«Τρέχει» συνέχεια η μύτη σου; Η αίτια μπορεί να «μοιάζει» με αλλεργία αλλά δεν είναι!
Ήξερες λοιπόν πως μία από τις ρινίτιδες που μοιάζουν αδικαιολόγητες έχουν να κάνουν με το φαγητό;

Η Άνοιξη μας φέρνει τη χαρά της ανανέωσης και της ευεξίας, αλλά για ορισμένους μπορεί να σημαίνει επίσης την έναρξη της μάχης με τις αλλεργίες. Με τη φύση να ανθίζει και τη γύρη να κολλάει σε κάθε επιφάνεια, η περίοδος αυτή μπορεί να είναι πραγματικό «μαρτύριο» για όσους υποφέρουν από αλλεργίες. Αν είσαι και εσύ με ένα χαρτομάντηλο στο χέρι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ξέρεις ακριβώς τι εννοώ.
Ωστόσο επειδή ακριβώς η Άνοιξη είναι συνυφασμένη με τις αλλεργίες και η καταρροή της μύτης είναι καθημερινό φαινόμενο, λέμε με μεγάλη ευκολία «δεν έχω τίποτα, αλλεργία είναι», χωρίς να έχουμε αναζητήσει άλλη αιτία για την καταρροή.
Ήξερες λοιπόν πως μία από τις ρινίτιδες που μοιάζουν αδικαιολόγητες έχουν να κάνουν με το φαγητό;
Η ρινίτιδα που οφείλεται στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών λέγεται γευστική και επιστημονικά ανήκει στις μη αλλεργικές ρινίτιδες. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Medicine, οι πιο συνηθισμένες τροφές που μπορεί να υποκινήσουν γευστική ρινίτιδα περιέχουν καψαϊκίνη, όπως:
- Καυτερό τσίλι
- Κόκκινες πιπεριές
- Κόκκινο πιπέρι
- Σάλτσα ταμπάσκο
- Κρεμμύδια
- Ξύδι
- Μουστάρδα
Το ποιος είναι ο οργανικός μηχανισμός που οδηγεί στην εκδήλωση αυτής της μη αλλεργικής ρινίτιδας παραμένει αδιευκρίνιστο για την επιστημονική κοινότητα. Αρκετοί επιστήμονες όμως, εκτιμούν ότι η διέγερση του τριδύμου νεύρου προκαλεί ένα αντανακλαστικό το οποίο έχει ως τελικό αποτέλεσμα την ακούσια καταρροή.
Το τρίδυμο νεύρο, γνωστό και ως πέμπτο κρανιακό νεύρο, είναι το πιο περίπλοκο από τα 12 κρανιακά νεύρα και υπεύθυνο για την αίσθηση στο πρόσωπο και κινήσεις όπως το δάγκωμα και το μάσημα.