Βέλγιο: Ο πρίγκιπας ζητούσε κοινωνικά επιδόματα εκτός από βασιλικό «μισθό» - «Όχι» από το δικαστήριο
Είναι θέμα «αρχής», είπε ο πρίγκιπας, ενώ παρομοίασε τον εαυτό του με μετανάστη που η οικογένειά του ίδρυσε το κράτος.

Τη νομική μάχη για να παίρνει και επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης πέρα από τον βασιλικό «μισθό», έχασε ο πρίγκιπας Λοράν του Βελγίου, με το δικαστήριο της χώρας να κρίνει τον ισχυρισμό του ως «αβάσιμο».
Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο αίτημα που κάνει μέλος της βασιλικής οικογένειας του Βελγίου, στην ιστορία 200 χρόνων της χώρας.
Ο πρίγκιπας Λοράν, το νεότερο από τα τρία παιδιά του πρώην βασιλιά και της βασίλισσας του Βελγίου, υποστήριξε ότι το επάγγελμα που ασκούσε ως επιχειρηματίας, του παρείχε το δικαίωμα στην ασφαλιστική κάλυψη που έχουν οι υπόλοιποι πολίτες που εργάζονται ως επιχειρηματίες. Όπως ανέφερε, αυτό είναι θέμα «αρχής» και όχι «χρημάτων».
Ωστόσο, ένα δικαστήριο των Βρυξελλών αποφάνθηκε τη Δευτέρα (7/4) ότι τα καθήκοντα του 61χρονου Βέλγου πρίγκιπα ήταν περισσότερο παρόμοια με εκείνα στη δημόσια διοίκηση, όπου κατηγορίες εργαζομένων λαμβάνουν συγκεκριμένα επιδόματα, αλλά δεν εμπίπτουν σε ένα γενικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Ο δικηγόρος του πρίγκιπα, Ολιβιέ Ρέικαρτ τόνισε ότι ο πελάτης του εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση. «Δεν είμαστε εκεί που θέλαμε, αλλά η κρίση είναι πολύ λεπτομερής, πολύ αιτιολογημένη, καταλαβαίνω το σκεπτικό», υπογράμμισε ο Ρέικαρτ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σημειώνεται ότι το 2018, το ετήσιο κρατικό επίδομα που παίρνει ο πρίγκιπας μειώθηκε κατά 15% για έναν χρόνο, επειδή συναντούσε ξένους αξιωματούχους χωρίς την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Η παρομοίωση με τους μετανάστες
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Λοράν έλαβε 388.000 ευρώ πέρσι από τα κρατικά ταμεία και μένει στο σπίτι του χωρίς ενοίκιο. «Δεν είναι θέμα εξασφάλισης οικονομικών μέσων, είναι θέμα αρχής», είπε ο πρίγκιπας, μιλώντας στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.
«Όταν ένας μετανάστης έρχεται εδώ, εγγράφεται, έχει δικαίωμα σε αυτό. Μπορεί να είμαι κι εγώ μετανάστης, αλλά η οικογένεια του οποίου ίδρυσε το κράτος», πρόσθεσε.
Ο πρίγκιπας δεν κινήθηκε νομικά από «ιδιοτροπία», δήλωσε ο δικηγόρος του σε άρθρο στην εφημερίδα Le Soir. Η κοινωνική ασφάλιση είναι «ένα δικαίωμα που παρέχεται από τη βελγική νομοθεσία σε κάθε κάτοικο, από τον πιο φτωχό έως τον μεγαλύτερο δισεκατομμυριούχο», είπε.
Όπως εξήγησε ο δικηγόρος, ο Λοράν έλαβε μισθό αξίας μόνο του 25% του επιδόματός του, επειδή το υπόλοιπο συνέχισε να καλύπτει επαγγελματικά έξοδα.
Ο Ρέικαρτ δήλωσε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν μηνιαίο καθαρό μισθό για τον πρίγκιπα ύψους 5.000 ευρώ, ο οποίος είναι συγκρίσιμος με τον «μέσο μισθό ενός ανώτερου στελέχους στο Βέλγιο», αλλά χωρίς τη συνήθη «πλήρη κάλυψη κοινωνικής ασφάλισης».
Τα επιχειρήματα του πρίγκιπα Λοράν
Ο Λοράν και η Βρετανίδα σύζυγός του, Κλερ, έχουν τρία παιδιά που τώρα είναι 20 χρονών. Επισήμανε τα ιατρικά έξοδα και τις ανησυχίες του για την οικονομική ευημερία της οικογένειάς του, αφού το βασιλικό επίδομα θα κοπεί όταν ο ίδιος πεθάνει.
Χωρίς την κάλυψη κοινωνικής ασφάλισης, ο Λοράν δεν μπορεί να ζητήσει αποζημίωση για κάποια ιατρικά έξοδα ή αμοιβή ασθενείας, εάν δεν είναι σε θέση να εργαστεί.
Ο πρίγκιπας έχει ένα φιλοζωικό ίδρυμα που προσφέρει δωρεάν κτηνιατρική περίθαλψη σε κλινικές τα τελευταία 10 χρόνια. Όπως εξήγησε, το έργο του ιδρύματος, μαζί με τις δεκάδες επισκέψεις του -εκπροσωπώντας το Βέλγιο- και την συμμετοχή του σε πολλά συμβούλια, σημαίνει ότι έχει ένα φορτωμένο πρόγραμμα.
Βέβαια, ο Λοράν δεν είναι ο μόνος «γαλαζοαίματος» του Βελγίου που ήταν δυσαρεστημένος με τα χρήματα που έπαιρνε από το κράτος. Όταν ο βασιλιάς Αλβέρτος Β’ παραιτήθηκε υπέρ του γιου του Φιλίππου το 2013, μετά από 20 χρόνια βασιλείας, ο πρώην μονάρχης βρήκε τα 923.000 ευρώ που έπαιρνε το χρόνο, ως ανεπαρκές ποσό.