«Καμπανάκι» ειδικών για το πέπλο αφρικανικής σκόνης και ζέστης - Πότε υποχωρεί
To «εκρηκτικό» κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και ζέστης «σαρώνει» τη χώρα. Το απόκοσμο πέπλο που απλώνεται κυρίως πάνω από τις δύο μεγάλες πόλεις, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κάνει την ατμόσφαιρα «βαριά» και αυξάνει τους κινδύνους για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Όπως λένε οι ειδικοί, η σκόνη που έρχεται από την Αφρική μεταφέρει μια σειρά από επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία στοιχεία, όπως είναι τα μέταλλα , οξείδια του σιδήρου, και διάφορους άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Ταυτόχρονα, αυτό το φαινόμενο, έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη ατμοσφαιρική ρύπανση των μεγαλουπόλεων κάνοντας τους επιστήμονες να χτυπούν το «καμπανάκι» και να συμβουλεύουν για χρήση μάσκας, ιδίως για τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες, καθώς και αποφυγή έκθεσης ή άσκησης σε ανοιχτούς χώρους.
Ως μια καθαρή ένδειξη της κλιματικής αλλαγής θεωρεί ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης την συχνότητα και την ένταση της εμφάνισης της αφρικανικής σκόνης στην Ευρώπη. Γεγονός που όπως είπε θα πρέπει να μας κινητοποιήσει και να αρχίσουμε να παίρνουμε αυτή την κατάσταση πολύ πιο σοβαρά, και ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Μιλώντας για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ και πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών είπε ότι πρέπει να προσέχουν πρωτίστως τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με προβλήματα στο αναπνευστικό καθώς και ηλικιωμένους. «Καλό είναι να αποφεύγουν την έκθεση σε ανοιχτούς χώρους αυτές τις ημέρες και για όσο διαρκεί το φαινόμενο».
Αναφορικά με τη διαδρομή που διανύουν τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι εκτός από το σημαντικό ποσοστό μετάλλων -βασικό χαρακτηριστικό της σύστασης του εδάφους στην έρημο- που μεταφέρουν, περνώντας από πόλεις της βορείου Αφρικής, απορροφούν στο ταξίδι αυτό σωματίδια και ρύπους από εκείνες τις περιοχές. «Υπάρχει μια σχετική ανησυχία όχι για σήμερα μόνο, αλλά γενικότερα κατά τα φαινόμενα για τη μεταφορά και παθογόνων μικροοργανισμών που πραγματικά δεν ενδημούν στο δικό μας περιβάλλον» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Τζανάκης: «Να μείνουν στο σπίτι όσοι έχουν ίωση»
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης υπογράμμισε ότι εκτός από τους πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, ευάλωτοι στην αφρικανική σκόνη είναι και όσοι πάσχουν από ιογενείς λοιμώξεις (ιώσεις) του αναπνευστικού, αλλά και τα μικρά παιδιά. Η σκόνη φαίνεται να προκαλεί προβλήματα κυρίως σε όσους έχουν βρογχικό άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Όπως τόνισε ο καθηγητής, εφόσον βλέπουμε την ατμόσφαιρα να έχει αυτό το πορτοκαλί καλό θα είναι να αποφύγουμε την έκθεση και την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα κάνοντας χειρονακτικές ή άλλες φυσικές δραστηριότητες. Η σκόνη που φτάνει από την Αφρική περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια που μπορούν να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.
«Ο οργανισμός μας θα υποστεί ταλαιπωρία είτε κάποιος είναι ευπαθής είτε όχι. Και δεν αποκλείεται να ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ, ώστε να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε τέτοια περίπτωση, μπορεί να εκδηλωθεί ευκολότερα μία επικείμενη ίωση, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί», πρόσθεσε. «Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος, μικρός ή μεγάλος, έχει ίωση του αναπνευστικού, καλό είναι να αποφύγει να κυκλοφορήσει σε υπαίθριους χώρους. Πρέπει επίσης να αποφύγει κάθε δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και το παιχνίδι», τόνισε ο κ. Τζανάκης στον ΣΚΑΪ.
Σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Ζωή Δεμέστιχα, υπογράμμισε πως η σκόνη δεν επικάθεται μόνο πάνω στο καπό των οχημάτων. «Λόγω της μικρής διαμέτρου εισβάλει στα πνευμόνια. Λόγω του μικρού μεγέθους σωματίδια, οι ρύποι περνάνε μέσω των αεροφόρων οδών.. , φτάνουν πλέον στις κυψελίδες. Είναι σίγουρο για αυτούς ότι αυτοί που έχουν αναπνευστικά προβλήματα από αλλεργίες μέχρι πνευμονοπάθειες, δημιουργεί διάφορα προβλήματα», συμπλήρωσε.
Το θερμόμετρο έδειξε 31 βαθμούς Κελσίου!
Σε κάθε περίπτωση, οι πρωτοφανείς για τα δεδομένα της εποχής, υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα συνέβαλαν στο να κάνουν την ατμόσφαιρα ακόμη πιο αποπνικτική. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι συνεχίστηκαν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως στα κεντρικά τμήματα της χώρας μας και τη Δευτέρα 01/04, όπως ευδιάκριτα παρουσιάζεται στη χρωματική κλίμακα θερμοκρασιών του παρακάτω χάρτη, όπου σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, 227 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 25 °C, ενώ η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφτηκε στη Λιβαδειά με 31 °C. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι την Κυριακή 31/03 ο αριθμός των μετεωρολογικών σταθμών που κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 25 °C, ήταν 148.
Η αφρικανική σκόνη θα αποχωρήσει από την Ελλάδα ουσιαστικά την Τετάρτη. Αρχικά θα δούμε να υποχωρεί αυτό το φαινόμενο το βράδυ της Τρίτης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και θα περιοριστεί στην περιοχή της Κρήτης την Τετάρτη, οπότε και θα «διαλυθεί». Θα επιμείνει όμως σε άλλα σημεία της Ευρώπης που θα αντιμετωπίσουν το βαρύ πέπλο της σκόνης.