Β. Μακεδονία: «Ξύπνησαν» πάθη στην Αθήνα για τις Πρέσπες - Στο «τραπέζι» το βέτο
Κάθε άλλο παρά βιασύνη δείχνει το Μέγαρο Μαξίμου για την επικύρωση των πρωτοκόλλων με τη Βόρεια Μακεδονία, στον απόηχο του «μακεδονικού φάλτσου» της νέας Προέδρου
Πολιτικά πάθη για τα ψιλά γράμματα και εν τέλει την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση Τσίπρα, «ξύπνησαν» στην Αθήνα με αφορμή το «μακεδονικό φάλτσο» της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας το οποίο προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στην Ευρώπη αλλά και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που νιώθει δικαιωμένος από τα όσα έγιναν στη διάρκεια αλλά με μετά από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, πιέζει την κυβέρνηση με την εκπρόσωπο του κόμματος Βούλα Κεχαγιά να προαναγγέλλει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου τα τρία μνημόνια να επικυρωθούν από τη Βουλή.
Ο Στέφανος Κασσελάκης μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κατηγορεί την κυβέρνηση για «απάτη» καθώς όπως λέει «καλλιέργησαν ελπίδες στους εθνικιστές της άλλης πλευράς για ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τώρα παρακαλούν και ικετεύουν να τηρηθεί η Συμφωνία».
Στο «τραπέζι» το βέτο
Η κυβέρνηση, έπειτα από τις πρώτες ώρες της αμηχανίας, πέρασε στην αντεπίθεση: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα αυστηρό μήνυμα έκανε λόγο για «παράνομη, ανεπίτρεπτη και προκλητική» ενέργεια από τη νέα Πρόεδρο να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία» κατά την τελευτή ορκωμοσίας της.
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δεν απέκλεισε ένα Ελληνικό βέτο στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας χρησιμοποιώντας τη φράση: «δεν είμαστε εκεί ακόμα...».
Ο κ. Μαρινάκης κάλεσε τη γειτονική χώρα να σεβαστεί τη Συμφωνία και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση επαναφέροντας δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ιανουάριο 2019 όταν δήλωνε πως εάν η συμφωνία κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί.
«Δεν κοροϊδέψαμε τους πολίτες, εμείς δεν κάναμε κωλοτούμπα και δεν έχουμε μετανιώσει για τη στάση μας» είπε ο κ. Μαρινάκης και μίλησε για «βιασύνη» της αντιπολίτευσης η οποία ζητά την κύρωση των μνημονίων από τη Βουλή. «Εμείς δηλαδή να έχουμε τελειώσει όλο το βιβλίο της Συμφωνίας και η άλλη πλευρά να μην έχει προχωρήσει ούτε με την πρώτη σελίδα», είπε ο κ. Μαρινάκης δείχνοντας πως το Μέγαρο Μαξίμου κάθε άλλο παρά θα βιαστεί να προχωρήσει με την επικύρωση των πρωτοκόλλων, ενόψει και των προγραμματικών θέσεων της νέας κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία.
Μπαράζ αντιδράσεων εντός και εκτός Βόρειας Μακεδονίας
Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, με την οποία «αδειάζει» την πρόεδρο της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία την Κυριακή ορκίστηκε στο όνομα της «Μακεδονίας», παραβιάζοντας τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, καλεί σε επαγρύπνηση, «όλους τους πολιτικούς δρώντες, ειδικά τους εκλεγμένους κρατικούς αξιωματούχους. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει ένα θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και είναι εγγυητής της μακροπρόθεσμης ασφάλεια και σταθερότητας της χώρας».
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας σημειώνεται:
«Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει την σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας προς την άνευ όρων εκπλήρωση των προνοιών του Συντάγματος καθώς και όλων των διεθνών υποχρεώσεων, που έχει αναλάβει, όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, γνωστής ως Συμφωνίας των Πρεσπών.
Τα τελευταία επτά χρόνια οι δύο γειτονικές χώρες έχουν αναπτύξει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, που είχε ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της οικονομικής συνεργασίας και την οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ των λαών. Αυτά τα οφέλη είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Συνεργασίας σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Καλούμε σε επαγρύπνηση όλους τους πολιτικούς δρώντες, ειδικά τους εκλεγμένους κρατικούς αξιωματούχους. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει ένα θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και είναι εγγυητής της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».
Στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων από τις Βρυξέλλες και το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών με τον εκπρόσωπο του να τονίζει χαρακτηριστικά: «Εδώ τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα: Ισχύει μία συμφωνία του Διεθνούς Δικαίου, η λεγόμενη "Συμφωνία των Πρεσπών", με την Ελλάδα και από αυτήν δεσμεύεται η Βόρεια Μακεδονία κατά το Διεθνές Δίκαιο»