B. Μακεδονία: Η Συμφωνία των Πρεσπών «κρίνεται» στις προγραμματικές δηλώσεις
H Aθήνα περιμένει... στη γωνία τα Σκόπια από την αρχή του προεκλογικού αγώνα όταν οι εθνικιστικές κορώνες βρίσκονταν σε ημερήσια διάταξη
Το πατριωτικό νταηλίκι περί «Μακεδονίας σκέτο» με το οποίο επέλεξε Πρόεδρος της χώρας να ορκιστεί, δεν έμεινε αναπάντητο αλλά δεν εξέπληξε.
«Θα ήμασταν τυφλοί όλο αυτό το διάστημα εάν δεν βλέπαμε την κατεύθυνση, για αυτό και πήραμε τα μέτρα μας», έλεγε στον flash.gr κυβερνητικός αξιωματούχος, παραπέμποντας επί της ουσίας στο μπαράζ των αντιδράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που προκάλεσε το «φάλτσο» της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.
«Αν κάποιος δεν του αρέσει η ονομασία και θέλει να είναι πρωθυπουργός ή ηγέτης ενός κράτους με μία άλλη ονομασία αυτό το κράτος με την άλλη ονομασία είναι ανύπαρκτο δεν έχει νομική οντότητα», ήταν το μήνυμα του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη.
Άλλωστε ήταν γνωστό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αγαπήθηκε ποτέ από την κοινωνία στη γειτονική χώρα, ενώ και ο τρόπος με τον οποίο πέρασε δεν βοήθησε στο να μεγαλώσει η απήχηση της, καθώς αναγνωρίζεται ότι «δεν ήταν και ο πιο δημοκρατικός.
Μπαράζ αντιδράσεων από τις Βρυξέλλες
Τα μηνύματα από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τον Σάρλ Μισέλ αλλά και την διπλωματική υπηρεσία της Ε.Ε., είναι ένα πρώτο δείγμα των τροχιοδεικτικών πυρών προς την νέα ηγεσία της χώρας «να το πάρει αλλιώς», όπως σημείωνε ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ενδεικτική της ελληνικής κινητοποίησης προς όλες τις πλευρές της συμμαχίας, είναι η κίνηση του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να τροποποιήσει το συγχαρητήριο μήνυμα του, με μια συμπληρωματική ανάρτηση στην οποία έκανε λόγο για «μεγάλη απογοήτευση» για το γεγονός ότι η κ. Σιλιάνοσφκα δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας, αλλά και η ρητή υπενθύμιση προς τη νέα ηγεσία της χώρας για τη «σημασία της συνέχισης της εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».
Σε κάθε περίπτωση το πρώτο δείγμα της νέας ηγεσίας στη βόρεια γείτονα θεωρείται αρνητικό αλλά στην κυβέρνηση εκτός από την ενεργοποίηση στο διπλωματικό παρασκήνιο και σε όλα τα fora, δεν θα παρασυρθούν σε ένα μέτωπο που «τα Σκόπια μπορεί να θέλουν να ανοίξουν από μόνα τους.
Προς τη νέα ηγεσία στη γείτονα άλλωστε είχαν ριχθεί προκαταβολικά οι τροχιοδεικτικές βολές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα ακουστούν και μετεκλογικά. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα», είχε προειδοποιήσει μέσω της συνέντευξής του στον Αlpha, τον Κριστιάν Μιτσκόσκι.
Στις επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού της Β.Μακεδονίας είναι πλέον στραμμένες οι κεραίες της Αθήνας και συγκεκριμένα στις προγραμματικές δηλώσεις στις οποίες θα αποτυπωθεί και «το πραγματικό βάθος της όποιας μετατόπισης», όπως έλεγε στον Flash.gr, υψηλόβαθμος διπλωμάτης.
«Πυροτεχνήματα και Βερμπαλισμοί ρητορικοί»
Σε μια προσπάθεια αποδραματοποίησης της κατάστασης, πέραν της προφανούς πρόκλησης που αντιβαίνει στη Συμφωνία των Πρεσπών, η ενέργεια της Σιλιανόφσκα, δεν μπορεί να παράξει πραγματικό αποτέλεσμα, καθώς όπως υπενθύμιζαν έμπειροι αναλυτές, δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες ενώ και η ίδια έβαλε την υπογραφή σε ένα πρακτικό, στο οποίο υπήρχε η επίσημη ονομασία με την οποία είναι αναγνωρισμένη διεθνώς η Β. Μακεδονία.
«Πιστεύω ότι είναι φληναφήματα και πυροτεχνήματα, τα οποία θα τελειώσουν πάρα πολύ γρήγορα» σημείωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Άλλωστε στην κυβέρνηση δεν θεωρούν ότι ακόμη και η κυβέρνηση Μιτσκόσκι, θα επιχειρήσει να εξωθήσει την κατάσταση στα άκρα, καθώς μια τέτοια επιλογή θα είχε συνέπειες στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα ενώ θα έκλεινε και την πόρτα προς την Ευρώπη.
«Βερμπαλισμοί ρητορικοί. Δεν έχουμε δει νομικές ενέργειες», ήταν η φράση με την οποία σχολίαζαν από την κυβέρνηση, όσα συμβαίνουν στα Σκόπια τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Από την άλλη θεωρείται αναμενόμενη η ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα και ειδικά των ισχυρών παικτών, όπως η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο.