυβερνητικά στελέχη, όπως κατήγγειλε ο .κ Ράμμος στην Επιτροπή LIBE του ΕΚ».
«Όπως δεν μπορώ να δεχτώ ότι διώκονται στην Ελλάδα μέλη μιας Ανεξάρτητης Αρχής γιατί ασκούν τη συνταγματική τους υποχρέωση. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι στη χώρα μας η κυβέρνηση με το ακροδεξιό δεκανίκι της Ελληνική Λύσης παρενέβη με μαθηματικές αλχημείες και άλλαξε τη σύνθεση της ΑΔΑΕ μόλις μια μέρα πριν από τη διενέργεια συνεδρίασης της Αρχής που θα επέβαλε πρόστιμο στην ΕΥΠ για τις παράνομες παρακολουθήσεις, για τις οποίες και το Μαξίμου είναι μπλεγμένο και αυτό έχει αποδειχτεί», πρόσθεσε.