Τσικνοπέμπτη: Τα 7 σωτήρια τρόφιμα και ποτά για να χωνέψετε το κρέας
Από τον ανανά στο τζίντζερ τα τρόφιμα και ποτά που βοηθούν στην πέψη των κρεατικών της Τσικνοπέμπτης.

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια μέρα διατροφικής υπερβολής και το τίμημα είναι υψηλό. Τα ζουμερά κρέατα, οι λαχταριστές σος και τα τηγανητά συνοδευτικά συνθέτουν μια γαστρονομική κραιπάλη, που συχνά καταλήγει σε δυσφορία. Η υπερφαγία μπορεί να οδηγήσει σε στομαχόπονο, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και δυσπεψία, προκαλώντας αίσθημα βάρους και κόπωση. Ειδικά όταν η κατανάλωση των εδεσμάτων συνοδεύεται από κρασί, το πεπτικό μας σύστημα έχει να κάνει πολλή δουλειά.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόφιμα και ποτά που μπορούν να μας βοηθήσουν στην πέψη, μειώνοντας τις δυσάρεστες συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης. Το τσάι από φυσικά βότανα μπορεί να διευκολύνει την διαδικασία, το γιαούρτι με προβιοτικά ενισχύει την εντερική χλωρίδα, τα φρούτα περιέχουν ένζυμα που διασπούν τις τροφές, ενώ η κατανάλωση ενός ροφήματος από τζίντζερ μπορεί να καταπραΰνει το στομάχι και να βοηθήσει στην αποτοξίνωση. Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι αυτά τα τρόφιμα και ποτά και πώς μπορούμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας για μια πιο ευχάριστη Τσικνοπέμπτη.
Ανανάς
Ο ανανάς είναι εξαιρετικός για την πέψη, καθώς περιέχει το ένζυμο βρομελίνη, το οποίο διασπά τις πρωτεΐνες και διευκολύνει την απορρόφησή τους. Μερικές φέτες ανανά αρκούν για να μειώσουν τη δυσφορία και το φούσκωμα, ενώ παράλληλα βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των κρεατικών.
Γιαούρτι
Ακούγεται παράδοξο, αλλά το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στην πέψη. Το γαλακτικό οξύ που περιέχει ενισχύει τα γαστρικά υγρά, διευκολύνοντας τη διάσπαση των πρωτεϊνών των κρεάτων. Παράλληλα, περιέχει ωφέλιμα βακτήρια, όπως οι λακτοβάκιλλοι και τα μπιφιδοβακτήρια, που ενισχύουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου και, κατά συνέπεια, την πέψη. Δεν είναι τυχαίο που το τζατζίκι θεωρείται το ιδανικό συνοδευτικό.
Ξύδι και λαχανικά
Το ξύδι περιέχει οξικό οξύ, το οποίο ενισχύει τα γαστρικά υγρά και διεγείρει την παραγωγή πεπτικών ενζύμων, διευκολύνοντας τη διάσπαση των τροφών. Από την άλλη, τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες ενισχύουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου και βοηθούν στην κινητικότητα του πεπτικού συστήματος. Είναι προφανές ότι, μαζί με τα κρεατικά, είναι καλό να καταναλώνουμε σαλάτες με λαχανικά και ξύδι, ώστε να μειώσουμε τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα.
Σπόροι μάραθου
Σπάνιοι μεν, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικοί. Οι σπόροι μάραθου περιέχουν ανηθόλη, μια ουσία με αντισπασμωδικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι οι σπόροι χαλαρώνουν τους μύες του γαστρεντερικού συστήματος, αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου και μειώνουν την παραγωγή αερίων, που προκαλεί φούσκωμα.
Μέντα
Η μέντα περιέχει μενθόλη, η οποία δρα ως φυσικό μυοχαλαρωτικό και βοηθά στην ανακούφιση από κράμπες, φούσκωμα και αέρια. Παράλληλα, βελτιώνει τη ροή της χολής, διευκολύνοντας την πέψη των λιπαρών τροφών. Λίγα φύλλα μέντας ή ένα φλιτζάνι τσάι μέντας μπορούν να μειώσουν τη δυσφορία και το φούσκωμα.
Ζυμωμένα λαχανικά
Αναφερόμαστε φυσικά στο ξινολάχανο, το τουρσί και τα ζυμωμένα παντζάρια. Με τη διαδικασία της ζύμωσης, τα σάκχαρα των λαχανικών διασπώνται και μετατρέπονται σε γαλακτικό οξύ, το οποίο ενισχύει τα γαστρικά ένζυμα και διευκολύνει την πέψη.
Τζίντζερ
Μια μικρή ποσότητα ωμού τζίντζερ ή ένα ζεστό ρόφημα μπορεί να κάνει θαύματα. Οι βιοδραστικές του ενώσεις, οι τζιντζερόλες και οι σογκαόλες, διεγείρουν την παραγωγή πεπτικών ενζύμων, προωθούν την ταχύτερη κένωση του στομάχου, μειώνουν τον ερεθισμό και συμβάλλουν στην ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου. Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και καταπραΰνει το γαστρεντερικό σύστημα.