Τραγανές τηγανητές πατάτες σαν αυτές που τρώμε έξω; Κάντε τις εύκολα!
Οι σπιτικές πατάτες είναι πάντα μια υγιεινότερη λύση από αυτές που αγοράζουμε απ’ έξω. Ωστόσο, πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί δεν μπορούμε να τις κάνουμε τόσο τραγανές όσο τις βρίσκουμε στα μαγαζιά εστίασης.
Κι όμως με τρία μόλις υλικά και μερικά ακόμη μυστικά στη διαδικασία θα καταφέρουμε να πλησιάσουμε το γευστικό αποτέλεσμα που μας ενθουσιάζει.
Η συνταγή
Υλικά
- 1/2 κιλό πατάτες
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 3/4 κουτ. σούπας αλάτι
Διαδικασία
Κόβουμε και μουλιάζουμε τις πατάτες: Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές λωρίδες ζουλιέν. Έπειτα τις μουλιάζουμε σε κρύο νερό για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε καλά μέσα σε απορροφητικό χαρτί. Γιατί τις μουλιάζουμε; Γιατί έτσι φεύγει το άμυλο της πατάτας και θα γίνει πιο τραγανή. Ακόμη, με αυτόν τον τρόπο δεν θα κολλάνε μεταξύ τους στο τηγάνισμα.
Τηγάνισμα: Σε ένα τηγάνι ή φριτέζα ζεσταίνουμε το λάδι και το θερμομετρούμε να φτάσει στους 170°C. Ρίχνουμε τις πατάτες και τις τηγανίζουμε σε δόσεις, μέχρι να πάρουν ελαφρύ καστανό χρώμα, για 3-4 λεπτά της ώρας. Τις αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στραγγίξουν επάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του λαδιού στους 190°C. Ξανατηγανίζουμε σε διαφορετικές φουρνιές τις πατάτες μέχρι να γίνουν τραγανές και χρυσαφένιες, για 1 με 2 λεπτά αναποδογυρίζοντάς τις διαρκώς. Στραγγίξτε τις για τελευταία φορά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, αλατίστε τις και σερβίρετε αμέσως.
Εκτός από αλάτι, μπορούμε να ρίξουμε στις πατάτες μας πριν το σερβίρισμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη, ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ή αποξηραμένο, ακόμα και λίγη τριμμένη παρμεζάνα θα τους ταίριαζε πολύ ωραία. Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε και αλάτια με κάποιο άρωμα, όπως με μαύρη τρούφα.
Πώς τις συντηρούμε
Στην απίθανη περίπτωση που κάποιες πατάτες περισσέψουν, μπορούμε να τις τοποθετήσουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για μια με δύο ημέρες. Όταν θελήσουμε να τις ξαναζεστάνουμε, πρώτα θα πρέπει να τις αφήσουμε για περίπου μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα, τις βάζουμε σε αντικολλητικό, λαδωμένο τηγάνι σε μονή στρώση σε μέτρια θερμοκρασία. Γυρίστε τις από όλες τις πλευρές ανά τακτά διαστήματα, μέχρι να γίνουν ξανά τραγανές.
Πηγή: olivemagazine