Αφρικανική σκόνη: Πώς αφύπνησε όσους δεν γνώριζαν ότι πάσχουν από ΧΑΠ
To «εκρηκτικό» κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και ζέστης «σαρώνει» τη χώρα. Το απόκοσμο πέπλο που απλώνεται κυρίως πάνω από τις δύο μεγάλες πόλεις, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κάνει την ατμόσφαιρα «βαριά» και αυξάνει τους κινδύνους για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Όπως λένε οι ειδικοί, η σκόνη που έρχεται από την Αφρική μεταφέρει μια σειρά από επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία στοιχεία, όπως είναι τα μέταλλα , οξείδια του σιδήρου, και διάφορους άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Ταυτόχρονα, αυτό το φαινόμενο, έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη ατμοσφαιρική ρύπανση των μεγαλουπόλεων κάνοντας τους επιστήμονες να χτυπούν το «καμπανάκι» και να συμβουλεύουν για χρήση μάσκας, ιδίως για τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες, καθώς και αποφυγή έκθεσης ή άσκησης σε ανοιχτούς χώρους.
Σε δήλωση του στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής του νοσοκομείου Ερρίκος Ντινάν, Θεώδορος Βασιλακόπουλος αρχικά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς τα άτομα που δεν έχουν σημαντικά αναπνευστικά προβλήματα δεν κινδυνεύουν και ότι με τη χρήση μάσκας μειώνουν την έκθεση τους στα αωρούμενα μικροσωματίδια.
«Αν θέλουμε να μειώσουμε την έκθεση στην αφρικανική σκόνη και την είσοδο αυτών των αιωρούμενων μικροσωματιδίων προτείνουμε την χρήση μάσκας. Προτιμητέα είναι η ΚΝ-95, έτσι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα»
Ερωτηθείς για το αν υπήρξαν άνθρωποι που επισκέφτηκαν το νοσοκομείο λόγω εκδήλωσης συμπτωμάτων, ο ίδιος σημείωσε ότι υπήρξε μια αύξηση, όχι όμως από άτομα με αναπνευστικά προβλήματα τα οποία και γνωρίζουν, αλλά από ανθρώπους που θεωρούν ότι είναι υγιής και στην πραγματικότητα πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμοπονοπάθεια.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιρροή της αφρικανικής σκόνης είναι άμεση και εκδηλώνεται με έντονο και επίμονο βήχα και φυσικά με δύσπνοια. Μάλιστα ο κύριος Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι σχεδόν οι μισοί δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμοπονοπάθεια, καθώς θεωρούν ότι τα συμπτώματα οφείλονται σε άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα.