Λέκκας για Μιανμάρ: Τι συνέβη με τα ψηλά κτίρια - Οι έλεγχοι στην Ελλάδα και πόσο κινδυνεύουμε
«Έχουμε έναν καλό αντισεισμικό κανονισμό στην Ελλάδα», επισήμανε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Περισσότερους νεκρούς από τον σεισμό στη Μιανμάρ περιμένει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα δεν διατρέχουμε τον ίδιο κίνδυνο καθώς «έχουμε ως χώρα έναν καλό αντισεισμικό κανονισμό».
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός στις επιπτώσεις του σεισμού σε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη: «Στην πρωτεύουσα οι καταστροφές είναι εγγύς πεδίου, δηλαδή άμεσες, ενώ η άλλη κατηγορία εμφανίστηκε στην Ταϊλάνδη όπου λόγω της απόστασης το κούνημα από τον σεισμό είναι αργό και μεγάλο». Σύμφωνα με τον καθηγητή, εκεί τα σεισμικά κύματα συντονίστηκαν με τις ψηλές κατασκευές.
Η περίπτωση της Ελλάδας
Ερωτηθείς για το εάν απαιτείται μεγαλύτερη αντισεισμική θωράκιση στη χώρα μας, με δεδομένη την ύπαρξη τριών μεγάλων ρηγμάτων, απάντησε: «Η Ελλάδα διαθέτει έναν εξαιρετικά προηγμένο αντισεισμικό κανονισμό που εφαρμόζεται εδώ και 40 χρόνια. Οι κατασκευές μας είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες, ενώ η επιστημονική κοινότητα έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στην αντισεισμική προστασία».
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Λέκκας, κάνοντας μία αντιστοίχιση παρόμοιων σεισμών στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο, διαπιστώνει κανείς ότι «στην Ελλάδα οι βλάβες από σεισμούς είναι πάρα πάρα πολύ μικρές, ακόμα και από τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Όσον αφορά τα πολυώροφα κτίρια επισήμανε ότι «τα ψηλά κτίρια πάντα θέλουν μια επιμέλεια στην κατασκευή. Πρέπει να υπάρχουν ειδικές συνθήκες και να υπάρχουν ειδικοί θεμελίωσης».
Έλεγχοι στα δημόσια κτίρια
Αναφορικά με τον έλεγχο της αντισεισμικής θωράκισης στα δημόσια κτίρια, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι έχουν απογραφεί 30.000 κτίρια και έχουν ελεγχθεί ήδη 18.000. «Μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες θα έχουμε ολοκληρώσει τους ελέγχους, καλύπτοντας ένα κενό δεκαετιών» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επισημαίνοντας ότι μέσα σε σχεδόν 20 χρόνια (2002-2020) είχαν γίνει μόλις 13.000 έλεγχοι.
«Τώρα οι έλεγχοι είναι υποχρεωτικοί και πιστεύω ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε την πλήρη εικόνα των δημόσιων κτηρίων της χώρας», πρόσθεσε.