Τουρκία: Επιχείρηση εξωστρέφειας Ερντογάν στον απόηχο της πώλησης των F-16
Σε διπλωματικό μαραθώνιο επιδίδεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες ώρες αφού μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επισκέφτηκε την Αίγυπτο, με τον άλλοτε εχθρό του Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι να του επιφυλάσσει θερμή υποδοχή, στρώνοντας του το κόκκινο χαλί.
Λίγες ημέρες μετά τη λήξη της 15νθημέρης περιόδου ενστάσεων του αμερικανικού Κογκρέσου και την οριστικοποίηση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει στη λογική του «κλείσιμου μετώπων» που υιοθέτησε μετά την επικράτηση του στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου και επισκέφτηκε το Κάιρο μετά από 12 χρόνια θέλοντας με αυτό τον τρόπο να σφραγίσει την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Αίγυπτο, η οποία επιχειρείται από το 2022.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν οι δυο ηγέτες, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αναθερμάνουν τις προβληματικές μέχρι πρόσφατα σχέσεις Αιγύπτου και Τουρκίας ενώ επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των μεταξύ τους οικονομικών σχέσεων και στον πόλεμο στη Γάζα, αναδεικνύοντας τα σημεία σύγκλισης των απόψεών τους
Όταν το «δικτάτορας» έγινε «αδελφός μου»
Στα αξιοσημείωτα της συνάντησης των δυο ηγετών ήταν η αναφορά του Τούρκου πρόεδρου που χαρακτήρισε «αδελφό του» τον Αλ Σίσι και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Άγκυρα, λέγοντας ότι αυτό θα αποτελέσει σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών. Ήταν Μάρτιος του 2019 όταν ο Τούρκος πρόεδρος αποκαλούσε «δικτάτορα» τον Αιγύπτιο πρόεδρο και ότι δεν επιθυμούσε να κάτσει στο ίδιο τραπέζι μαζί του, ωστόσο πλέον ο άξονας της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας μετά και την επανεκλογή της κυβέρνησης Ερντογάν επανακαθορίστηκε.
«Έχουμε κοινή ιστορία και πολιτισμό συνυφασμένο με την Αίγυπτο για περισσότερα από 1.000 χρόνια. Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου στο επίπεδο που τους αξίζει. Βλέπουμε επίσης ότι την ίδια βούληση έχει και η αιγυπτιακή πλευρά. Είπα στον αγαπητό μου αδελφό ότι τον περιμένω στην Άγκυρα με την πρώτη ευκαιρία. Πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα νέο σημείο καμπής στις σχέσεις μας» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αναμφίβολα ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έφερε ακόμα πιο κοντά Ερντογάν και Σίσι με τους δυο ηγέτες να έχουν κοινή αντίληψη όσον αφορά τις επιθέσεις του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.
Επιπλέον, φαίνεται να βρίσκεται κοινός τόπος και στη Λιβύη όπου οι δυο χώρες έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Η πρόσφατη όμως επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην αφρικανική χώρα και η προσπάθεια προσέγγισης της πλευράς του στρατάρχη Χάφταρ που στηρίζει το Κάιρο σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία του τουρκικού προξενείου στη Βεγγάζη λειτουργεί ως γέφυρα για Άγκυρα και Κάιρο.
Την ίδια στιγμή αν και δεν υπήρξε κάποια αναφορά στη συνέντευξη Τύπου του Τούρκου προέδρου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ωστόσο αναμφίβολα τέθηκε επί τάπητος και το ενεργειακό με φόντο την ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε παραμονές της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αίγυπτο αρκετοί αναλυτές εξέφρασαν την άποψη ότι μια ενδεχόμενη οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο θα αποτελούσε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.
Η ιστορική συνάντηση εκτός από την υπογραφή οικονομικών συμφωνιών αναμένεται να σφραγιστεί και με την υπογραφή πώλησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία στην Αίγυπτο.
Επίσκεψη Πούτιν πριν τις εκλογές;
Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί μια επαναπροσέγγιση με τη Δύση και τους συμμάχους της, το Κρεμλίνο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Άγκυρα για την οποία έχουν χυθεί τόνοι μελανιού, να πραγματοποιηθεί πριν τις ρωσικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 17 Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται ότι η αιτία της αναβολής της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στην Άγκυρα στις 12 Φεβρουαρίου, ήταν όπως διέρρεαν πηγές και από τις δυο χώρες οι προγραμματισμένες εκλογές σε Τουρκία (31 Μαρτίου) και Ρωσία, με αρκετούς αναλυτές ωστόσο να συσχετίζουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη με την προσπάθεια της Άγκυρας να προσεγγίσει ξανά την Ουάσιγκτον καθώς ήταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την πώληση των F-16.