Τέμπη: Νέες ανακριτικές πράξεις - «Απαντήσεις» από το εξωτερικό για την έκρηξη
Σε νέες ανακριτικές πράξεις προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, ο ειδικός εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπαϊκάμης που έχει επωμισθεί τη διερεύνηση της σιδηροδρομικής τραγωδία στα Τέμπη. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να ορίσει, και μάλιστα άμεσα, νέο πραγματογνώμονα.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την πραγματογνωμοσύνη του τεχνικού συμβούλου, που ορίστηκε από συγγενείς θυμάτων, στην οποία φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία από αυτά που έχει στα χέρια της η δικαιοσύνη. Το πόρισμα του τεχνικού συμβούλου των οικογενειών κατατέθηκε στον ανακριτή που χειρίζεται την τραγωδία των Τεμπών.
Ο ορισμός νέου πραγματογνώμονα καθώς και η αποκάλυψη του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος - μιλώντας για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη - αποκάλυψε ότι αναμένεται να σταλεί υλικό σε ειδικά εργαστήρια στον Καναδά και στην Αγγλία, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ανάκριση θα παραταθεί αρκετά. Τα εργαστήρια του εξωτερικού, όπου θα σταλεί εκτός από την ύλη που βρέθηκε στο σημείο, και σβησμένο υλικό από βίντεο, αναμένεται να ρίξουν περισσότερο φως στο τι προκάλεσε την έκρηξη.
Η φωτιά αμέσως μετά το τρομακτικό δυστύχημα παραμένει στο επίκεντρο των ερωτημάτων
Η σφοδρή σύγκρουση και κυρίως η φωτιά που εκδηλώθηκε αμέσως μετά το τρομακτικό δυστύχημα παραμένει στο επίκεντρο των ερωτημάτων, με τους εμπειρογνώμονες των οικογενειών των θυμάτων να υποστηρίζουν πως εάν δεν είχε εκδηλωθεί η φωτιά, πιθανόν να είχαν σωθεί ορισμένοι ακόμη άνθρωποι.
Ο Κώστας Λακαφώσης - μηχανολόγος που έχει αναλάβει για λογαριασμό των οικογενειών να εντοπίσει τι προκάλεσε την έκρηξη - επιμένει πως οι νεκροί θα ήταν περίπου 50 εάν δεν είχε προηγηθεί η έκρηξη.
Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης (28/2) στο Action 24, ο κ. Λακαφώσης τόνισε: «Έγιναν πολλά και μαζεμένα ανθρώπινα λάθη, τα οποία όμως δεν ήταν τυχαία. Ήταν αποτέλεσμα μιας συνολικής χαλάρωσης του μηχανισμού, κι ενός σοβαρά προβληματικού μηχανισμού ως προς την τήρηση διαδικασιών και μέτρων ασφαλείας. Από κει και πέρα υπήρχε η σοβαρή έλλειψη των ηλεκτρονικών, των αυτόματων πλέον μέτρων ασφαλείας, τα οποία είναι εκεί να προλαμβάνουν τη σωρεία ανθρώπινων λαθών... Δεν στέκουν οι άλλες λύσεις του μυστηρίου που ακούστηκαν στην αρχή. Το μεν ηλεκτρικό τόξο είναι μια διαφορετική διαδικασία που διαρκεί ούτε δέκατα του δευτερολέπτου.
»Οι ανακριτικές αρχές πρέπει να αποκαλύψουν τι υπήρχε και πού υπήρχε. Τεχνητά εμείς παρατηρούμε μια ανάφλεξη που είναι διαμέτρου περίπου 70-80 μέτρων και διάρκειας 7-8 δευτερολέπτων. Αυτό λοιπόν που μας λέει αυτό είναι μια ποσότητα καυσίμου, η οποία πρέπει να καεί. Πρέπει για 7-8 δευτερόλεπτα κάτι να καίγεται, κάποια καύσιμη ύλη Εδώ λοιπόν είναι το πρόβλημα με το ηλεκτρικό τόξο ή με τα έλαια σιλικόνης τα οποία είναι εντελώς άφλεκτα και είναι ασφαλές όσο και το νερό. Άρα εμείς λέμε ότι αυτό δεν μπορεί να φτάσει σε αυτές τις συνθήκες, να κάνει δηλαδή αυτό το τεράστιο μανιτάρι. Λέμε επίσης ότι το Χημείο του Κράτους έχει διαπιστώσει την ύπαρξη ξυλολίου σε επτά διαφορετικά σημεία από το σημείο της σύγκρουσης».
Σύμφωνα με τον Χρήστο Κωνσταντινίδη, ο οποίος έχασε τη σύζυγό του στα Τέμπη, μια ανάλυση από το Γενικό Χημείο του Κράτους δείχνει ότι στο σημείο εντοπίστηκαν ουσίες όπως ξυλόλιο, προπάνιο, βουτάνιο και τολουόλιο - στοιχεία που δεν εντοπίζονται στη φύση.
Σημειώνεται επίσης ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, πριν από δύο ημέρες, με παραγγελία της προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, ζητά να ερευνηθούν και να απαντηθούν όλες οι καταγγελίες από τους συγγενείς θυμάτων ή από τους συνηγόρους τους.