Η αντιμετώπιση του deepfake πορνό από τις γυναίκες της «διπλανής πόρτας»
Το πορνό που δημιουργείται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, τροφοδοτείται συνήθως από μισογυνισμό και κατακλύζει το διαδίκτυο. Η παγκόσμια σταρ Τέιλορ Σουίφτ ήταν το τελευταίο διάσημο θύμα. Τί γίνεται, όμως, με τις γυναίκες της «διπλανής πόρτας»; Όταν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αποτυγχάνουν να κατεβάσουν άμεσα το περιεχόμενο σε περιπτώσεις όπως της διάσημης τραγουδίστριας, πως θα ενεργήσουν στις περιπτώσεις «ανώνυμων» γυναικών; Πότε θα αρχίσουν να τις παίρνουν στα σοβαρά και να ενεργούν με τη δέουσα σοβαρότητα και ταχύτητα;
Την περασμένη εβδομάδα και για περίπου 24 ώρες οι deepfake πορνογραφικές εικόνες της Τέιλορ Σουίφτ εξαπλώθηκαν, ως άλλος ιός, ραγδαία σε όλο το X. Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, πρώην Twitter, άργησε τόσο πολύ να αντιδράσει που μια εικόνα συγκέντρωσε 47 εκατομμύρια προβολές πριν τελικά αποσυρθεί. Ήταν κυρίως οι θαυμαστές της Σουίφτ εκείνοι που κινητοποιήθηκαν και προχώρησαν μαζικά σε «αναφορά» των εικόνων, καθώς υπήρξε δημόσια κατακραυγή που εξελίχθηκε σε οργή. Το θέμα που έφτασε μέχρι και τον Λευκό Οίκο, χαρακτηρίστηκε ως «ανησυχητικό» φαινόμενο. Το X τελικά αφαίρεσε τις εικόνες και μπλόκαρε τις αναζητήσεις στο όνομα της ποπ σταρ μόλις το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής.
Οι «εξομολογήσεις»
Για τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα δημιουργίας και διαμοιρασμού της μη συναινετικής πορνογραφίας με τη μέθοδο του deepfake, τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας αποτελούν «φρικτή υπενθύμιση» της δικής τους κακοποίησης. Οι περισσότερες γυναίκες, ακόμα και οι πιο γνωστές, είναι μάλλον λιγότερο τυχερές. Η 17χρονη ηθοποιός Xochitl Gomez πρωταγωνίστρια της Marvel μίλησε ανοιχτά για την αποτυχία του X να αφαιρέσει τα πορνογραφικά deepfakes της: «Αυτές οι φωτογραφίες δεν έχουν καμία σχέση με εμένα. Και όμως είναι εδώ με το πρόσωπό μου», είπε.
Η Noelle Martin κατάφερε να επιβιώσει από ανάλογη κακοποίηση. Ανακάλυψε, μάλιστα, για πρώτη φορά ότι το πρόσωπό της χρησιμοποιήθηκε σε πορνογραφικό περιεχόμενο πριν από 11 χρόνια: «Οι καθημερινές γυναίκες σαν εμένα δεν έχουν εκατομμύρια ανθρώπους να εργάζονται και να μας προστατεύουν, ούτε θα μας βοηθήσουν στην κατάργηση του περιεχομένου. Δεν έχουμε αυτό το πλεονέκτημα για να ανταποκριθούν γρήγορα οι μεγάλες εταιρείες σε θέματα κακοποίησης μέσω deepfake.»
Η Martin είναι ακτιβίστρια και ερευνήτρια στο Tech & Policy Lab του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και αναφέρει ότι στην αρχή οι φωτογραφίες της ήταν παραποιημένες. Τα τελευταία, όμως, χρόνια καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη τα βίντεο αυτά μοιράζονται σε ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο. «Είναι αηδιαστικό, σοκαριστικό», λέει και προσθέτει: «Προσπαθώ να μην τα βλέπω. Αν το συναντήσω, είναι απλά... Δεν ξέρω καν πώς να το περιγράψω. Πονάει πραγματικά.»
Ακόμη και αν οι εικόνες δεν είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικές, «είναι και πάλι αρκετές για να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη σε ένα άτομο», υπογραμμίζει η ακτιβίστρια, αλλά «χρειάζεται και τύχη στην προσπάθεια να αφαιρεθούν οι εικόνες από το διαδίκτυο. Η απόσυρση και η αφαίρεση είναι μια μάταιη διαδικασία. Είναι μια δύσκολη μάχη, και ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για την πλήρη απομάκρυνση των φωτογραφιών από τη στιγμή που υπάρχουν εκεί έξω». Επηρεάζει τα πάντα, λέει, «από την ανεύρεση εργασίας και το εισόδημά σας μέχρι τις σχέσεις σας. Είναι μια αναπόφευκτη μορφή κακοποίησης, που έχει συνέπειες οι οποίες λειτουργούν στο διηνεκές». Η Martin έχει αναγκαστεί να αναφέρει το γεγονός αυτό σε συνεντεύξεις για δουλειά: «Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσεις από την πρώτη κιόλας συνάντηση. Παραβιάζει κάθε πτυχή της ζωής σου.»
Τρόποι αντιμετώπισης
Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει η «απόλυτη» λύση στο νεοφερμένο πρόβλημα, υπάρχουν όμως αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης που μπορούν να ακολουθηθούν:
- Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση: Η «εκπαίδευση» γύρω από τον κίνδυνο των deepfake πορνογραφικών υλικών είναι σημαντική. Οι γυναίκες πρέπει να είναι ενήμερες για την ύπαρξη αυτής της τεχνολογίας και να κατανοούν τους κινδύνους που ενέχει.
- Προσοχή στην Προσωπική Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την αύξηση της προσωπικής τους ασφάλειας στο διαδίκτυο. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης, την ανανέωσή τους και την αποφυγή δημοσίευσης ευαίσθητων προσωπικών τους πληροφοριών.
- Επικοινωνία με τις Πλατφόρμες Κοινωνικής Δικτύωσης: Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί ότι χρησιμοποιείται το όνομά του ή εικόνες του σε deepfake πορνό, πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με την πλατφόρμα και να ζητήσει την αφαίρεση του υλικού.
- Νομική Συμβουλή: Είναι πολύ σημαντική η συμβουλή από επαγγελματία νομικό που θα δείξει τις δυνατότητες προστασίας και τις ενδεχόμενες νομικές ενέργειες κατά παντός υπευθύνου.
- Αναφορά στις Αρχές: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αναφορά στις αρμόδιες Αρχές είναι απαραίτητη. Η δημιουργία και η διανομή deepfake πορνογραφικού υλικού είναι άλλωστε παράνομη στις περισσότερες χώρες.