Η κλασική κοτόσουπα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα
Μπορεί στην παιδική μας ηλικία να την είχαμε συνδυάσει με την αρρώστια, όμως δεν υπάρχει τίποτα πιο παρηγορητικό στις γκρίζες μέρες του χειμώνα , από ένα πιάτο σούπα κοτόπουλο. Και φυσικά είναι από τις απλές συνταγές που γίνονται εύκολα και γρήγορα.
Υλικά
- 1 νωπό κοτόπουλο Νιτσιάκος, σε μερίδες
- 1 φλιτζάνι του καφέ Ρύζι Καρολίνα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
- 4-5 κλωναράκια σέλινο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στη μέση
- 2 καρότα σε ροδέλες
- 4-5 ολόκληρα μπαχάρια
- 1 κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
- 2 φύλλα δάφνη
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 αβγό
- 2-3 κλωναράκια ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε το κοτόπουλο με τα καρότα, το σέλινο, το κρεμμύδι, τη δάφνη, τα μπαχάρια και το μίγμα μπαχαρικών σε μια βαθιά κατσαρόλα.
Προσθέτετε νερό, όσο να τα σκεπάζει πολύ καλά, αλατίζετε και αρχικά σε δυνατή φωτιά, το αφήνετε να πάρει βράση. Το ξαφρίζετε.
Βήμα 2
Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το κοτόπουλο. Με τρυπητή κουτάλα αφαιρείτε το κοτόπουλο, το κρεμμύδι και τη δάφνη. Ρίχνετε το ρύζι, ίσως και λίγο παραπάνω νερό και μαγειρεύετε για άλλα 10-15 λεπτά.
Βήμα 3
Χτυπάτε στο μούλτι το ασπράδι του αβγού, προσθέτετε τον κρόκο και το λεμόνι και όταν χτυπηθούν, ρίχνετε δυό -τρεις κουτάλες από τη σούπα. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο 1 και μεταφέρετε το μίγμα στη σούπα. Ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τον μαϊντανό.
Βήμα 4
Ξεκοκκαλίζετε όλα τα «δεύτερα» κομμάτια του κοτόπουλου μαζί με λίγο από το ψαχνό και προσθέτετε το κοτόπουλο στη σούπα. Τα υπόλοιπα «καλά» κομμάτια, τα στραγγίζετε καλά και σε φαρδύ τηγάνι λιώνετε το βούτυρο αγελάδος. Μόλις λιώσει, σοτάρετε τα κομμάτια σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν καλά. Σβήνετε με χυμό λεμονιού. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη νοστιμιά!
Tips
Το μυστικό της καλής κοτόσουπας είναι το καλό κοτόπουλο: το ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό και ο κόκορας είναι ιδανικά γιατί έχουν μπόλικη πέτσα και κόλα που φτιάχνει τον πιο νόστιμο ζωμό αλλά και την αληθινή γεύση του παλιού, αγνού πουλερικού.
Πηγή: olivemagazine.gr