Βάσεις 2024 - Πτώση ακόμα και άνω των 1.000 μορίων: Φυσική, Μαθηματικά «γκρεμίζουν» τις βαθμολογίες
Μεγάλες πτώσεις στις βάσεις των σχολών του β' πεδίου αλλάκαι στις βαθμολογίες των Πολυτεχνικών, τι λέει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ στον Flash.gr
Πτωτική αναμένεται ότι θα είναι φέτος η τάση των βαθμολογιών στα μαθήματα των πανελλήνιων εξετάσεων κάτι που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις βάσεις εισαγωγής. Στον Flash.gr μίλησε ο Γιάννης Βαφειαδάκης πρόεδρος της ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Φροντιστών Εκπαιδευτικών Ελλάδος) και μοιράστηκε μια πρώτη εκτίμηση των βαθμολογικών δεδομένων για τους υποψηφίους των ΓΕΛ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΦΕ, ο συνδυασμός ιδιαίτερα δύσκολων -έως και αμφιλεγόμενων- θεμάτων σε μαθήματα όπως η Φυσική της ομάδας προσανατολισμού οδηγούν τις βαθμολογίες στις πανελλαδικές εξετάσεις σε πτωτική πορεία.
Ωστόσο, στο Β’ πεδίο των Τεχνολογικών και Θετικών Σπουδών οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για «γκρέμισμα» των βαθμολογιών και συνακόλουθα των βάσεων ακόμα και πάνω από 1.000 μόρια κάτι που δεν θα εξαιρέσει ούτε τις δημοφιλέστατες Πολυτεχνικές Σχολές από συμπίεση των βάσεών τους.
Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από την πρώτη ανάλυση των βαθμολογικών δεδομένων για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων είναι πως αναμένεται πτώτικη τάση των βάσεων σε όλα τα πεδία.
Η Έκθεση
Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Έκθεση) ήταν φέτος αρκετά απαιτητικό, δημιουργώντας πρόσθετες δυσκολίες στους υποψήφιους. Οι επιδόσεις των υποψηφίων στα θέματα φαίνεται ότι είναι χειρότερες από πέρυσι. Λαμβάνοντας υπόψη και την πιο υποκειμενική βαθμολόγηση στο τελευταίο θέμα της παραγωγής λόγου, δηλαδή την έκθεση, τότε οι βαθμολογίες των υποψηφίων μπορεί να συμπιεστούν ακόμα περισσότερο προς τα κάτω και αυτό αφορά και στα τέσσερα πεδία, μιας και η Νεοελληνική Γλώσσα είναι κοινό μάθημα εξέτασης για το σύνολο των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσων.
Α’ πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών: Μέτρια πτωτικές τάσεις
Σύμφωνα με τον Γιάννη Βαφειαδάκη, η τάση των βάσεων στο Α’ πεδίο είναι γενικά πτωτική αλλά με μέτριο ρυθμό. Οι βαθμολογίες φαίνεται πως ωθούνται προς τις χαμηλότερες βαθμολογικές κλίμακες σε σύγκριση με πέρυσι.
Σε αυτή την κατεύθυνση οδηγούν τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά, μάθημα αυξημένου συντελεστη, που ήταν φέτος πιο δύσκολα σε σύγκριση με το 2023. Κυρίως όμως την τάση των πιο χαμηλών βαθμολογιών τροφοδοτούν τα πιο απαιτητικά θέματα στο μάθημα της Ιστορίας που είναι και αυτό αυξημένου συντελεστή βαρύτητας για τις σχολές του πρώτου πεδίου.
Μαζί με τα Λατινικά, που και σε αυτό το μάθημα τα θέματα φέτος ήταν πιο απαιτητικά, τα πρώτα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι βαθμολογίες και συνακόλουθα οι βάσεις εισαγωγής στις Σχολές του Α’ επιστημονικού πεδίου (Νομικές, Φιλολογίες, Κοινωνικές Επιστήμες) θα έχουν πτωτική τάση.
Β’ πεδίο Τεχνολογικών και Θετικών Σπουδών: «Γκρέμισμα» βάσεων
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΦΕ στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο εντοπίζεται φέτος η μεγαλύτερη πτωτική τάση που -κατά περίπτωση- μπορεί να χαρακτηριστεί «γκρέμισμα».
Τα ιδιαίτερα αυξημένης δυσκολίας θέματα στα Μαθηματικά παρασύρουν τις βαθμολογίες προς τα κάτω.
Ωστόσο, το μάθημα που θα επηρεάσει καίρια την πτωτική πορεία των βάσεων ακόμα και στις δημοφιλείς Πολυτεχνικές Σχολές είναι η Φυσική. Σύμφωνα με τον Γιάννη Βαφειαδάκη τα θέματα που δόθηκαν φέτος στους υποψήφιους ήταν αυξημένης δυσκολίας, περίπλοκα και όχι δομημένα με τρόπο που να υπηρετούν την λεγόμενη «διαβαθμισμένη δυσκολία», δηλαδή να ξεχωρίζουν τους μέτρια, τους καλά και τους άριστα προετοιμασμένους υποψήφιους.
Τα θέματα στη Φυσική ήταν τόσο δύσκολα που οι βαθμολογητές και οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι θα υπάρξει εξαφάνιση των γραπτών στις κλίμακες του 18-20 και δραματική συμπίεση των βαθμολογιών κάτω και γύρω από το «10».
Ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων την Παρασκευή (14/6) πήρε θέση στις αιτιάσεις για το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων στη Φυσική.
Ο συνδυασμός κακών επιδόσεων στα Μαθηματικά και τη Φυσική, σε συνδυασμό με τις -μάλλον κακές- επιδόσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι φέτος η πτωτική τάση των βάσεων μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000 μόρια και μάλιστα ακόμα και στα λεγόμενα «ρετιρέ» του Β’ πεδίου τις δημοφιλείς Πολυτεχνικές Σχολές.
Γ’ πεδίο Σπουδών Υγείας και Ζωής
Στη Βιολογία τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας με αποτέλεσμα η διασπορά των βαθμολογιών να είναι ομαλή, δηλαδή οι υποψήφιοι -ανάλογα με το βαθμό προετοιμασίας τους- να λαμβάνουν μια εύλογη βαθμολογία. Και στο μάθημα της Χημείας όμως τα θέματα ήταν αρκετά σαφή με μόνη έκπληξη το Δ3 θέμα, το οποίο θα είναι ο καταλύτης που θα ξεχωρίσει τους άριστους υποψηφίους.
Συμπερασματικά, σύμφωνα με την ΟΕΦΕ, Και στις δημοφιλείς Ιατρικές Σχολές η πορεία των βαθμολογιών φέτος εκτιμάται ότι θα είναι ελαφρά καθοδική.
Δ’ πεδίο Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
Το πεδίο σπουδών στον κλάδο της Οικονομίας και κυρίως της Πληροφορικής είναι τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα δημοφιλές και προσελκύει όλο και περισσότερους υποψήφιους. Και εδώ, σύμφωνα με την ΟΕΦΕ, η τάση που παρατηρείται στις βαθμολογίες είναι πτωτική.
Σε αυτό οδηγούν τα λίγο πιο απαιτητικά θέματα στα Μαθηματικά και την Οικονομία που είναι μαθήματα αυξημένου συντελεστή για τις σχολές του πεδίου. Έτσι, αναμένεται μια συμπίεση προς τα κάτω των βαθμολογιών και συνακόλουθα των βάσεων ακόμα και στις δημοφιλείς σχολές Πληροφορικής.