Αντώνης Σαμαράς: Τρίτο χτύπημα - 21 ημέρες στο «αντάρτικο»
Ο Αντώνης Σαμαράς μέσα σε 21 ημέρες ταράζει ξανά τα…ήρεμα εσωκομματικά νερά. Μπορεί στον δημόσιο σχολιασμό του, το Μέγαρο Μαξίμου να επιλέγει σταθερά το πυροσβεστικό κλισέ για τις «γνώστες και πάγιες θέσεις» του πρώην Πρωθυπουργού, ακόμη όμως το κλισέ αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ως διαρροή στο πολιτικό «μπάσιμο» εντός Βουλής για την τροπολογία υπουργείου Μετανάστευσης.
Αντ' αυτού επιλέγη η πυροσβεστική παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη με το δεξιό προφίλ και τις προνομιακές σχέσεις με τον πρώην Πρωθυπουργό. Ο υπουργός Εργασίας πήρε οδηγίες από τις Βρυξέλλες για τη διπλή παρέμβαση στη βουλή σε μία προσπάθεια κατευνασμού του κ. Σαμαρά. Ακόμα και με το τέχνασμα της λέξης «λαθρομετανάστες» που χρησιμοποίησε για να δείξει τις ταυτόσημες απόψεις του με εκείνες του κ. Σαμαρά....
Το «τριπλό αντάρτικο» Σαμαρά
Τρία διαδοχικά χτυπήματα από τα...δεξιά έχει κάνει το τελευταίο διάστημα ο Μεσσήνιος πολιτικός. Όπως την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναποδογύριζε επίσημα την κλεψύδρα για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν .
Ο πρώην Πρωθυπουργός με τη συνέντευξή στην «Καθημερινή», χωρίς να μιλήσει για τον «πειρατή», εξέφραζε ανοιχτά τη διαφωνία στο μεγάλο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου που θα στηνόταν στο Μέγαρο Μαξίμου στις 7 Δεκεμβρίου.
«Νομίζω πως δεν είναι καλή ιδέα», ήταν η φράση την οποία ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έβαζε στο ευθύβολο χτύπημα του, ακόμη και κατά της θετικής ατζέντας:
«Όσο συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως "πειρατής" δεν υπάρχει καμία θετική ατζέντα», με την προειδοποίηση ότι «ο κατευνασμός υπήρξε πάντα πολύ επικίνδυνος».
Η λέξη κατευνασμός αποτελεί σήμα-κατατεθέν στις αναφορές για τα ελληνοτουρκικά του Κώστα Καραμανλή, τον οποίο μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς δεν αντέγραψε απλώς φραστικά σε αυτήν την συνέντευξη, καθώς το μήνυμα του στον Κυριάκο Μητσοτάκη συμπληρώθηκε με τη σημείωση, ότι δύο πρωθυπουργοί δεν μπορεί να κάνουν «τόσο λάθος».
Στην ίδια παρέμβαση ο Αντώνης Σαμαράς τέντωσε το σχοινί των εσωκομματικών αντιθέσεων και για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Απέναντι στις διαρροές που ήθελαν την κυβέρνηση να φέρνει ακόμη και έως το τέλος του χρόνου την νομοθέτηση του, ο πρώην Πρωθυπουργός «όπλισε» ξανά, ξεκαθαρίζοντας με ένα «όχι»ότι θα το καταψηφίσει: «οφείλουμε να στηρίξουμε την "πυρηνική" οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Δηλαδή υπάρχει ΜΑΝΑ και ΠΑΤΕΡΑΣ».
Ο κ. Σαμαράς επικρίνοντας την επερχόμενη κυβερνητική πρωτοβουλία, είχε αναφέρει: «Άλλωστε, το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια έλυσε κάθε πρόβλημα «δικαιωμάτων». Από κει και ύστερα, αν τους αναγνωρίσουμε «γάμο», θα αναγκαστούμε αργότερα - για λόγους «εξίσωσης» ανόμοιων πραγμάτων - να αναγνωρίσουμε και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Όμως τα παιδιά έχουν ανάγκη από γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Έχουν ανάγκη – και δικαίωμα – να έχουν μάνα και πατέρα. Όχι «γονέα ένα» και «γονέα δύο».
Ο Αντώνης Σαμαράς που δεν έχει κρύψει τη διαφωνία του με την στρατηγική διεύρυνσης, κλιμάκωσε την προβολή της δεξιάς ατζέντας με την σπάνια κίνηση του να χτυπήσει κοινοβουλευτικά, ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας.
Για το μεταναστευτικό άλλωστε οι διαφορές, που δεν γεφυρώθηκαν από την αυστηρότερη πολιτική, είναι φανερές πρώτα και από όλα στη διαφορετική φρασεολογία που χρησιμοποιείται από τις δυο πλευρές.
Ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις ομιλίες του αναφέρεται σε λαθρομετανάστες και εκφράζει σταθερά την αντίθεση του στα σχέδια ενσωμάτωσης. Φράση που χρησιμοποίησε και ο κ. Γεωργιάδης στη βουλή σε μία προσπάθεια να δείξει ότι οι απόψεις του δεν είναι μακριά από εκείνες του πρώην Πρωθυπουργού.
Το σκληρό μήνυμα του κ. Σαμαρά ότι «η χώρα μας με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών», είναι σαφές ότι δεν αλλάζει ούτε μετά τις εξηγήσεις του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη που επιστρατεύτηκε για να εξομαλυνθεί το κλίμα.