Τουρκία: Ένταξη της Άγκυρας στην «Ευρωπαϊκή Ασπίδα» με το βλέμμα στα Eurofighter
Eλλάδα και Τουρκία δια μέσου Νίκου Δένδια και Γιασάρ Γκιουλέρ υπέγραψαν ταυτόχρονα την προσχώρηση τους στην πρωτοβουλία της Γερμανίας που αφορά πρόγραμμα αντιπυραυλικής προστασίας, μια κίνηση που από πλευράς Άγκυρας μπορεί να ερμηνευτεί ως ένας ακόμη κρίκος προσέγγισης με τη Δύση.
Το γεγονός ότι η Τουρκία αποφασίζει να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα πυραυλικής ασπίδας, ενώ η ίδια έχει φροντίσει να προμηθευτεί ήδη από το 2018 το σύστημα αεράμυνας των S400, γεννά ερωτήματα σχετικά με την αλλαγή πλεύσης που επιχειρείται από την Άγκυρα, στον απόηχο της πώλησης των μαχητικών F16 από τις ΗΠΑ αλλά βεβαίως και από τη αναβολή της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν στην Άγκυρα.
Πώς προέκυψε η συμμετοχή της Τουρκίας;
Σύμφωνα με την τουρκική έκδοση του BBC, η απόφαση της Τουρκίας να παραλάβει συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία το 2019 οδήγησε σε εντάσεις στις σχέσεις της με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, ιδίως με τις ΗΠΑ.
Ως αποτέλεσμα των προβλημάτων εξωτερικής πολιτικής, η συνεργασία της Άγκυρας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ μειώθηκε ή ακόμη και σταμάτησε. Ωστόσο, σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, με την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία, η εξομάλυνση των σχέσεων συνεχίζεται με νέα βήματα.
Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την πώληση F-16 στην Τουρκία, ενώ μέλη της συμμαχίας, όπως ο Καναδάς, έχουν αρχίσει να αίρουν τα de facto εμπάργκο που είχαν επιβάλει στην αμυντική βιομηχανία.
Η συμμετοχή της Τουρκίας στην ESSI είναι επίσης αξιοσημείωτη, στο πλαίσιο των βημάτων εξομάλυνσης των σχέσεων.
Τα βλέμματα στα Eurofighters
Η συμμετοχή της Τουρκίας στη γερμανική πρωτοβουλία ESSI αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην αμυντική συνεργασία μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, την στιγμή που υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη ανάμεσα στις δυο χώρες σχετικά με την πώληση των μαχητικών Eurofighter.
Το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon απαιτεί την πολιτική έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης και η κίνηση της Τουρκίας να προσχωρήσει στο σύστημα της αντιπυραυλικής ασπίδας που έχει το βλέμμα στη Μόσχα, μπορεί να ερμηνευτεί και ως δείγμα καλής θέλησης μιας και αρκετοί αναλυτές στην Τουρκία κάνουν λόγο ότι για να καλυφθεί το κενό στους αιθέρες δεν αρκούν μόνο τα μαχητικά F16 που εξασφάλισε πρόσφατα η Άγκυρα τα οποία αναμένεται να ενταχθούν στον αεροπορικό στόλο τουλάχιστον σε 4 χρόνια.
Αξιοσημείωτη θεωρείται επίσης η έγκριση από την αμερικανική κυβέρνηση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία ταυτόχρονα με την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, καθώς και η ταυτόχρονη ένταξη της Τουρκίας και της Ελλάδας στην ESSI.