Χάος και βία στη Βαρκελώνη επειδή έκλεισε πάρκο για ντεφιλέ της Louis Vuitton
Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών για την χρήση του εμβληματικού πάρκου
Μάχες σώμα με σώμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα έξω από γνωστό πάρκο της Βαρκελώνης επειδή έκλεισε για να πραγματοποιηθεί ντεφιλέ μόδας του γαλλικού οίκου Louis Vuitton.
Το πάρκο Guel αποτελεί εμβληματικό σημείο πρασίνου της πρωτεύουσας της Καταλωνίας και έχει χαρακτηριστεί επίσης μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να ξεσηκωθούν καθώς θεώρησαν ότι μια επίδειξη τέτο0ιου βεληνεκούς μπορεί να προκαλέσει καταστροφές στο πάρκο.
Όπως είναι λογικό, πολλές διασημότητες από τον χώρο της ισπανικής αλλά και παγκόσμιας μόδας όπως επίσης και διάσημοι καλλιτέχνες παρευρέθηκαν στο ντεφιλέ. Μεταξύ αυτών εθεάθησαν η Έμμα Στόουν, η Σόφι Τέρνερ, η Τζένιφερ Κόνελι και η Άνα ντε Άρμας. Επίσης παρευρέθηκε και ο ιδιοκτήτης και CEO της LVMH, Μπερνάρ Αρνό.
Βγήκαν τα γκλοπ
Ωστόσο, παρά τη λάμψη και τα εκατοντάδες κλικ που έπεφταν στον χώρο του πάρκου, λίγα μέτρα πιο μακριά οι σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν μεταξύ της αστυνομίας αλλά και των εκατοντάδων διαδηλωτών ΄χαρακτηρίστηκαν από αγριότητα.
Οι δυνάμεις καταστολής χτυπούσαν άτομα που διαδήλωναν κατά της χρήσης του ιστορικού Park Güell προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις, αφού διαδηλωτές εμπόδισαν ακόμη και αυτοκίνητο να εισέλθει στο χώρο.
To Park Güell ξεκίνησε το 1900 ως σχεδιαζόμενο οικιστικό πρότζεκτ με την υπογραφή του διάσημη αρχιτέκτονα Gaudí, μεταξύ των φημισμένων έργων του οποίου περιλαμβάνεται και η βασιλική La Sagrada Familia της Βαρκελώνης. Αλλά ελλείψει αγοραστών το πρότζεκτ μετατράπηκε σε πάρκο, που πέρασε κάποια στιγμή στον έλεγχο του δήμου της ισπανικής μεγαλούπολης.
Το πάρκο δέχεται τώρα περίπου 4,4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.