Τραμπ στο Νταβός: Έχω πολλά παράπονα από την Ευρώπη - Τέλος το αστείο με τη συμπερίληψη
Μέσω διαδικτυακής σύνδεσης από τον Λευκό Οίκο, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε λόγο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε στο διεθνές ακροατήριο επιχειρηματιών, πολιτικών και άλλων ελίτ στην ετήσια εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε διαδικτυακά στην πρώτη του παγκόσμια ομιλία, επαναλαμβάνοντας πολλά από τα συναισθήματα που καθόρισαν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις και την εναρκτήρια ομιλία του. Υποστήριξε ότι μια «χρυσή εποχή» έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ, χαιρετίζοντας μια «επανάσταση της κοινής λογικής».
Αμέσως μετά εξαπέλυσε επιθέσεις κατά της διοίκησης του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν και υποστήριξε την πρόωρη ανάκληση των εκτελεστικών διαταγών της «εποχής Μπάιντεν».
«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχασε εντελώς τον έλεγχο του τι συνέβαινε στη χώρα μας, αλλά ιδιαίτερα με την οικονομία μας με υψηλό πληθωρισμό και στα σύνορά μας», είπε ο Τραμπ.
Μιλώντας για μια «μαζική εντολή» που είπε ότι κέρδισε από τον αμερικανικό λαό, λέγοντας πώς κέρδισε και τις επτά πολιτείες. Χωρίς να μετριάσει τη ρητορική του, είπε επίσης ότι οι πρώτες 72 ώρες στην εξουσία του ήταν «τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση της κοινής λογικής».
«Η Ευρώπη φέρεται άδικα στις ΗΠΑ»
Αναφερόμενος στην Ευρώπη υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται άδικα στις ΗΠΑ όσον αφορά στο ζήτημα της φορολογίας.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για το πόσες ρυθμίσεις έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και σημείωσε ότι «από τη σκοπιά της Αμερικής, η ΕΕ μας συμπεριφέρεται πολύ, πολύ άδικα, πολύ άσχημα», προσθέτοντας ότι «δεν παίρνουν τα αγροτικά μας προϊόντα και δεν παίρνουν τα αυτοκίνητά μας. Όμως μας στέλνουν αυτοκίνητα κατά εκατομμύρια. Δυσκολεύουν πολύ την εισαγωγή προϊόντων στην Ευρώπη».
Χαρακτήρισε «απόλυτη ανοησία» τη συμπερίληψη
Ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του χαρακτήρισε «απόλυτη ανοησία» τις πρωτοβουλίες ποικιλομορφίας, ισότητας και συμπερίληψης.
Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν μόνο δυο φύλα και ακόμη και στα αθλήματα αυτό θα επικρατήσει ενώ υπενθύμισε ότι ένα από τα πρώτα προεδρικά διατάγματα που υπέγραψε ήταν αυτό.
«Οι μετανάστες θα επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν»
Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής του παρέμβασης, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε μια «εισβολή» μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, προσθέτοντας ότι οι προεδρικές του ενέργειες αποσκοπούσαν στην καταστολή της μετανάστευσης.
«Έχω αναπτύξει εν ενεργεία στρατεύματα του αμερικανικού στρατού και της Εθνικής Φρουράς στα σύνορα για να βοηθήσω στην απόκρουση της εισβολής. Ήταν πραγματικά μια εισβολή. Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστεί το έδαφός μας μετά από τέσσερα χρόνια», είπε ο Τραμπ.
Καλεί τις παγκόσμιες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ
Παράλληλα, προειδοποίησε τις παγκόσμιες επιχειρήσεις, λέγοντας ότι έπρεπε να παράγουν τα προϊόντα τους στην Αμερική και ότι θα λάβουν ευνοϊκές φορολογικές ελαφρύνσεις για να το κάνουν.
«Το μήνυμά μου σε κάθε επιχείρηση στον κόσμο είναι πολύ απλό, ελάτε να φτιάξετε το προϊόν σας στην Αμερική και θα σας δώσουμε από τους χαμηλότερους φόρους από οποιοδήποτε έθνος στον κόσμο», είπε.
«Τους μειώνουμε πολύ ουσιαστικά, ακόμη και από τις αρχικές φορολογικές περικοπές. Αλλά αν δεν φτιάξετε το προϊόν σας στην Αμερική, που είναι προνόμιά σας, τότε πολύ απλά, θα πρέπει να πληρώσετε δασμούς», είπε.
Πρόσθεσε ότι αυτοί οι δασμοί θα είναι «διαφορετικά ποσά», αλλά «θα κατευθύνουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ακόμη και τρισεκατομμύρια δολάρια στο ταμείο μας για να ενισχύσουμε την οικονομία μας και να αποπληρώσουμε το χρέος».
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα υποσχεθεί ότι θα χρησιμοποιήσει δασμούς για να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή, παρά τις αμφιβολίες για την πολιτική των οικονομολόγων.
Πιέσεις προς Σαουδική Αραβία με στόχο την εξόρυξη πετρελαίου
Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του να κάνει πίσω στην καθαρή ενέργεια και να τερματίσει την ομοσπονδιακή υποστήριξη για τα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ προανήγγειλε την άσκηση πιέσεων προς το Ριαντ και τον ΟΠΕΚ με στόχο την μείωση των τιμών του πετρελαίου.
«Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη μονόπλευρη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και τερμάτισαν την παράφορη και δαπανηρή ενίσχυση των ηλεκτρικών οχημάτων», είπε ο Τραμπ στους παρευρισκόμενους στο Νταβός. «Θα αφήσουμε τους ανθρώπους να αγοράσουν το αυτοκίνητο που θέλουν να αγοράσουν» συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Θα ζητήσω επίσης από τη Σαουδική Αραβία και τον ΟΠΕΚ να μειώσουν το κόστος του πετρελαίου. Πρέπει να το μειώσετε, κάτι που ειλικρινά, εκπλήσσομαι που δεν το έγινε πριν από τις εκλογές», κατέληξε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του στο Νταβός. Πιέσεις προς Σαουδική Αραβία, στήριξη στην εξόρυξη πετρελαίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του να κάνει πίσω στην καθαρή ενέργεια και να τερματίσει την ομοσπονδιακή υποστήριξη για τα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ προανήγγειλε την άσκηση πιέσεων προς το Ριαντ και τον ΟΠΕΚ με στόχο την μείωση των τιμών του πετρελαίου.
«Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη μονόπλευρη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και τερμάτισαν την παράφορη και δαπανηρή ενίσχυση των ηλεκτρικών οχημάτων», είπε ο Τραμπ στους παρευρισκόμενους στο Νταβός. «Θα αφήσουμε τους ανθρώπους να αγοράσουν το αυτοκίνητο που θέλουν να αγοράσουν» συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Αν η τιμή έπεφτε, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα τελείωνε αμέσως», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Αυτή τη στιγμή, η τιμή είναι αρκετά υψηλή ώστε αυτός ο πόλεμος να συνεχιστεί. Πρέπει να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου. Θα μπορούσατε να τερματίσετε αυτόν τον πόλεμο», συμπλήρωσε.
Αυξήσεις στις δαπάνες για τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σε μια ομάδα ηγετών επιχειρήσεων και Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Νταβός ότι θέλει τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους.
«Ήταν μόνο στο 2% και τα περισσότερα κράτη δεν πλήρωναν μέχρι να έρθω εγώ», είπε. «Επέμεινα να πληρώσουν, και το έκαναν, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήρωναν πραγματικά τη διαφορά εκείνη την εποχή. Και ήταν άδικο».
«Θέλω να συναντήσω το συντομότερο δυνατό τον Πούτιν»
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι ΗΠΑ «εργάζονται με γρήγορα βήματα για να επαναφέρουν τη δύναμη, την ειρήνη και τη σταθερότητα στο εξωτερικό» ενώ υποσχέθηκε να θέσει τέλος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έδωσε λίγες λεπτομέρειες για το πώς θα το έκανε.
«Πριν ακόμη αναλάβει την εξουσία, η ομάδα μου διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή, η οποία δεν θα είχε συμβεί χωρίς εμάς», τόνισε αναφερόμενος στην κατάπαυση του πυρός που επετεύχθη στη Γάζα. «Οι προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε μια ειρηνευτική διευθέτηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ελπίζουμε ότι βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη», είπε, προσθέτοντας ότι είναι «τόσο σημαντικό να γίνει αυτό». Ο ίδιος χαρακτήρισε την Ουκρανία «απόλυτο πεδίο δολοφονίας» και ξεκαθάρισε ότι «ήρθε η ώρα να τελειώσει». Δήλωσε μάλιστα πως επιθυμεί να συναντήσει το συντομότερο δυνατό τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με στόχο να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Νέες επιθέσεις σε Καναδά και Κίνα
Απαντώντας σε ερωτήσεις των οικονομικών ηγετών που συγκεντρώθηκαν στο Νταβός, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
- Στοχοποίησε εκ νέου τον Καναδά και καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «τεράστιο έλλειμμα» στις εμπορικές σχέσεις με τον βόρειο γείτονα των ΗΠΑ.
- Λέει ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται τον Καναδά για την ξυλεία ή την κατασκευή οχημάτων, προσθέτοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να αποφύγει τους δασμούς αν γίνει αμερικανική πολιτεία.
- Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι θα «εξαφανίσει» το εθνικό χρέος μέσω της δασμολογικής του πολιτικής, λέγοντας ότι «σχεδόν κανένα έθνος στον κόσμο» δεν αντιμετωπίζει δίκαια τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το εμπόριο.
- Σχετικά με την Κίνα, ο Τραμπ λέει ότι «πάντα συμπαθούσε» τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, παρά τις τεταμένες σχέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
- Λέει ότι η κυβέρνησή του προσβλέπει «να τα πάει πολύ καλά με την Κίνα και να τα πάει καλά με την Κίνα». Σημειώνει ότι η Κίνα θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.