Είναι δίκαιη η πίεση που ασκείται στην Κέιτ μετά το φωτογραφικό σκάνδαλο;
Δεν λέει να κοπάσει ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με το σκάνδαλο που βλέπει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την πειραγμένη φωτογραφία που δημοσίευσε η πριγκίπισσα Κέιτ στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram.
Η πολυαναμενόμενη φωτογραφία αντί να ηρεμήσει τους θαυμαστές της που περίμεναν καιρό μια φωτογραφία της μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στην κοιλιακή χώρα προκάλεσε την οργή τους. Τα περισσότερα από τα 16 σημεία που επεξεργάστηκαν στην, κατά τα άλλα πολύ γλυκιά, φωτογραφία έδωσαν αφορμή για μια νέα σειρά φημών γύρω από το όνομα της αγαπημένης πριγκίπισσας.
Μάλιστα, το ζήτημα έγινε διεθνής είδηση με τα μεγαλύτερα πρακτορεία να ζητούν να αποσυρθεί άμεσα απ'όλες τις πλατφόρμες η παραποιημένη εικόνα Ένας βασιλικός αναλυτής του BBC, ο Σον Κάφλαν, αναρωτιέται κατά πόσο αυτή η επίθεση εναντίον της Κέιτ είναι άδικη η όχι.
Mea Culpa της Κέιτ
Η πριγκίπισσα δημοσίευσε μια σύντομη συγγνώμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιχείρησε να εξηγήσει τι συνέβη στη φωτογραφία. «Όπως πολλοί ερασιτέχνες φωτογράφοι, πειραματίζομαι περιστασιακά με το μοντάζ» έγραψε. Βασιλικές πηγές περιέγραψαν τις αλλαγές της ως «μικρές προσαρμογές».
Θύμα του δημόσιου λόγου
Λέγεται συχνά ότι η μοναρχία πρέπει να φαίνεται για να γίνει πιστευτή, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είναι ορατή στο κοινό. Αλλά το «photogate», όπως ονομάστηκε το σκάνδαλο, δείχνει ότι για τον κόσμο πιο σημαντικό είναι να μπορεί να πιστεύει αμέσως αυτό που δίνεται από τους γαλαζοαίματους.
Η εμπιστοσύνη είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα στα οποία στηρίζεται η βασιλική οικογένεια. Όταν παραποιούν μια εικόνα, μήπως το κοινό αισθάνεται ότι παραπλανάται;
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς πείραξε η Κέιτ στη φωτογραφία και οι θαυμαστές της ζητούν την αποκατάσταση της αλήθειας. Για παράδειγμα, πολλοί αναρωτιούνται εάν πρόκειται για ένα κολάζ φωτογραφιών. Ωστόσο σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί η ασυνήθιστη κίνηση όπου τα κορυφαία διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ζητούν να κατέβει αμέσως από το διαδίκτυο η εν λόγω φωτογραφία.
Έλεγχος έναντι διαφάνειας
Υπάρχει μια αναπόφευκτη σχέση μεταξύ του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής για τα βασιλικά μέλη και των προσδοκιών από το κοινό για διαφάνεια. Και αυτό είναι απόλυτα συνυφασμένο με τη σχέση που έχουν αποκτήσει με τα ΜΜΕ.
Συχνά, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η πριγκίπισσα Κέιτ δημοσιεύουν περιεχόμενο απευθείας στον προσωπικό τους λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό τους επιτρέπει να έχουν τον πλήρη έλεγχο του τι ανεβαίνει και με ποιον τρόπο, αλλά όπως αναρωτιέται ο Κάφλαν, μήπως είναι απλώς μια διαφήμιση;
Σχετικά με την τελευταία ανάρτηση για την Ημέρα της Μητέρας, η φωτογραφία αποτύπωνε μια προσωπική στιγμή ή μια δημόσια ανακοίνωση; Αν είναι το δεύτερο, μήπως χρειαζόταν να γίνει από έναν επαγγελματία;
Μήπως έχουμε μεγάλες προσδοκίες;
Θέλουμε οι γαλαζοαίματοι να είναι σαν εμάς - βγάζοντας μια χαλαρή οικογενειακή φωτογραφία για τη γιορτή της μητέρας - αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να είναι εντελώς διαφορετικοί και ξεχωριστοί. Μήπως η πριγκίπισσα μπέρδεψε τους ρόλους της; Αδιαμφησβήτητα αποτέλεσε ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα της βασιλικής οικογένειας τα τελευταία χρόνια. Ξεπέρασε σε προβολή ακόμη και τους πιο σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες.
Ο Κάφλαν αναρωτιέται όμως κατά πόσο μια γυναίκα η οποία έχει υποβληθεί σε χειρουργείο θα πρέπει να εμφανιστεί με άρτια όψη σε δημόσια θέα; Παρά τα ιατρικά της προβλήματα, πρέπει να δείξει το πρόσωπό της οπουδήποτε. Και έχοντας βρεθεί στο επίκεντρο των αδυσώπητων εικασιών για την εμφάνισή της, η Κέιτ δεν απέφυγε τα πυρά επειδή πειραματίστηκε με την εικόνα της, σε φωτογραφία.
Και μετά;
Καταλήγοντας ο Κάφλαν αναφέρει ότι μόλις κοπάσει όλη αυτή η οργή και η Κέιτ καταφέρει να επιστρέψει στα δημόσια καθήκοντά της αυτό θα έχει μεγαλύτερη πίεση για εκείνη. Μέχρι τότε όμως, η το βρετανικό στέμμα θα πρέπει να αναθεωρήσει τη σχέση του με την τεχνολογία καθώς η πρόσφατη περιπέτεια απέδειξε ότι δεν είναι η καλύτερη. Η αλήθεια είναι ότι οι θαυμαστές τους θέλουν να συμβαδίζουν με την εποχή τους.
Παρά το γεγονός ότι ο αυθορμητισμός αυτής της φωτογραφίας είχε σκοπό να στείλει ένα μήνυμα επιβεβαίωσης και αυθεντικότητας στο κοινό κάθε άλλο παρά το πέτυχε. Αντίθετα, έσπειρε το μικρόβιο της υποψίας γύρω από αυτούς για ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κατά πόσο και σε άλλα ζητήματα έχουν υπάρξει ειλικρινείς.