Μέση Ανατολή: Ξεκινά η μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης από τον Λίβανο - Αναχωρεί το πρώτο C-130
Σε άμεση ισχύ τίθεται το σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων και Κύπριων πολιτών που βρίσκονται στον Λίβανο.
Σε άμεση εφαρμογή τίθεται το σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων και Κύπριων πολιτών που βρίσκονται στον Λίβανο και επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στις 08:30 το πρωί της Πέμπτης (3/10) αναχωρεί το πρώτο C-130 από την Ελλάδα για να ξεκινήσει και επίσημα η επιχείρηση εκκένωσης των συμπατριωτών μας από τον Λίβανο.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε μέσω Twitter την Τρίτη ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, κατά την οποία η ελληνική Πολεμική Αεροπορία -κατόπιν αιτήματος της Κύπρου- αποφάσισε να διαθέσει C-130 για την απομάκρυνση Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο.
Άλλα δυο C-130 θα είναι σε ετοιμότητα για να αναχωρήσουν, αν χρειαστεί, ανάλογα με τα αιτήματα που θα υποβληθούν και αν διακοπούν οι εμπορικές πτήσεις.
Εναλλακτικά υπάρχει και το σχέδιο ναύλωσης αεροσκαφών αν τα αιτήματα πληθύνουν. Παράλληλα αν χρειαστεί θα διατεθούν και 2 αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πολίτες δια θαλάσσης.
Μέχρι στιγμής τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από Έλληνες που ζουν στον Λίβανο φτάνουν τα 50 σε σύνολο 3.600 ατόμων.
Τα μηνύματα από το έκτακτο ΚΥΣΕΑ
Σημειώνεται πως χθες, Τετάρτη (2/10) συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. «Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια και επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση. Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, εντείνουν ελέγχους και συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με πηγές, στο ΚΥΣΕΑ έγινε αξιολόγηση της κατάστασης με βάση και τις πληροφορίες που δόθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη καθώς και από τον διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη.
Υπάρχει ένα κλίμα ανησυχίας στην Αθήνα, όσον αφορά στην «απάντηση» του Ισραήλ και την προοπτική να πάρει ευρύτερες διαστάσεις αυτή η ανάφλεξη στην περιοχή. Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στα σενάρια που έχουν κάνει οι αρμόδιοι επιτελείς των ενόπλων δυνάμεων.
Ανησυχία για το μεταναστευτικό
Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών και για τον λόγο αυτό υπάρχει προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο.
Δεν είναι επίσης τυχαίο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα στον Έβρο όπου αναμένεται και να κάνει αναφορά στην επέκταση του φράχτη και με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Παράλληλα αποφασίστηκε εντατικοποίηση των έργων προκειμένου οι δομές που υπάρχουν στη χώρα μας και έχουν χωρητικότητα σε ποσοστό 50% να φτάσουν το 100% αν χρειαστεί να υποδεχθούν μετανάστες.
Από την κυβέρνηση επαναλαμβάνουν με έμφαση ότι η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ καθώς απειλείται με την κλιμάκωση αυτή η περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
«Η Ελλάδα», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, «στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια και επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση».