Τσιγάρο, αλκοόλ, επεξεργασμένα τρόφιμα, ορυκτά καύσιμα σκοτώνουν 2,7 εκατ. Ευρωπαίους τον χρόνο
Συγκλονιστική έρευνα του ΠΟΥ αναφέρει ότι οι ισχυρές βιομηχανίες ευθύνονται για πρόωρους θανάτους και σοβαρές ασθένειες
Το τσιγάρο, το αλκοόλ, τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνουν 2,7 εκατ. ανθρώπους το χρόνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος καλεί τις κυβερνήσεις να επιβάλουν αυστηρότερους κανόνες για τα προϊόντα που βλάπτουν την υγεία.
Σε μία πραγματικά συγκλονιστική έρευνα, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι οι ισχυρές βιομηχανίες ευθύνονται για πρόωρους θανάτους και σοβαρές ασθένειες χρησιμοποιώντας «παραπλανητικό» μάρκετινγκ, ενώ παρεμβαίνουν και στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να προλαμβάνουν θανατηφόρες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης.
Στην εν λόγω έρευνα γίνεται ένας λεπτομερής υπολογισμός από τον οποίο προκύπτει ότι το τσιγάρο, το αλκοόλ, τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνουν πάνω από 7.400 ανθρώπους την ημέρα σε 53 χώρες της Ευρώπης. Συνολικά, οι τέσσερις βιομηχανίες ευθύνονται για 2,7 εκατ. θανάτους ετησίως στην Ευρώπη, που αντιστοιχεί στα ένα τέταρτο (24,5%) των συνολικών θανάτων.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που με μία έκθεση η αρμόδια υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ εξαπολύει ευθεία επίθεση στις μεγάλες επιχειρήσεις και στην τεράστια ζημιά που προκαλούν οι ίδιες και τα προϊόντα τους στη δημόσια υγεία. Η έρευνα, μάλιστα, περιγράφει το πώς «οι μεγάλες βιομηχανίες» χρησιμοποιούν ανοιχτές ή συγκαλυμμένες μεθόδους για να αυξήσουν τα κέρδη τους καθυστερώντας ή εκτροχιάζοντας τις πολιτικές που στοχεύουν στη βελτίωση της δημόσιας υγείας.
Οι τακτικές που εφαρμόζουν οι «μεγάλες βιομηχανίες» υπονομεύουν τα μέτρα για τη μείωση του καπνίσματος, του ποτού και της παχυσαρκίας, που είναι οι σημαντικότερες αιτίες πρόκλησης ασθενειών που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Τα νέα στοιχεία έρχονται μετά από μία έρευνα που είχε βγει το 2023 και έδειχνε ότι το αλκοόλ, το κάπνισμα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά, καθώς και τα ορυκτά καύσιμα προκαλούν 19 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο, που αντιστοιχεί στο 34% των θανάτων συνολικά.
Η ανάλυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει επίσης ότι καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να επιτύχει τους στόχους του ΟΗΕ για μείωση των ρυθμών αύξησης της παχυσαρκίας ή τη μείωση του καπνίσματος για τους 15 ετών και άνω κατά τουλάχιστον 30%. Μάλιστα, οι 53 χώρες καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο.
Επίσης, παρά τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, η μειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, ενώ οι προσπάθειες να γίνουν τα επιβλαβή προϊόντα λιγότερο ελκυστικά για τους καταναλωτές με τη χρήση άσχημης συσκευασίας ή την αύξηση της φορολογίας τους δεν έχουν εφαρμοστεί ευρέως.
«Με λαμπρή εξαίρεση τους νόμους για το μάρκετινγκ στα τσιγάρα σε πολλές χώρες, οι παγκόσμιες προσπάθειες ελέγχου του επιβλαβούς μάρκετινγκ έχουν, στην καλύτερη περίπτωση, αποδειχτεί ελλιπείς», καταλήγει η έκθεση, την οποία παρουσίασε σε εκτενές δημοσίευμά της η εφημερίδα, Guardian.