Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Κατά τη διάρκεια διήμερης συνόδου κορυφής (Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Απριλίου) οι ηγέτες και οι ηγέτιδες της ΕΕ θα συζητήσουν θέματα σχετικά με την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα, την Ουκρανία, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και τον Λίβανο.
Ήδη, την Τρίτη (16/4) υπήρξε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την προετοιμασία της συνόδου και ο Ζοσέπ Μπορέλ δήλωσε ότι θα ζητήσει από τις υπηρεσίες του μπλοκ να μελετήσουν το ενδεχόμενο επέκτασης των υφιστάμενων κυρώσεων της ΕΕ κατά της ιρανικής τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Σύσταση Ταμείου Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά
Στο μεταξύ, τη σύσταση ειδικού Ταμείου Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 9η διεθνή διάσκεψη «Our Ocean Conference», στην Αθήνα.
«Είμαστε στη ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την εκκίνηση μιας σημαντικής πρωτοβουλίας: ένα ειδικό Ταμείο Απανθρακοποίησης (Decarbonization Fund) για τα νησιά μας, με χρηματοδότηση από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών», είπε ο πρωθυπουργός.
Και εξήγησε: «Το Ταμείο αυτό, οι πόροι του οποίου θα μπορούσαν τελικά να ανέλθουν σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με την τιμή του δικαιώματος άνθρακα, πρόκειται να χρηματοδοτήσει τη σύνδεση των νησιών μας με το ηπειρωτικό δίκτυο, την αποθήκευση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Θα συμβάλει στην κατασκευή δεξαμενών νερού πολλαπλών χρήσεων. Πάνω στο "απέραντο γαλάζιο" της, η "ελληνική Πολυνησία" πρέπει και θα γίνει πιο πράσινη».
«Ο Ωκεανός έχει πληρώσει βαρύ τίμημα υπηρετώντας την ανθρωπότητα. Υπήρξε κρίσιμη πηγή ζωής και βιοπορισμού. Εμείς δεν του έχουμε φερθεί καλά ως ανταπόδοση. Επομένως, συναντιόμαστε σήμερα με μια νέα αίσθηση του επείγοντος. Ο κόσμος μας αλλάζει ταχύτερα από την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές. Αυτό δημιουργεί τεράστιες πιέσεις -πολιτικές, οικονομικές, φυσικές και κοινωνικές. Κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει οτιδήποτε χωρίς να λάβει υπόψιν την κλιματική κρίση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας τόνισε: «Η λύση σε μακροπρόθεσμο επίπεδο είναι πολύ σαφής: να επιτευχθεί δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες. Η Ελλάδα κάνει αυτό που της αναλογεί. Οι εκπομπές μας έχουν μειωθεί κατά 43% από το 2005- αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 90%.
»Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στην ΕΕ όσον αφορά τη διείσδυση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε πρωτοπόροι, ειδικά σε νέους τομείς, όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια.
»Ωστόσο, όσο γρήγορα και αν μειώσουμε τις εκπομπές, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την κλιματική κρίση. Πέρσι, η Ελλάδα βίωσε τον μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ. Ακολούθησε μία mega δασική πυρκαγιά στη βορειοανατολική Ελλάδα, στην περιοχή του Έβρου, και έπειτα πρωτοφανείς πλημμύρες από την καταιγίδα "Daniel". Όλα αυτά συνέβησαν σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Η συχνότητα και η σοβαρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων αυξάνεται».
Δύο νέα μεγάλα θαλάσσια πάρκα και απαγόρευση αλιείας με μηχανότρατες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμη πως η Ελλάδα θα δημιουργήσει δύο επιπλέον μεγάλα θαλάσσια εθνικά πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, αυξάνοντας το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών κατά 80% και καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων της χώρας.
«Θα απαγορεύσουμε την αλιεία με μηχανότρατες στα εθνικά θαλάσσια πάρκα μας έως το 2026 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030. Θα δημιουργήσουμε ένα υπερσύγχρονο σύστημα επιτήρησης, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και τεχνητή νοημοσύνη, για να περιπολούμε αποτελεσματικά αυτές τις περιοχές, έως το 2026. Θα απομακρύνουμε τα πλαστικά απορρίμματα στα ύδατα κατά 50% και τα μικροπλαστικά κατά 30% έως το 2030 σε σχέση με το 2019», τόνισε ο πρωθυπουργός.