Τουρκία: Βάζει χαράτσι σε συμβόλαια, πιστωτικές κάρτες για να πληρώσει τα εξοπλιστικά
Με τέλη υπέρ της αμυντικής βιομηχανίας επιβαρύνονται πιστωτικές κάρτες, συμβολαιογραφικές πράξεις, μεταβιβάσεις ακινήτων και οχημάτων.
Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διατυμπανίζει το συμβόλαιο για τα F-16 τις διαπραγματεύσεις για Eurofighter, ή και τα εγχώρια επιτεύγματα της εταιρείας του γαμπρού του που παράγει τα μη επανδρωμένα Bayraktar TB-2 και να δωρίζει drones αυτοκτονίας στην Αλβανία. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι κάπως διαφορετική και όχι τόσο φανταχτερή.
Η Τουρκία βάζει επιπλέον χαράτσι στους φορολογούμενούς της για να χρηματοδοτήσει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα. Έναν μεγάλο πόρο εσόδων για να χρηματοδοτηθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας υιοθετεί η τουρκική κυβέρνηση με σχέδιο νόμου που προωθεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» της Τουρκίας.
Ενδεικτικά μερικά από τα ποσά που θα εισπράττονται ως τέλη υπέρ του Ταμείου είναι:
- Στις πιστωτικές κάρτες με όριο άνω των 100.000 λιρών Τουρκίας (περίπου 2.700 ευρώ) ετήσιο τέλος 750 λιρών Τουρκίας (20 ευρώ)
- Στις μεταβιβάσεις ακινήτων 750 λίρες Τουρκίας (20 ευρώ) ξεχωριστά από τον αγοραστή και τον πωλητή
- Στις υπόλοιπες υπηρεσίες στα Κτηματολογικά Γραφεία 375 λίρες Τουρκίας (10 ευρώ)
- Στις συμβολαιογραφικές πράξεις για καταχώρηση καινούργιων οχημάτων 3.000 λίρες Τουρκίας (80 ευρώ)
- Στις συμβολαιογραφικές πράξεις για καταχώρηση μεταχειρισμένων οχημάτων 1.500 λίρες Τουρκίας (40 ευρώ)
- Στις λοιπές συμβολαιογραφικές πράξεις 75 λίρες Τουρκίας (2 ευρώ) για κάθε μία
Τα συνολικά έσοδα που προβλέπεται να έχει το «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» με τη ρύθμιση εκτιμώνται στα 75-80 δισ. λίρες Τουρκίας, πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Το εν λόγω Ταμείο δημιουργήθηκε το 1985 από την τότε κυβέρνηση του Τουργκούτ Οζάλ και αποστολή του είναι να χρηματοδοτεί αμυντικά προγράμματα της χώρας. Αποτελεί τον σημαντικότερο πόρο της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής κυβέρνησης, στα καθήκοντα της οποίας περιλαμβάνεται «ο σχεδιασμός της παραγωγής σε ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς των απαιτούμενων σύγχρονων όπλων, εργαλείων και εξοπλισμού». Το ταμείο είναι ειδικού καθεστώτος, είναι ανεξάρτητο και τα χρήματα που διαχειρίζεται δεν αποτελούν μέρος του κρατικού Προϋπολογισμού, αντιθέτως μπορούν να μεταβιβάζονται σε αυτό πόροι του Προϋπολογισμού.