Τσιάρας στο Action 24 για αιγοπρόβατα: Μέχρι τέλη Σεπτέμβρη θα αρθεί πλήρως η απαγόρευση των σφαγών
Η πρόβλεψη για το συνολικό αριθμό των ζώων που αναμένεται να θανατωθούν. «Ακολουθήσαμε την ευρωπαϊκή οδηγία», είπε ο υπουργός.
Την πλήρη άρση των μέτρων απαγόρευσης των σφαγών για την αντιμετώπιση της πανώλης των αιγοπροβάτων που χτύπησε τη χώρα μας, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Μιλώντας στο Action 24, ο υπουργός τόνισε: «Το Ευρωπαϊκό Πρωτόκολλο λέει ότι θέλουμε 30 μέρες μετά την παρουσία του τελευταίου κρούσματος και εφόσον δεν παρουσιαστεί κανένα άλλο προκειμένου να υπάρξει μια σταδιακή απελευθέρωση των μέτρων σε περιοχές που έχουν καταγραφεί τα κρούσματα της πανώλης».
«Γι’ αυτό το λόγο, ενώ είχαμε βάλει απαγόρευση μετακινήσεων και σφαγών, ήραμε αυτά τα μέτρα σε Περιφερειακές Ενότητες που ξέραμε ότι ήταν ‘καθαρές’», σημείωσε ο Κώστας Τσιάρας.
«Από τη στιγμή που έχουμε καταγεγραμμένο κρούσμα την προηγούμενη εβδομάδα -και μάλλον κλείνει σιγά σιγά ο κύκλος της πανώλης- χρειαζόμαστε ένα χρόνο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για να απελευθερωθεί η διαδικασία», υπογράμμισε.
«Είναι πολύ σημαντικό για το ζωικό μας κεφάλαιο, να μπορέσουμε περί τα τέλη Οκτωβρίου με Νοέμβριο, όταν τα ζώα είναι πολύ παραγωγικά, να μπορεί να μας δώσει αυτά τα αποτελέσματα το ζωικό κεφάλαιο της Ελλάδας. Είναι πολύ σημαντικό και για τους ίδιους της κτηνοτρόφους και για την εθνική οικονομία», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Η πανώλη είναι μια ζωονόσος που έθεσε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Οφείλεται σε έναν ιό, η μεταδοτικότητα του οποίου ξεπερνά το 90%. Και τα ζώα που έχουν τον ιό της πανώλης οδηγούνται στο να μην έχουν διάρκεια ζωής πάλι στο 90% με 100%», υπογράμμισε, σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Κώστας Τσιάρας.
Τόνισε, επίσης, ότι η προσπάθεια για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και τον περιορισμό της μετάδοσης, ήταν η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.
Σχετικά με τα μέτρα που επιβλήθηκαν, ανέφερε ότι βασίστηκαν πλήρως στους ευρωπαϊκούς κανόνες. «Αν ένα ζώο έχει πανώλη, πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι. Πρέπει να βάλεις δύο ζώνες προστασίας τριών χιλιομέτρων και μία ζώνη επιτήρησης δέκα χιλιομέτρων, ούτως ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με τον ιό», επισήμανε.
«Σήμερα που μιλάμε και που η πρόβλεψη είναι να έχουμε θανάτους περίπου 25.000 ζώων στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή στη Ρουμανία οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ μεγαλύτεροι, δέκα φορές και πλέον πάνω από την Ελλάδα», σημείωσε, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα έχει μικρότερο ζωικό κεφάλαιο.