Βουλή: Πέρασε με 157 «Ναι» το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό
Αυγενάκης και Κατσιβαρδάς οι δύο παραπάνω ψήφοι, εκτός των βουλευτών της ΝΔ. Απουσίαζε ο Αντώνης Σαμαράς.
Κατά πλειοψηφία πέρασε το νομοσχέδιο της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως για τον κατώτατο μισθό, το βράδυ της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, μετά από μία πολύωρη διαδικασία που ξεκίνησε από χθες, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναπροσαρμογή μισθών του δημοσίου τομέα.
Είχε προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΚΚΕ, επί της αρχής και των άρθρων 1-15 του νομοσχεδίου.
Από τους 296 ψηφίσαντες, «Ναι» ψήφισαν 157 βουλευτές, ενώ ενάντια στο νομοσχέδιο τάχθηκαν 139 βουλευτές.
Πέραν των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, οι δύο παραπάνω ψήφοι προέρχονταν από τον διαγραφέντα «γαλάζιο» βουλευτή, Λευτέρη Αυγενάκη και τον ανεξάρτητο πλέον, πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών, Χαράλαμπο Κατσιβαρδά.
Ο Αντώνης Σαμαράς απουσίαζε από την ψηφοφορία.
Νωρίτερα, έντονη αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κυρίων Ανδρουλάκη και Φάμελλου για πρώτη φορά σε διαφορετικούς κοινοβουλευτικούς ρόλους.
Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ένα πρώτο μπρα ντε φερ με αιχμή τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη αλλά και τις παρακολουθήσεις.
Μητσοτάκης για τράπεζες: Δεν μας ικανοποιεί η αντίδρασή τους, έρχονται μέτρα
Νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο να περιοριστούν τα προβλήματα στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, προανήγγειλε από βήματος ο πρωθυπουργός.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου Κεραμέως για τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως πράγματι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τις τράπεζες, όπως υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, δάνεια που δεν δίνονται και ακίνητα που δεν έχουν εκποιήσει για να μειωθούν οι τιμές στην αγορά εργασίας.
«Έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν, δεν μας ικανοποιεί η αντίδρασή τους, επομένως να αναμένετε πολύ σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση. Πυροτεχνήματα όμως όπως έκτακτη φορολόγηση τραπεζών δεν θα απαντήσει στα προβλήματα των πολιτών», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην πρόταση Ανδρουλάκη για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την υπέρβαση του στόχου για μέσο μισθό στα 1500 ευρώ το 2027, εκτιμώντας πως η «γαλάζια» δέσμευση όχι απλώς θα τηρηθεί, αλλά θα ξεπεραστεί. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως ισχύει στο ακέραιο και η δέσμευση της κυβέρνησης για κατώτατο μισθό 950 ευρώ το 2027, στέλνοντας το μήνυμα πως ύψιστη προτεραιότητα είναι η βελτίωση της θέσης των εργαζομένων.
«Θυμίζω στον ΣΥΡΙΖΑ οτι το ‘19 ο κατώτατος ήταν 650 ευρώ και πως το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ», συμπλήρωσε, απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Όσον αφορά στην πρόταση Ανδρουλάκη για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως το μέτρο δεν απέδωσε στην Ισπανία και πως τέτοιες κινήσεις ευνοούν μόνο μεσάζοντες και όχι τους καταναλωτές.
Φάμελλος: Με ξένισε το κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη
Αυξημένη δόση αντιπολιτευτικών πυρών προς την κυβέρνηση, αλλά και αιχμηρών καρφιών προς το ΠΑΣΟΚ και προσωπικώς τον Νίκο Ανδρουλάκη, είχε η επίσημη πρώτη παρέμβαση του Σωκράτη Φάμελλου στην Ολομέλεια, μετά από την εκλογή του στο τιμόνι της Κουμουνδούρου.
Μιλώντας επί του νομοσχεδίου της Νίκης Κεραμέως για τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε με νόημα πως «δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι με ξένισε το κλίμα στη συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη. Λες και οι υποκλοπές δεν έγιναν ποτέ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώντας το ίδιο δηκτικά πως εκπέμπεται ένα σήμα συναίνεσης.
«Η χώρα δε χρειάζεται συναινετική αντιπολίτευση αλλά μια ανατρεπτική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ποτέ βολική αντιπολίτευση. Πρέπει να συνεργαστούμε απέναντι σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση», υποστήριξε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ με δυναμισμό και «δεν θα κάνει κανένα χατίρι συνένωσης ή συνεργασιών με την ΝΔ».
Ανδρουλάκης: Φτηνά και δηλητηριώδη τα υπονοούμενα Φάμελλου
Σκληρή υπήρξε η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στις αιχμές του Σωκράτη Φάμελλου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, κάνοντας λόγο για «φτηνά» και «δηλητηριώδη» υπονοούμενα τα οποία «αποδεικνύουν πως ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέλος».
«Αγαπητέ κύριε Φάμελλε, πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: «Αποκάλυψα το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το πήγα στη Δικαιοσύνη. Έβγαλα αντισυνταγματικό το νόμο συγκάλυψης της ΝΔ. Τι από όλα αυτά κάνατε εσείς, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνετε σήμερα τα δηλητηριώδη υπονοούμενα απέναντι μου;», όπως διερωτήθηκε.
«Εγώ σας ρώτησα για το εάν υπάρχει κλίμα συναίνεσης ή προγραμματικής αντιπολίτευσης. Είδα ακρότητα στην απάντηση σας, εγώ δεν μίλησα έτσι», ανταπάντησε ο Σωκράτης Φάμμελος.
Την επομένη του πολυσυζητημένου ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, με φόντο αυτή τη φορά τα εργασιακά, αλλά και όλη τη βεντάλια των «πράσινων» προτάσεων, καταλογίζοντάς της αμηχανία απέναντι στις τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ.
«Τα δίνετε όλα για να μας απαξιώσετε με εκφράσεις περί πράσινου ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπετε τα αδιέξοδα, βλέπετε ότι έχουμε δίκιο, αλλά βρίσκετε φθηνά απαντήματα και επικοινωνιακά παιχνίδια», υποστήριξε.