Άδωνις σε Σαμαρά για τους παράτυπους μετανάστες: «Λατρεμένε μου Πρόεδρε...»
Σε μείζον εσωκομματικό ζήτημα για τη Νέα Δημοκρατία εξελίσσεται η αιφνίδια τροπολογία του υπουργού Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη για τη νομιμοποίηση των παράτυπων μεταναστών που ζουν (έως 30 Νοεμβρίου) στην Ελλάδα για τρία χρόνια και η σύνδεσή της ευκαιρίας να πάρουν άδεια παραμονής με την εργασία.
Αμέσως μετά την κατάθεση της τροπολογίας και αφού ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της προχώρησε σε μία πολύ σκληρή δήλωση εκφράζοντας ανοιχτά την οργισμένη διαφωνία του με φράσεις όπως «η Ελλάδα είναι χώρα, η Ελλάδα δεν είναι χώρος» και «η Ελλάδα θα γίνει φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών» καλώντας την κυβέρνηση να την πάρει πίσω.
Η δήλωση του κ. Σαμαρά κυκλοφόρησε την ώρα που στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δηλώσεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής όπου μεταξύ άλλων μπήκε και το ελληνικό αίτημα για επιπλέον κονδύλια που θα κατευθυνθούν προς το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Η ελληνική πρωθυπουργική αποστολή ενημερώθηκε τάχιστα για την παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού και αυτό που αποφασίστηκε ήταν να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες στον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη , λόγω των στενών σχέσεων που διατηρεί με τον κ. Σαμαρά, και όχι στον υπουργό που έφερε την τροπολογία, τον Δημήτρη Καιρίδη, να πάει στη βουλή και να τοποθετηθεί για την επίμαχη τροπολογία.
«Είναι γνωστή η λατρεία που έχω στον αξιοσέβαστο πρώην Πρωθυπουργό» ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης και παρά το γεγονός ότι επιχείρησε να πείσει τα «γαλάζια» έδρανα ότι δεν απαντά στον ίδιο, ήταν εξόφθαλμη η προσπάθεια του να δώσει διευκρινήσεις που θα εν τέλει μπορεί να κατευνάσουν τον Αντώνη Σαμαρά.
Κατά τον κ. Γεωργιάδη, η κυβέρνηση δεν αλλάζει τον πυρήνα της μεταναστευτικής πολιτικής που ψηφίστηκε το 2014 για την 7ετία που προβλέπεται ως κριτήριο για την άδεια παραμονής, ωστόσο άπαξ, κάνει μία ρύθμιση που αφορά περίπου 30.000 παράτυπους μετανάστες δίνοντας τους την ευκαιρία να μπουν στην παραγωγική διαδικασία με δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.
Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι αυτή η άδεια θα δοθεί μόνον σε όσους έχουν λευκό ποινικό μητρώο και αυτομάτως θα παύει να ισχύει μόλις ο δικαιούχος βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας.
Την τροπολογία Καιρίδη έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ , όπως ανακοίνωσε η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση «να μην υποκύψει σε ακροδεξιές φωνές».
Θετικά τοποθετήθηκε και το ΠΑΣΟΚ με τον Μιχάλη Κατρίνη να τονίζει πως θα πρέπει να δοθεί λύση χωρίς φόβο ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν για εργατικά χέρια οι τοπικές κοινωνίες.
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από την «Ελληνική Λύση», τους «Σπαρτιάτες» και τη «Νίκη» με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να ξεκαθαρίζει ότι η ρύθμιση έρχεται να βάλει τάξη σε ένα άναρχο τοπίο με την καταγραφή αυτών των ανθρώπων συνδέοντας για πρώτη φορά την άδεια παραμονής με την άδεια χορήγησης εργασίας.
Δείτε την τοποθέτηση του υπουργού Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη στο Action 24: