Τζον Κέρι: Η Ελλάδα κατέγραψε ρεκόρ στις ΑΠΕ - Συγχαρητήρια στον Μητσοτάκη
Ομιλία στο «Our Ocean Conference» έδωσε ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική εξέλιξη που έχει καταφέρει η χώρα μας αναφορικά με επενδύσεις που έχουν να κάνουν με την καθαρή ενέργεια.
Στην ομιλία του, ο πρώην υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την πρόσκληση και τη διοργάνωση της 9ης διεθνής διάσκεψης, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ανάληψη 400 πρωτοβουλιών αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό σημαίνει, όπως τόνισε ο Τζον Κέρι, ότι συνολικά οι εννέα διασκέψεις με τελευταία αυτή έχει οδηγήσει στην παραγωγή 2500 πρωτοβουλιών αξίας 138 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το 47% των νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στον πλανήτη είναι αποτέλεσμα της τελευταίας διάσκεψης.
Ο Τζον Κέρι συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει ένα απίστευτο ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας αποκλειστικά μόνο από ανανεώσιμες πηγές για μεγάλο χρονικό διάστημα το περασμένο καλοκαίρι.
Μεταξύ άλλων, ο Τζον Κέρι ανέφερε ότι «είμαστε εδώ για να δράσουμε ως παγκόσμιοι πολίτες για να προστατέψουμε τον πλανήτη γιατί αυτό που καταστρέφει τον πολίτη είναι επιλογή μας».
Μητσοτάκης: Ιδρύεται Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών
Τη σύσταση ειδικού Ταμείου Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 9η διεθνή διάσκεψη «Our Ocean Conference», που γίνεται στην Αθήνα.
«Είμαστε στη ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την εκκίνηση μιας σημαντικής πρωτοβουλίας: ένα ειδικό Ταμείο Απανθρακοποίησης (Decarbonization Fund) για τα νησιά μας, με χρηματοδότηση από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών», είπε ο πρωθυπουργός.
Και εξήγησε: «Το Ταμείο αυτό, οι πόροι του οποίου θα μπορούσαν τελικά να ανέλθουν σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με την τιμή του δικαιώματος άνθρακα, πρόκειται να χρηματοδοτήσει τη σύνδεση των νησιών μας με το ηπειρωτικό δίκτυο, την αποθήκευση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Θα συμβάλει στην κατασκευή δεξαμενών νερού πολλαπλών χρήσεων. Πάνω στο "απέραντο γαλάζιο" της, η "ελληνική Πολυνησία" πρέπει και θα γίνει πιο πράσινη».