Παπαγεωργόπουλος: Από διακεκριμένος δρομέας και γιατρός, στη φυλακή
Συμπληρώνονται 11 χρόνια από την καταδίκη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος. Ένας πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, υφυπουργός Αθλητισμού, αλλά και διακεκριμένος αθλητής, καταλήγει στη φυλακή και το flash.gr πραγματοποιεί ένα μικρό flashback στη ζωή του.
Η πολιτική δεν ήταν πάντα κομμάτι της ζωής του. Μάλιστα, στα πρώτα χρόνια εκείνος δεν είχε... καμία σχέση μαζί της. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947 και πήρε το πτυχίο του χειρουργού οδοντιάτρου, με τον ίδιο να συνδυάζει το επάγγελμά του με τον... αθλητισμό. Αναδείχθηκε αρκετές φορές πρωταθλητής Ελλάδας και βαλκανιονίκης στα 100 μέτρα, ενώ κατέκτησε τρία ευρωπαϊκά μετάλλια.
Το πρώτο είχε έρθει στο Ελσίνκι το 1971, το δεύτερο το 1972 στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας και το τρίτο το 1976 στο Μόναχο. Μεταξύ άλλων, ισοφάρισε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στα 100 μέτρα και ήταν κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ επί 21 συναπτά έτη. Τον Αύγουστο του 1969 αποτέλεσε μέλος της Εθνικής ομάδας που κατέρριψε στη Σόφια το πανελλήνιο ρεκόρ στα 4x100 μέτρα με χρόνο 40.5 και το 1971 ανακηρύχθηκε καλύτερος Έλληνας αθλητής από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου.
Οι επιτυχίες και οι διακρίσεις τον συνόδεψαν καθ' όλη την διάρκεια της καριέρας του, τη στιγμή που συμμετείχε και σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες (1972 και 1976). Κάπου εκεί, άρχισε να μπαίνει στην πολιτική «σκηνή». Η αρχή έγινε το 1978, όταν και έθεσε υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές για τον δήμο της Θεσσαλονίκης. Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος, δύο χρόνια αργότερα ψηφίστηκε πρόεδρος του Συνδέσμου Αθλητικών Σωματείων Θεσσαλονίκης και το 1981 σταμάτησε να ασκεί το επάγγελμα του χειρουργού οδοντιάτρου.
Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος εκλεγόταν διαρκώς από το 1981 έως και το 1996 βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία και από το 1991 έως και το 1992 διετέλεσε υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η ώρα της αποχώρησης ήρθε το 1998, καθώς παραιτήθηκε από βουλευτής και κατέθεσε υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές.
Η εκλογή του ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης έφερε και αρκετά παράπονα, σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις. Το αποκορύφωμα των διαμαρτυριών και της αρνητικής κριτικής που δεχόταν ήταν το υπέρογκο κόστος του μαρμάρινου αγάλματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που κόστισε στον Δήμο 319.500 ευρώ, τη στιγμή που το χρέος του Δήμου ανερχόταν σε 42.794.931 ευρώ.
Σωρεία αντιδράσεων είχε προκληθεί εις βάρος του και όταν επί δημαρχίας του προτάθηκε η ονοματοδοσία οδού της πόλης στον αμφιλεγόμενο Ελληνοκύπριο στρατιωτικό Γεώργιο Γρίβα, μία πρόταση η οποία καταψηφίστηκε. Κάπως έτσι φτάνουμε στον Μάιο του 2010, αφού ο πρώην ταμίας του Δήμου, Παναγιώτης Σαξώνης, τον υπέδειξε ως συνένοχο για την υπεξαίρεση 30 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία, όπως και τον πρώην γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια.
Το χρέος του Δήμου Θεσσαλονίκης είχε ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ και η νέα διοίκηση βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα, σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο Γιάννης Μπούταρης. Σαν σήμερα, πριν 11 χρόνια, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη, με το τελικό ποσό της υπεξαίρεσης να ανέρχεται στα 17.9 εκατ. ευρώ, ενώ η ποινή του μειώθηκε σε 12 χρόνια τον Ιούλιο του 2014.
«Δηλώνω για ακόμη μία φορά ότι δεν έχω καμία σχέση με την υπόθεση. Κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις», είπε ο ίδιος πριν ολοκληρωθεί η δίκη, με τον πρόεδρο του δικαστηρίου να του απαντάει: «Εμείς σίγουρα όχι». Ο Παπαγεωργόπουλος ήταν σαστισμένος, με την σύζυγό του να τρέχει να τον αγκαλιάσει. Τα υπεξαιρεθέντα χρήματα, ωστόσο, δεν βρέθηκαν ποτέ.
«Πρόκειται για 6.1 δις δραχμές. Δεν ξέρω πόσες ζωές χρειάζεται ένας καθηγητής για να φτάσει με τον μισθό του ένα τέτοιο αστρονομικό ποσό», ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα στα δημόσια χρονικά. Οι κατηγορούμενοι δεν έχουν δείξει ίχνος μεταμέλειας, η κεφαλή ήταν ο Παπαγεωργόπουλος και ο Λεμούσιας το alter ego του», πρόσθεσε.
Εν τέλει, αφέθηκε ελεύθερος με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών λόγω προβλημάτων υγείας και βάση του νόμου Παρασκευόπουλου τον Ιούλιο του 2015, έχοντας εκτίσει 2 χρόνια, 5 μήνες και 1 ημέρα στη φυλακή.
Τον Απρίλιο του 2019, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος καταδικάστηκε αμετάκλητα σε φυλάκιση τριών ετών (όπως και ο Λεμούσιας) για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων προέβη σε μείωση της πρωτόδικης ποινής των 8 ετών κάθειρξης. «Πληρώνω εδώ και χρόνια ένα δικαστικό λάθος, δεν καταχράσθηκα ούτε 1 ευρώ από τη δημόσια ή τη δημοτική περιουσία», υποστήριξε μετέπειτα ο ίδιος.