Το ταξίδι της λύτρωσης: Επέστρεψαν από Βηρυτό 22 Έλληνες και 38 Κύπριοι - «Πολύ κοντά μας οι βόμβες»
Στο μεταγωγικό C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας επιβιβάστηκαν 60 άτομα, 38 Κύπριοι πολίτες και 22 Έλληνες.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του σχεδίου «Κόσμος» που αφορά τον επαναπατρισμό Ελλήνων και Κύπριων πολιτών οι οποίοι ζήτησαν να φύγουν από τον Λίβανο εν μέσω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Για τις ανάγκες του σχεδίου εκκένωσης, «επιστρατεύτηκε» ένα μεταγωγικό C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο πέταξε σήμερα από την Ελευσίνα στο Λίβανο. Από το αεροδρόμιο της Βηρυτού επιβιβάστηκαν 60 άτομα - 38 Κύπριοι πολίτες και 22 Έλληνες - οι οποίοι και επέστρεψαν ασφαλείς και ανακουφισμένοι στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Το αεροσκάφος της ΠΑ, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, έκανε πρώτα μια στάση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου κατέβηκαν οι Κύπριοι υπήκοοι. Σε περιγραφές τους μετέφεραν τον τρόμο που έζησαν από τους βομβαρδισμούς. Η Κλέα Ρίτα, φοιτήτρια τα τελευταία χρόνια στο Λίβανο, μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του Φιλελεύθερου, αναφέρθηκε σε πολύ δύσκολα και τραυματικά γεγονότα.
«Ειδικά για εμάς που ζούμε στην Κύπρο και δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες καταστάσεις. Για πρώτη φορά ακούγαμε τέτοια πράγματα», είπε. Πολύ κοντά στην περιοχή που ζει, ανέφερε, σημειώθηκαν βομβαρδισμοί. «Ίσως πέντε λεπτά μακριά έπεσε ρουκέτα. Ακούστηκε πολύ δυνατά», υπογράμμισε και εκείνη την ώρα ήταν στο σπίτι. «Μιλούσα με τους γονείς μου. Περιμέναμε να έρθω στην Κύπρο. Επιστρέφοντας νιώθω πιο ασφαλής και πιο χαλαρή». Όπως εξήγησε, σπουδάζει στο Λίβανο στον οποίο και γεννήθηκε. Κάποια στιγμή, είπε, πρέπει να επιστρέψει λόγω του Πανεπιστημίου. «Δεν γνωρίζουμε πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση. Η κάθε μέρα είναι κάτι καινούριο».
Για δραματικές ώρες στη διάρκεια των βομβαρδισμών μίλησε και Gigi khalifa. «Ήταν δυνατά και τρομακτικά. Ήταν πολύ σκληρές στιγμές, ιδίως για τα παιδιά μου. Ήταν πολύ δύσκολα. Πολύ δύσκολο. Το να πετάς με ένα στρατιωτικό αεροπλάνο, ήταν επίσης μια δύσκολη εμπειρία», είπε και ευχαρίστησε την πρεσβεία που τους φρόντισε. «Είμαστε εδώ, είμαστε ασφαλείς. Οι βόμβες ήταν πολύ κοντά μας. Ευτυχώς είμαστε εδώ, σε μια ασφαλή περιοχή. Νιώθω άσχημα για τους ανθρώπους που αφήσαμε πίσω μας. Είναι πολύ σκληρό, δεν ξέρουμε αν θα τους ξαναδούμε», είπε συγκινημένη.
Φεύγοντας από την Κύπρο, το C-130 ακολούθησε πορεία προς Ελευσίνα, όπου και προσγειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (3/10). Όσοι επέβαιναν στο αεροσκάφος κατέβηκαν με χαμόγελα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης καθώς απέφυγαν τον εφιάλτη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Οι Έλληνες υπήκοοι που έφτασαν στην Αθήνα:
Δείτε το C-130 να επιστρέφει στην Ελευσίνα:
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με ανάρτηση στο Χ αναφέρει ότι ενημερώθηκε «σε πραγματικό χρόνο στο ΕΘΚΕΠΙΧ από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας και την είσοδο του αεροσκάφους C -130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο FIR Λευκωσίας». «Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση» προσθέτει ο κ. Δένδιας.
Σε ετοιμότητα η πρεσβεία στη Βηρυτό
Με μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών ολοκληρώθηκε με ασφάλεια σήμερα Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, η επιχείρηση επαναπατρισμού 60 πολιτών της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας και μελών των οικογενειών τους. Η πρεσβεία μας στη Βηρυτό παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή κάθε δυνατής προξενικής αρωγής σε Έλληνες που διαβιούν στον Λίβανο, υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.
Μητσοτάκης: Οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας τέτοιες αποστολές
«Με χαρά ενημερώθηκα ότι την αποστολή την οποία ανέλαβε το υπουργείο εθνικής άμυνας να μεταφέρουμε με ασφάλεια Έλληνες και Κύπριους συμπολίτες μας από το αεροδρόμιο της Βηρυτού ολοκληρώθηκε αποδεικνύοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι σε θέση να μπορούν να φέρουν εις πέρας τέτοιες αποστολές όπου χρειαστεί και πάνω απ’ όλα να προστατεύουν τους οι πολίτες μας Έλληνες και Κύπριους» σχολίασε από τον Έβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπενθυμίζεται ότι με εντολή του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, βρίσκονται σε ετοιμότητα, αλλά δύο μεταγωγικά αεροσκάφη, αλλά και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, σε περίπτωση που απαιτηθεί μαζικότερη μετακίνηση Ελλήνων από το Λίβανο.
Σε κατάσταση ετοιμότητας το υπουργείο Εξωτερικών
Παράλληλα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το Λίβανο.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό, στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+961) 71 593659 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: grcon.bei@mfa.gr Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα κάτωθι τηλέφωνα επικοινωνίας του υπουργείου Εξωτερικών: (+30) 210-3681350 και (+30) 210-3681730.
Στο πλαίσιο της Δύναμης του ΟΗΕ για τη σταθερότητα του Λιβάνου (UNIFIL) στην ευρύτερη περιοχή πλέει η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» από κοινού με γερμανικές και γαλλικές μονάδες.