Πώς ο Μπερνάρ Αρνώ της Louis Vuitton έχασε 54 δισεκατομμύρια μέσα σε έξι μήνες
Ο Μπερνάρ Αρνώ ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου πριν από έξι μήνες - πλέον όμως βρίσκεται στην πέμπτη θέση.
Η περιουσία του ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλου της LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, της γαλλικής εταιρείας ειδών πολυτελείας, άγγιζε τον περασμένο Μάρτιο τα 231 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ, αλλά και τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.
Έκτοτε όμως η περιουσία του μεγιστάνα της μόδας μειώθηκε κατά 54 δισεκατομμύρια δολάρια στα 177 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση το κλείσιμο της τιμής της μετοχής την περασμένη Παρασκευή.
Αυτό τον κατατάσσει στην πέμπτη θέση με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, πίσω όχι μόνο από τον Μασκ και τον Μπέζος, αλλά και από το διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, Μαρκ Ζούκεμπεργκ, και τον συνιδρυτή της Oracle, Λάρι Έλισον.
Από τις αρχές της χρονιάς, η περιουσία του Αρνώ έχει υποχωρήσει κατά 30 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον μεγιστάνα το μεγάλο χαμένο της φετινής χρονιάς στη λίστα του Bloomberg με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους.
Επίσης, είναι ο μόνος μεταξύ των 18 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, ο οποίος καταγράφει απώλειες το 2024 – όλοι οι υπόλοιποι καταγράφουν κέρδη τουλάχιστον 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το Ζούκεμπεργκ να έχει αυξήσει την περιουσία του κατά 71 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν και από τη σχετική λίστα του περιοδικού, Forbes, όπου ο Αρνώ έπεσε στην πέμπτη θέση, με την περιουσία του να υποχωρεί από τα 233 δισεκατομμύρια δολάρια στις 8 Μαρτίου στα 167 δισεκατομμύρια δολάρια, πίσω από το Μασκ, τον Μπέζος, τον Έλισον και το Ζούκεμπεργκ.
Πού αποδίδεται η πτώση του Αρνώ
Η πτώση αυτή αποδίδεται φυσικά στη βουτιά της τιμής της μετοχής της LVMH κατά 20% στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Ο Αρνώ έχει στη διάθεσή του το 48% των μετοχών του τεράστιου ομίλου, στον οποίο ανήκουν περίπου 75 μεγάλα ονόματα της μόδας, όπως τα Tiffany & Co., η Louis Vuitton, η Dom Perignon και τα Sephora.
Η πτώση της τιμής της μετοχής αποδίδεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα η εταιρεία, με σημαντική πτώση στους τζίρους και τις πωλήσεις των εταιρειών. Τα κέρδη των επιχειρήσεων κρασιού και ποτών υποχώρησαν κατά 26%, οι πωλήσεις στα ρολόγια και τα κοσμήματα κατά 19% και οι πωλήσεις ειδών ρουχισμού και αξεσουάρ κατά 6%.
Επίσης, ο ίδιος ο Αρνώ έχει προειδοποιήσει για τις κακές συνέπειες ενός «κλίματος οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας».
Πριν από ένα μήνα, το Bloomberg έγραψε ότι τα Sephora προχωρούν σε περικοπή του 10% από τις 4.000 θέσεις εργασίας στην Κίνα, λόγω της αβεβαιότητας στην τοπική αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι η βιομηχανία πολυτελών ειδών εκτοξεύτηκε μετά την πανδημία, καθώς ο κόσμος ξανάρχισε να ταξιδεύει και να ψωνίζει. Ωστόσο, η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού, των επιτοκίων, αλλά και οι φόβοι για ύφεση έχουν περιορίσει τις δαπάνες ακόμα και των πλούσιων ανθρώπων.