Τσουνάμι και θάνατος εκατοντάδων χιλιάδων: Αυτά θα συμβούν στην Ιαπωνία με σεισμό τύπου... Μιανμάρ
Η κυβέρνηση της χώρας εκτιμά πως οι πιθανότητες ενός μεγασεισμού ύψους 8 με 9 ρίχτερ συγκεντρώνει 80% πιθανότητες.

Η Ιαπωνία είναι μια αν όχι η πιο σεισμογενής χώρας του πλανήτη και με γνώμονα τους πρόσφατους θανατηφόρους σεισμούς στη Μιανμάρ της Ταϊλάνδης, έκθεση προειδοποίησε τι θα συνέβαινε αν σημειωνόταν μεγασεισμό στη χώρα της Ανατολικής Ασίας.
Η οικονομία θα μπορούσε να καταγράψει απώλειες έως και 1,81 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε περίπτωση που σημειωνόταν ένας μεγασεισμός, στα ανοιχτά των ακτών της χώρας, ο οποίος θα προκαλούσε καταστροφικών συνεπειών τσουνάμι, την κατάρρευση εκατοντάδων κτιρίων και πιθανόν τον θάνατο περίπου 300.000 ανθρώπων.
Η Ιαπωνία ως μια από τις επιρρεπείς σε σεισμούς χώρες, η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα περίπου 80% για σεισμό μεγέθους 8 με 9 βαθμών κατά μήκος της Τάφρου Νανκάι.
Τι αναφέρει η έκθεση για ενδεχόμενο μεγασεισμό
Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, βασισμένο στο ενδεχόμενο σεισμού 9 βαθμών στην περιοχή, η Ιαπωνία πιθανόν να αναγκαστεί να προχωρήσει στην απομάκρυνση 1,23 εκατομμύριο κατοίκων ή αλλιώς του 10% του συνολικού πληθυσμού της.
'Εως και 298.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους από τσουνάμι και από καταρρεύσεις κτιρίων αν ο σεισμός σημειωθεί αργά το βράδυ κάποιου χειμώνα, προκύπτει από την έκθεση.
Η τεκτονική καταπόνηση που συσσωρεύεται μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα έναν μεγασεισμό σχεδόν μια φορά στα 100 ή στα 150 χρόνια.
Τον περασμένο χρόνο η Ιαπωνία εξέδωσε για πρώτη φορά προειδοποίηση για «σχετικά μεγαλύτερη πιθανότητα» ενός μεγασεισμού μεγέθους έως και 9 βαθμών στην τάφρο μετά τη δόνηση των 7,1 βαθμών που σημειώθηκε στο άκρο της.
Το 2011 σεισμός 9 βαθμών που προκάλεσε φονικό τσουνάμι και η επακόλουθη πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο Νταΐτσι της Φουκουσίμα στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους