Τουρκία: Ριζική αλλαγή στα σχολεία -Το μάθημα για «Γαλάζια Πατρίδα» και Κυπριακό
Νέο πρόγραμμα σπουδών παρουσίασε το Τουρκικό υπουργείο Παιδείας με τίτλο «Το εκπαιδευτικό μοντέλο του Αιώνα της Τουρκίας»
Ριζικές αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποφάσισε το υπουργείο παιδείας της Τουρκίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών «Ιστορία της Τουρκικής Επανάστασης και του Ατατουρκισμού», που ανακοίνωσε την Τρίτη 30 Απριλίου το τουρκικό υπουργείο Παιδείας θα υπάρξουν αλλαγές στο μάθημα της ιστορίας με ξεχωριστές ενότητες για τον Ψυχρό Πόλεμο, την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΝΤ, το Παλαιστινιακό Ζήτημα και την αποικιοκρατία, ενώ στη λίστα ανάγνωσης θα συμπεριληφθούν και βιβλία για θέματα όπως το Κυπριακό, το «αβάσιμο των διεκδικήσεων» του Πόντου και των Αρμενίων.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα όσον αφορά το κυπριακό, οι μαθητές θα κληθούν να αναλύσουν γραπτές και οπτικές πηγές σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα και να ετοιμάσουν μια έκθεση προς τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αδικίες που θεωρούν ότι υφίστανται οι Τούρκοι στο νησί.
Παράλληλα δεσπόζουσα θέση στο μάθημα της Γεωγραφίας θα κατέχει το δόγμα της Γαλάζιας πατρίδας και θα διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα δικαιώματά της στα διεθνή ύδατα σήμερα και στο μέλλον ή το έργο ύδρευσης που πραγματοποιείται με την “ΤΔΒΚ”. Θα τονιστεί η σημασία της “ΤΔΒΚ” για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο.
Στα σχολικά βιβλία θα συμπεριληφθούν και χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας για να εξηγείται καλύτερα η ανατολική Μεσόγειος, η Θάλασσα των Νήσων (όπως αποκαλείται το Αιγαίο) και η στρατηγική σημασία της Κύπρου.
Την ίδια ώρα την αντίδραση των αντιπολιτευόμενων μέσω ενημέρωσης προκάλεσε η προσθήκη ξεχωριστής ενότητας με θέμα το Τζιχάντ και τον ρόλο του στην διασφάλιση της ειρήνης και της υπεράσπισης της πατρίδας (ιερός πόλεμος) στο μάθημα των θρησκευτικών στο Λύκειο